17 C
Uzice
мај 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Žuti hidroalarm na rekama u centralnoj Srbiji

Kritično U selima kod Užica i Kraljeva pod vodom lokalne saobraćajnice i oranice, dok je reka Bjelica u Lučanima poplavila oko 150 hektara zemlje, ali domovi nisu ugroženi.

Velika i Zapadna Morava u poslednjih nekoliko dana su se na pojedinim mestima izlile iz korita i poplavile njive, dok je saobraćaj na određenim deonicama prekinut. Zbog naglog povećanja temperatura i topljenja snega, Republički hidrometeorološki zavod je za danas izdao žuti hidroalarm na većini reka u centralnom delu zemlje.

Zapadna Morava se pre dva dana izlila iz korita i prekrila oranice, ali poplavljenih domaćinstava još nema. U užičkom kraju poplave zasad prete u Požeškom polju, u atarima sela Pilatovici i Prijanovići, a u prekidu je i saobraćaj na putu od Prijanovića ka Lučanima. Očekuje se da će vodostaj na Moravi kroz Požeško polje danas porasti, a u Požegi kažu da najveću pretnju predstavljaju bujični vodotokovi, kao i da su sve nadležne službe u pripravnosti. Nivo Morave porastao je i kod Kraljeva, gde je poplavljen put koji spaja lokalno naselje Grdica sa selom Oplanici, a pod vodom je i nekoliko desetina hektara obradivih površina u priobalju reke, dok domaćinstva nisu ugrožena. Takođe, reka Bjelica u Lučanima se izlila i poplavila oko 150 hektara oranica u nekoliko lučanskih sela.
– Prema mernoj tački kod Miločajskog mosta, reka Zapadna Morava je od ponedeljka u podne u stagnaciji i ukoliko nas zaobiđu obilnije padavine, očekujemo da će se vratiti u svoje korito. Situacija je stabilna i pod kontrolom – kazao je Zdravko Maksimović, načelnik Odeljenja za poslove civilne zaštite u Kraljevu.

Šefica Odseka za hidrološke prognoze u RHMZ Jelena Jerinić objašnjava za Kurir da ne postoji opasnost po stanovništvo i kuće, jer je ovo zasad bila poslednja epizoda kišnih padavina i otapanja snega.
– Situacija na malim rekama se smiruje, a pratimo Savu, koja će dostići vrh 8. februara i biće u granicama redovne odbrane od poplava. To što se Sava izlila u gornjem toku je za nas dobra stvar, jer manja količina vode onda stiže u Srbiju. Temperature će takođe biti u godišnjem proseku i ne očekujemo nova otapanja – kaže Jerinić.

Kritično u regionu
U Bosni poplavljene kuće

Stanje u regionu je trenutno kritičnije nego u Srbiji, pa je tako u Republici Srpskoj nabujala reka odnela pešački most, a vodena bujica odsekla je sa čak dve strane grad Busovaču. Bujica je odnela i put kod Zenice, pokrenuta su klizišta i poplavljene su pojedine kuće. Nabujala Pliva poplavila je opštinu Jezero, a zbog jakih padavina i topljenja snega vodostaj je porastao u većem delu Slovenije.

Izvor:Kurir.rs/ J. PRONIĆ – J. SLIJEPČEVIĆ

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Četiri miliona dinara podsticajnih sredstava užičkim pčelarima

Oglasna Tabla

Peti sabor bratstva Gačevića u Arilju

Oglasna Tabla

Izgoreo automobil predsednika skupštine opštine Nova Varoš

Oglasna Tabla