Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Zvuci našeg zavičaja: Prvi susreti dečijeg folklora u Sevojnu

U subotu 6. aprila u Sevojnu je po prvi put održan festival dečijeg i omladinskog folklora u organizaciji KUD-a „Naš zavičaj“ iz Sevojna, pod pokroviteljstvom Gradske opštine Sevojno i u okviru ovogodišnjeg konkursa za programe iz oblasti kulture. Pored domaćina,  KUD-a „Naš zavičaj“, koji osim u Sevojnu školu folklora održava u Mokroj Gori i Kremnima, za publiku u Sevojnu su nastupili i folklorci iz Istočne Ilidže, Rudog, Lazarevca i Topole.

Pre celovečernjeg koncerta, folklorna društva su priredila svečani defile ulicama Sevojna, počev od dvorišta OŠ „Aleksa Dejović“ pa sve do „kruga“ u ulici Višeslava Bugarinovića, gde su odigrali veliko zajedničko kolo na oduševljenje prisutnih. U povratku,  gosti iz Lazarevca  su održali kratak nastup na platou ispred Omladinskog kluba u ulici Aleksandra Vučkovića.

Defile je nastavljen prema svečanoj sali Radničkog doma u Sevojnu u kojoj se održao glavni festivalski deo. Atraktivnost programa i simbolična cena ulaznica, privukla je veliki broj građana Sevojna, pa se za trenutak učinilo da je sala premala za sve zainteresovane. Pored roditelja, prijatelja, rukovodilaca iz gostujućih društava i poštovaoca tradicije, koncertu su prisustvovali i većnici Gradske opštine Sevojno Milija Kulašević, Borko Vujović i Vladimir Sokić.

Na samom početku festivalskih susreta nastupili su najmlađi članovi školice folklora KUD-a „Naš zavičaj“ sa koreografijom „Paun pase“. Nakon njihovog nastupa, Biljana Đoković, koja je vodila program, publici je ukratko  predstavila  gostujuća društva iz Republike Srpske i Lazarevca, kroz informacije o osnivanju, broju članova, sekcijama i dostignućima.

Program je nastavljen tačkom škole folklora „Naš zavičaj“ a ovug puta mladi folklorci su odigrali „Dečije igre“. SKUD „Boško Vujadin“ iz Istočne Ilidže je nastupio sa „Igrama iz Glamoča“, „Igre iz Nišave“ su odigrali članovi KUD-a „Dimitrije Tucović“ iz Lazarevca-sekcija Belanovica, zatim je vokalna solistkinja Tamara Đokić otpevala Vlašku pesmu „M’ndra mja“ a omladinci iz Sevojna su odigrali „Igre iz Kobišnice“.

U nastavku programa Biljana Đoković je upoznala publiku i sa radom folkloraca  iz Topole i Rudog i istorijatom udruženja. Igrački program je nastavljen nastupom  škole folklora „Naš zavičaj“ iz Mokre Gore i Kremana sa koreografijama „Igre iz Gruže“ i „Igre iz Šumadije“. „Vlaške igre“ su odigrala deca iz KUD-a „Prosvjeta“- Rudo a „Igre iz Niša“ dečiji ansambl iz Sevojna.

Nakon toga,umetnički rukovodilac KUD-a „Naš zavičaj“, Dragomir Božović, uručio je poklone u znak zahvalnosti na učešću predstavnicima i rukovodiocima gostujućih folklornih društava: Drašku Spasojeviću – Rudo, Goranu Kovačeviću – Istočna Ilidža, Đorđu Spasiću – Topola i Bati Arsenijeviću – Lazarevac. Publika je zatim imala priliku da vidi koreografije „Igre Sarajevskog polja“ u izvođenju SKUD-a „Boško Vujadin“ – Istočna Ilidža, „Gornji Visok-Igre sa Stare planine“ koju su odigrali folklorci iz KUD-a „Dimitrije Tucović“ Lazarevac – sekcija Dudovica, dok je sa „Igrama iz Pirota“ nastupio KUD „Oplenac“ iz Topole.

Na kraju programa, Biljana Đoković je obavestila publiku da će  KUD „Naš zavičaj“, zajedno sa dečijim ansamblom, predstavljati Sevojno i Srbiju na turneji u Turskoj, kao i da će se u junu u Sevojnu održati Susreti veterana i rekreativaca folklora i završni koncert svih grupa KUD-a „Naš zavičaj“. Dečiji folklorni susreti su završeni nastupom omladinskog ansambla iz Sevojna i „Igrama iz Bosilegradskog Krajišta“.

Izvor: pasaz.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Продаје се тврђава „Стари град“?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Од данас поскупљење путарине

ОГЛАСНА ТАБЛА

Како на време препознати аутизам код детета

ОГЛАСНА ТАБЛА

Златибору потврђено звање туристичког места прве категорије

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору одржана обука у вези безготовинске наплате услуга у сектору туризма и угоститељства

ОГЛАСНА ТАБЛА

МУП најавио појачану контролу ради смањења броја саобраћајних незгода

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ритму недеље са Драгољубом Стојадиновићем (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Април почиње с кишом, уз пљускове и пад температуре

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржива пољопривреда од кључног значаја за опстанак села (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА