ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

ЗЗЈЗ Ужице: Вакцинација је најефикаснија мера превенције против заразних болести

ЗЗЈЗ Ужице – Саопштење

MMR – вакцина – Вакцинација против малих богиња, заушки и рубеле

Вакцинација је најефикаснија мера превенције против заразних болести. Томе у прилог говори чињеница да имунизација спаси преко 4 милиона живота годишње у свету..
У току пандемије Ковид 19, у Р Србији, дошло је до пада у обухвату имунизације ММР вакцином деце одређеног узраста. То може бити директна последица пандемије (оптерећеност здравственог система збрињавањем ковид пацијената) али и неадекватне информисаности родитеља као и ширења нестручних информација на друштвеним мрежама. Родитељи би требали да верују педијатру који иначе брине о здрављу њиховог детета и који је најкомпетентнији у пружању информација везаних за вакцинацију.
Стручњаци целог света, укључујући и стручњаке Светске Здравствене Организације, слажу се да не постоји веза између ММР-а и аутизма.
Мале богиње, заушке и рубела су обољења која се врло лако шире капљичним путем и која после инфекције могу довести до компликовања клиничке слике. Подсећамо да је у епидемији морбила 2017. и 2018. године у Србији регистровано 5800 оболелих (93% оболелих је било невакцинисано и непотпуно вакцинисано) и 15 смртних исхода. Тренутно епидемија морбила пријављена је у суседној Румунији због пада у обухвату вакцинацијом. Неопходно је одржавати обухват вакцинацијом изнад 95 %, јер одржавањем високог нивоа колективног имунитета спречавамо обољевање не само вакцинисаних, него и оних који још нису вакцинисани (новорођенчад, одојчад), као и оних који из медицински оправданих разлога нису смели бити
вакцинисани.
Примарна вакцинација против малих богиња, заушака и рубеле спроводи се код деце од навршених 12 месеци једном дозом комбиноване живе вакцине против малих богиња, заушака и рубелe – MMR вакцина и треба је спровести правовремено до навршених 15 месеци живота. У том периоду деца су најосетљивија на инфекцију и могу имати тешку клиничку слику уколико се заразе овим вирусима.
Ревакцинација (друга доза) против малих богиња, заушака и рубеле спроводи се применом MMR вакцине, пре уписа у први разред основне школе, а изузетно у току првог разреда основне школе.

Неимунизована и непотпуно имунизована лица (изузев оних код којих постоје трајне контраиндикације) треба да се вакцинишу недостајућим дозама MMR вакцине до навршених 18 година живота, а према епидемиолошким индикацијама и касније. Минимални размак између давање две дозе MMR вакцине износи четири недеље.

Златибор прес

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Да ли је инфлација заиста побеђена?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пчеларима прети лоша година?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Четири особе повређене у тешкој саобраћајној незгоди у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Малинари траже минимално 350 динара за килограм

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дефицит кадрова у грађевинарству, медицини, занатима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Откупне цене млека у Србији међу највишима су у Европи

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Аеро­дро­му „По­ни­кве” по­че­ло раз­ми­ни­ра­ње те­ре­на

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору и у Бајиној Башти одржане промоције књиге „Златиборе питај Тару“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 14. април

ОГЛАСНА ТАБЛА