13.9 C
Uzice
септембар 18, 2019
BAJINOBAŠTANSKE VESTI FOTO RAZGLEDNICA

Zvuk lampaša u Bajinoj Bašti

Bajina Bašta – U galeriji Ustanove „Kultura“ u Bajinoj Bašti otvorena je izložba starih radio aparata, lampaša, iz kolekcije Dragana Jovičića iz Užica. Izložba radio aparata nosi naziv „Zvuk lampaša“ i nakog velikog broja gostovanja izložbe, po prvi put biće predstavljeno nekoliko radio aparata koji do sada nisu bili deo izložbene postavke, a među njima su raritetni primerci čak iz 1935. godine, dok je „najmlađi“ lampaš načinjen 1965.

Svaka kuća u Jugoslaviji šezdesetih godina imala je jedan ovakav radio, a danas ponovo ulaze u modu zbog dizajna i toplog nostalgičnog zvuka. Kolekcionar Dragan Jovičić, inače domar u Narodnom muzeju u Užicu, već tri godine sakuplja stare aparate, restaurira ih, pa svaki od njih radi.

“Svi radio aparati su u funkciji. Datiraju iz perioda 1935.-1965. Jedan od najpopularnijih kod kolekcionara radija je čuveni Kosmaj 49. To je inače prvi srpski radio u Elektronskoj industriji ‘Nikola Tesla’ u Beogradu kojoj je ‘Filips’ isporučivao delove. Posle 66 godina radi. Većina radio aparata ima srednje talase i u zimskom periodu kada je prostiranje srednjih talasa znatno bolje tad se čuje pravi zvuk lampaša”, priča Jovičić.

Izložbu će otvoriti autor teksta kataloga, Katarina Dogandžić-Mićunović, istoričar umetnosti iz Užica, autor izložbe i vlasnik kolekcije Dragan Jovičić i Jasna Stanković, istoričar umetnosti, kustos galerije Ustanove „Kultura“ u Bajinoj Bašti.

Izvor:Drina info/naslovna:drina.info

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Za znanja moć niz programa u X Evropskoj noći istraživača u Užicu

Oglasna Tabla

30 omiljenih roditeljskih citata

Oglasna Tabla

Zimnica od paradajza: 6 fenomenalnih recepata da od paradajza napravite dodatke jelima za zimu

Oglasna Tabla

U nedelju šeste „Pesničke vatre zlatiborske“

Oglasna Tabla

Ugledni laparaskopski hirurg od danas u Užicu

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za sredu – 18. septembar

Oglasna Tabla

Težak život u opustelom selu

Oglasna Tabla

BRAVO! AK „Pora“ osvojila 10 medalja na prvenstvu Srbije!

Oglasna Tabla

Krstina Grujičić srebrna na Finalu kupa Srbije u bacanju kugle

Oglasna Tabla