ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

ЗЗЈЗ Ужице: Саопштење о квалитету ваздуха у Ужицу

Завод за јавно здравље Ужице, Агенција за заштиту животне средине и Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ Београд преко мерних станица непрекидно прате концентрацију загађујућих материја у ваздуху на широј територији града Ужица, са посебним освртом на ситуацију у вези са појавом пожара на депонији “Дубоко” Ужице.

За 13.05.2024. Прелиминарни резултат мерења средње дневне вредности PM 10 фракције
суспендованих честица на мерном месту Луново село показује прекорачење граничне вредности, из разлога повећања вредности који се догодио у раним јутарњи сатима. Прелиминарни резултат мерења средње дневне вредности укупних суспендованих честица (TSP) на мерном месту Татинац, Резервоар Дубоко, кућа Дрчелић показује прекорачење граничне вредности.

На осталим мерним местима није било прекорачења граничних вредности загађујућих материја. У појединим периодима дана (нпр. рани јутарњи сати), догађају се епизодна повећања вредности суспендованих честица што је у случају мерног места Луново село подигло средњу дневну вредност PM 10 фракције суспендованих честица изнад граничне вредности.

За 14.05.2024. прелиминарни резултати мерења указују да измерене средње дневне вредности загађујућих материја нису прекорачиле граничне вредности. Непријатне сензације у виду појаве изразито непријатног мириса, које повремено имају грађани, су везане за конкретне метереолошке услове, који у току дана поспешују задржавање ослобођених загађујућих материја у приземним слојевима атмосфере.

Непријатан мирис који подсећа на паљевину је одсутан у делу дана када се појаве вертикална и хоризонтална ваздушна струјања изазвана сунчевим зрачењем која врши разређење и дисперговање загађујућих материја.

С тим у вези препоручујемо грађанима да у делу дана када се осећа непријатан мирис на паљевину дуже не бораве на отвореном и држе затворене прозоре на стамбеним објектима. Ово се пре свега односи на најосетљивији део популације децу, труднице, особе које болују од хроничних плућних и
кардиоваскуларних, као и других акутних и хроничних болести у којима је већ компромитована плућна функција. Из превентивних разлога, препоручујемо да грађани држе затворене прозоре на стамбеним објектима у току ноћи због евентуалног епизодног погоршања ваздуха.

Детаљније информације су на сајту Завода за јавно здравље Ужице https://zavodue.org.rs/aerozagadjenje/.

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Последње скупштинско заседање у актуелном сазиву

Радови на реализацији пројеката града и ресорних министарстава

Исплата мајских пензија почеће 4. јуна.

Детаљи бруталног убиства у Сјеници: Ножем је убадала по глави и телу!

Гондола данас неће радити

Отказан концерт крагујевачког састава Ларска

У ужичком породилишту рођено пет дечака

И сунце и киша, температура до 26 степени

ГГ Слога: Свакодевно нас „бомбардују“ порукама колико је уложено у здравство Ужица