OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Žuti hidroalarm na rekama u centralnoj Srbiji

Kritično U selima kod Užica i Kraljeva pod vodom lokalne saobraćajnice i oranice, dok je reka Bjelica u Lučanima poplavila oko 150 hektara zemlje, ali domovi nisu ugroženi.

Velika i Zapadna Morava u poslednjih nekoliko dana su se na pojedinim mestima izlile iz korita i poplavile njive, dok je saobraćaj na određenim deonicama prekinut. Zbog naglog povećanja temperatura i topljenja snega, Republički hidrometeorološki zavod je za danas izdao žuti hidroalarm na većini reka u centralnom delu zemlje.

Zapadna Morava se pre dva dana izlila iz korita i prekrila oranice, ali poplavljenih domaćinstava još nema. U užičkom kraju poplave zasad prete u Požeškom polju, u atarima sela Pilatovici i Prijanovići, a u prekidu je i saobraćaj na putu od Prijanovića ka Lučanima. Očekuje se da će vodostaj na Moravi kroz Požeško polje danas porasti, a u Požegi kažu da najveću pretnju predstavljaju bujični vodotokovi, kao i da su sve nadležne službe u pripravnosti. Nivo Morave porastao je i kod Kraljeva, gde je poplavljen put koji spaja lokalno naselje Grdica sa selom Oplanici, a pod vodom je i nekoliko desetina hektara obradivih površina u priobalju reke, dok domaćinstva nisu ugrožena. Takođe, reka Bjelica u Lučanima se izlila i poplavila oko 150 hektara oranica u nekoliko lučanskih sela.
– Prema mernoj tački kod Miločajskog mosta, reka Zapadna Morava je od ponedeljka u podne u stagnaciji i ukoliko nas zaobiđu obilnije padavine, očekujemo da će se vratiti u svoje korito. Situacija je stabilna i pod kontrolom – kazao je Zdravko Maksimović, načelnik Odeljenja za poslove civilne zaštite u Kraljevu.

Šefica Odseka za hidrološke prognoze u RHMZ Jelena Jerinić objašnjava za Kurir da ne postoji opasnost po stanovništvo i kuće, jer je ovo zasad bila poslednja epizoda kišnih padavina i otapanja snega.
– Situacija na malim rekama se smiruje, a pratimo Savu, koja će dostići vrh 8. februara i biće u granicama redovne odbrane od poplava. To što se Sava izlila u gornjem toku je za nas dobra stvar, jer manja količina vode onda stiže u Srbiju. Temperature će takođe biti u godišnjem proseku i ne očekujemo nova otapanja – kaže Jerinić.

Kritično u regionu
U Bosni poplavljene kuće

Stanje u regionu je trenutno kritičnije nego u Srbiji, pa je tako u Republici Srpskoj nabujala reka odnela pešački most, a vodena bujica odsekla je sa čak dve strane grad Busovaču. Bujica je odnela i put kod Zenice, pokrenuta su klizišta i poplavljene su pojedine kuće. Nabujala Pliva poplavila je opštinu Jezero, a zbog jakih padavina i topljenja snega vodostaj je porastao u većem delu Slovenije.

Izvor:Kurir.rs/ J. PRONIĆ – J. SLIJEPČEVIĆ

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Oсетно хладније са пљусковима и грмљавином

Oglasna Tabla

Кромпир у Србији у јуну скупљи 152,6 одсто него пре годину дана, риба 74,4 одсто

Oglasna Tabla

Бензин у Србији појефтинио четири, а дизел два динара

Oglasna Tabla

Према најави РХМЗ локално се очекујe већа количина падавина!

Oglasna Tabla

Србијашуме тврде да им је нејасно због чега су стоваришта пелета празна

Oglasna Tabla

Како рефинансирати стамбени кредит

Oglasna Tabla

У Ужицу одржана друга јавна расправа о Предлогу Стратегије за младе

Oglasna Tabla

Аутомобил код Пријепоља улетео у двориште породичне куће, повређене две особе

Oglasna Tabla

Лицидерско срце 2022. – „Нек се врти коло, нек се чује дечја граја, нек нас игра увек спаја!“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla