13.9 C
Uzice
октобар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Žuti hidroalarm na rekama u centralnoj Srbiji

Kritično U selima kod Užica i Kraljeva pod vodom lokalne saobraćajnice i oranice, dok je reka Bjelica u Lučanima poplavila oko 150 hektara zemlje, ali domovi nisu ugroženi.

Velika i Zapadna Morava u poslednjih nekoliko dana su se na pojedinim mestima izlile iz korita i poplavile njive, dok je saobraćaj na određenim deonicama prekinut. Zbog naglog povećanja temperatura i topljenja snega, Republički hidrometeorološki zavod je za danas izdao žuti hidroalarm na većini reka u centralnom delu zemlje.

Zapadna Morava se pre dva dana izlila iz korita i prekrila oranice, ali poplavljenih domaćinstava još nema. U užičkom kraju poplave zasad prete u Požeškom polju, u atarima sela Pilatovici i Prijanovići, a u prekidu je i saobraćaj na putu od Prijanovića ka Lučanima. Očekuje se da će vodostaj na Moravi kroz Požeško polje danas porasti, a u Požegi kažu da najveću pretnju predstavljaju bujični vodotokovi, kao i da su sve nadležne službe u pripravnosti. Nivo Morave porastao je i kod Kraljeva, gde je poplavljen put koji spaja lokalno naselje Grdica sa selom Oplanici, a pod vodom je i nekoliko desetina hektara obradivih površina u priobalju reke, dok domaćinstva nisu ugrožena. Takođe, reka Bjelica u Lučanima se izlila i poplavila oko 150 hektara oranica u nekoliko lučanskih sela.
– Prema mernoj tački kod Miločajskog mosta, reka Zapadna Morava je od ponedeljka u podne u stagnaciji i ukoliko nas zaobiđu obilnije padavine, očekujemo da će se vratiti u svoje korito. Situacija je stabilna i pod kontrolom – kazao je Zdravko Maksimović, načelnik Odeljenja za poslove civilne zaštite u Kraljevu.

Šefica Odseka za hidrološke prognoze u RHMZ Jelena Jerinić objašnjava za Kurir da ne postoji opasnost po stanovništvo i kuće, jer je ovo zasad bila poslednja epizoda kišnih padavina i otapanja snega.
– Situacija na malim rekama se smiruje, a pratimo Savu, koja će dostići vrh 8. februara i biće u granicama redovne odbrane od poplava. To što se Sava izlila u gornjem toku je za nas dobra stvar, jer manja količina vode onda stiže u Srbiju. Temperature će takođe biti u godišnjem proseku i ne očekujemo nova otapanja – kaže Jerinić.

Kritično u regionu
U Bosni poplavljene kuće

Stanje u regionu je trenutno kritičnije nego u Srbiji, pa je tako u Republici Srpskoj nabujala reka odnela pešački most, a vodena bujica odsekla je sa čak dve strane grad Busovaču. Bujica je odnela i put kod Zenice, pokrenuta su klizišta i poplavljene su pojedine kuće. Nabujala Pliva poplavila je opštinu Jezero, a zbog jakih padavina i topljenja snega vodostaj je porastao u većem delu Slovenije.

Izvor:Kurir.rs/ J. PRONIĆ – J. SLIJEPČEVIĆ

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Pinokio kakvog još niste videli“

Oglasna Tabla

Osnovna škola Dušan Jerković najbolja na Olimpijskom treningu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za 18. oktobar (petak)

Oglasna Tabla

U 65 škola programi za obrazovanje odraslih

Oglasna Tabla

Tehnološki požar u fabrici u Lučanima, povređena dva radnika

Oglasna Tabla

Berba završena, a rod maline još uvek neisplaćen

Oglasna Tabla

Užas u osnovnoj školi! Đak tukao direktora sedištem od bicikla: Prvo ga je udario u glavu, a zatim mu zadao više udaraca pesnicama!

Oglasna Tabla

Od 1. januara u prodavnicu s cegerom: Evo koliko koštaju papirne, biorazgradive i pamučne kese

Oglasna Tabla