8.5 C
Uzice
новембар 15, 2019
BAJINOBAŠTANSKE VESTI FOTO RAZGLEDNICA

Zvuk lampaša u Bajinoj Bašti

Bajina Bašta – U galeriji Ustanove „Kultura“ u Bajinoj Bašti otvorena je izložba starih radio aparata, lampaša, iz kolekcije Dragana Jovičića iz Užica. Izložba radio aparata nosi naziv „Zvuk lampaša“ i nakog velikog broja gostovanja izložbe, po prvi put biće predstavljeno nekoliko radio aparata koji do sada nisu bili deo izložbene postavke, a među njima su raritetni primerci čak iz 1935. godine, dok je „najmlađi“ lampaš načinjen 1965.

Svaka kuća u Jugoslaviji šezdesetih godina imala je jedan ovakav radio, a danas ponovo ulaze u modu zbog dizajna i toplog nostalgičnog zvuka. Kolekcionar Dragan Jovičić, inače domar u Narodnom muzeju u Užicu, već tri godine sakuplja stare aparate, restaurira ih, pa svaki od njih radi.

“Svi radio aparati su u funkciji. Datiraju iz perioda 1935.-1965. Jedan od najpopularnijih kod kolekcionara radija je čuveni Kosmaj 49. To je inače prvi srpski radio u Elektronskoj industriji ‘Nikola Tesla’ u Beogradu kojoj je ‘Filips’ isporučivao delove. Posle 66 godina radi. Većina radio aparata ima srednje talase i u zimskom periodu kada je prostiranje srednjih talasa znatno bolje tad se čuje pravi zvuk lampaša”, priča Jovičić.

Izložbu će otvoriti autor teksta kataloga, Katarina Dogandžić-Mićunović, istoričar umetnosti iz Užica, autor izložbe i vlasnik kolekcije Dragan Jovičić i Jasna Stanković, istoričar umetnosti, kustos galerije Ustanove „Kultura“ u Bajinoj Bašti.

Izvor:Drina info/naslovna:drina.info

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nađeno beživotno telo žene u kući na Zlatiboru, muškarac povređen

Oglasna Tabla

U Srbiji danas pretežno sunčano i toplije vreme

Oglasna Tabla

Nisu hteli da zakrpe rupu, onda je Milan u rupu na sred puta posadio cveće, problem je rešen hitno ( FOTO)

Oglasna Tabla

Potreba za izmenom zakona: Porodiljama treba obezbediti makar minimalac

Oglasna Tabla

Titovim „Plavim vozom“ do Užičke republike

Oglasna Tabla

Truba Jevđića prošla ceo Solunski front: Zlatni instrumet čuva priče duže od sto godina

Oglasna Tabla

Hoće li električni automobili izazvati novu prirodnu katastrofu?

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

Данас су Свети Врачи – Свети Козма и Дамјан

Oglasna Tabla