23.2 C
Uzice
јул 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Zvanična zabrana postoji, ali nastavnik je nemoćan ako učenik koristi telefon

Korišćenje mobilnih telefona tokom nastave zabranjeno, ali je praksa drugačija. Reč je o lakšoj povredi discipline za koju se izriče ukor ili opomena.

Zabrana donošenja mobilnih telefona u francuskim osnovnim školama od septembra aktuelizovala je ovo pitanje i kod nas. Iako je prosvetnim zakonima propisano da mobilni telefon mora biti “nedostupan” u učionici, praksa je sasvim drugačija. Đaci ne samo šato imaju telefone na časovima, nego ih često i koriste za snimanje profesora i drugara, pozive…

Upotreba mobilnog telefona na nastavi spada u lakše povrede discipline, za koje su predviđene sankcije – opomena, ukor razrednog starešine ili odeljenskog veća.

Prosvetni radnici su složni u stavu da se mobilni telefon ne sme koristiti na času, osim u svrhu nastave, ali smatraju da ne treba zabraniti da se nosi u školu.

Psiholog i direktor OŠ “Olga Petrov” Merica Buj Bjelogrić kaže da svaka škola statutom definiše upotrebu mobilnih telefona.

– Već dve godine naši učenici ostavljaju telefon u kutiji ispred učionice, a kada se čas završi, uzmu ga i to odlično funkcioniše – ističe Bjelogrlićeva. – Ne možemo zabraniti njihovo korišćenje, jer imamo decu koja putuju i treba da se jave roditeljima kad krenu i stignu kući. Dok nismo uveli novo pravilo, bilo je zloupotreba jer su deca snimala čas, zvala roditelje… Nastavnik može samo da zamoli učenika da isključi telefon, ali ne i da mu uzme aparat.

Naša sagovornica ističe da je zabrane koje se ne mogu sprovesti u delo besmisleno uvoditi. Ona dodaje da je bilo roditelja koji su insistirali da dete mora imati mobilni telefon kod sebe, ako mu slučajno bude loše na času.

– Objasnili smo majci da je tu nastavnik, da su se svi roditelji složili sa odlukom – priča Bjelogrlić. – Roditelji su nekad veći problem, jer su deca prezaštićena. Tako se događalo da mame i tate zovu za vreme časa, uz objašnjenje da žele da čuju gde je dete, iako znaju da je čas u toku.

Direktor OŠ “Ivan Goran Kovačić” Miomir Dragaš ističe da je teško u praksi zabraniti korišćenje telefona na času, dodajući da to sve zavisi od nastavnika do nastavnika.

– Zvanična zabrana postoji, ali nastavnik je nemoćan ako učenik koristi telefon i može samo da ga opomene – kaže Dragaš. – Ne bi trebalo uvoditi potpunu zabaranu, već samo da se primenjuje ono što već postoji.

Izvor: Novosti

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Jedite borovnice i usporite starenje

Oglasna Tabla

Ministarstvo poljoprivrede ,šumarstva i vodoprivrede – subvencije (video)

Oglasna Tabla

Bez kvasca i praška za pecivo: Pogačice sa sirom meke kao duša

Oglasna Tabla