ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

ЗЗЈЗ Ужице: Саопштење о квалитету ваздуха у Ужицу

Завод за јавно здравље Ужице, Агенција за заштиту животне средине и Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ Београд преко мерних станица непрекидно прате концентрацију загађујућих материја у ваздуху на широј територији града Ужица, са посебним освртом на ситуацију у вези са појавом пожара на депонији “Дубоко” Ужице.

За 13.05.2024. Прелиминарни резултат мерења средње дневне вредности PM 10 фракције суспендованих честица на мерном месту Луново село показује прекорачење граничне вредности, из разлога повећања вредности који се догодио у раним јутарњи сатима. Прелиминарни резултат мерења средње дневне вредности укупних суспендованих честица (TSP) на мерном месту Татинац,
Резервоар Дубоко, кућа Дрчелић показује прекорачење граничне вредности.

На осталим мерним местима није било прекорачења граничних вредности загађујућих материја.
У појединим периодима дана (нпр. рани јутарњи сати), догађају се епизодна повећања вредности суспендованих честица што је у случају мерног места Луново село подигло средњу дневну вредност PM10 фракције суспендованих честица изнад граничне вредности.

С тим у вези препоручујемо грађанима да у делу дана када се осећа непријатан мирис на паљевину дуже не бораве на отвореном и држе затворене прозоре на стамбеним објектима. Ово се пре свега односи на најосетљивији део популације децу, труднице, особе које болују од хроничних плућних и
кардиоваскуларних, као и других акутних и хроничних болести у којима је већ компромитована плућна функција. Из превентивних разлога, препоручујемо да грађани држе затворене прозоре на стамбеним објектима у току ноћи због евентуалног епизодног погоршања ваздуха.

Детаљније информације су на сајту Завода за јавно здравље Ужице https://zavodue.org.rs/aerozagadjenje/

Усредњене сатне измерене вредности загађујућих материја у ваздуху на мерним местима Ужице, Севојно и Луново Село као и индекс квалитета ваздуха у последњем сату, можете пронаћи на линку Агенције за заштиту животне средине: http://www.amskv.sepa.gov.rs/pregledstanica.php.

Усредњене сатне измерене вредности загађујућих материја у ваздуху на мерном месту Севојно као и индекс квалитета ваздуха у последњем сату, можете пронаћи на линку Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановиц Батут“: http://batut.kosava.net/.

Агенција за заштиту животне средине (СЕПА) и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановиц Батут“, за период усредњавања један сат, користе индексе квалитета ваздуха које можете пронаћи на линковима:
http://www.amskv.sepa.gov.rs/kriterijumi.php и //batut.kosava.net/.

Здравствене препоруке (утицај на здравље и препоруке за понашње) за поједине индексе квалитета ваздуха можете пронаћи на линку Агенције за заштиту животне средине: http://www.amskv.sepa.gov.rs/infooprojektu.php и линку Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ испод сатних резултата: //batut.kosava.net/.

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Последње скупштинско заседање у актуелном сазиву

Радови на реализацији пројеката града и ресорних министарстава

Исплата мајских пензија почеће 4. јуна.

Детаљи бруталног убиства у Сјеници: Ножем је убадала по глави и телу!

Гондола данас неће радити

Отказан концерт крагујевачког састава Ларска

У ужичком породилишту рођено пет дечака

И сунце и киша, температура до 26 степени

ГГ Слога: Свакодевно нас „бомбардују“ порукама колико је уложено у здравство Ужица