Огласна табла
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Žute, zelene, sušene, ukusne ali pre svega zdrave – banane

Banana ima važno mesto u ishrani ljudi širom sveta. Lekovita svojstva banane deo su narodne medicine svih zemalja tropskom području. Lako se vare, a deo su ishrane sa niskim sadržajem manoća, dosta minerala i vitamina.

U ishrani, banana je posebno preporučljiva kod dece, kod osoba sa probavnim tegobama, gihtom, artritisom, navodi se u studiji koju je radila grupa naučnika univerziteta iz Gvajane i Francuske. 

Zelenije banane ima antidijarejska svojstva i tradicionalno se koriste za lečenje dispepsije. 

Banane sadrže pektin koji ubrzava probavu i podstiče izbacivanje toksina i teških metala iz tela.

Flavonoidi, karotenoidi i polisaharidi iz banana pozitivno deluju na digestivni trakt kao i na druge organe svojim antioksidativnim svojstvima.

Međukulturne epidemiološke studije sprovedene tokom poslednje dve decenije pokazale su, na nivou populacije, da konzumacija voća i povrća ima obrnutu vezu sa učestalošću nekih bolesti, ukazano je u studiji.

Naučnici su tragali za identifikovanjem specifičnih sastojaka voća i povrća koji pružaju koristi za zdravlje.

Banana nije među voćem koje je najbogatije vrednim sastojcima, ali je svakako široko dostupna i izdvaja se, uprkos svom relativno niskom ukupnom sadržaju antioksidanata, drugim sastojcima koji su blagotvorni za čovekovo telo.

Visok sadržaj ugljenih hidrata u bananama čini ih osnovnim izvorom kalorija za preko 500 miliona stanovnika tropskih zemalja.

Naučnici navode da kombinacija vitamina i minerala u bananama sprečava grčenje mišića.

I pire od banane je koristan izvor hranljivih sastojaka. Celuloza, odnosno vlakna i ugljeni hidrati koje sadrži, korisni su za rad creva, navode stručnjaci.

Gaji se u skoro stotinu država 

Postoji skoro 100 zemalja proizvođača banana. Godišnje se proizvede oko 100 miliona tona i spada u namirnice koje se najčešće kupuju.

Banana je, prema nekim izveštajima, peta najvažnija poljoprivredna kultura u svetskoj trgovini, posle kafe, žitarica, šećera i kakaoa. 

Konzumira i koristi na različite načine – sirova u punoj fazi zrelosti. U nekim zemljama je kuvaju i konzumiraju nedozrele. Korisna je i kao sirovina za druge proizvode.

Dobra je kao sastojak u prehrambenim proizvodima koji su namenjeni sportistima, kao dodatni izvor energije, zatim za proizvodnju energetskih pića, slatkiša, pločica, a banane se takođe i suše pa se nalaze u musliju ali i kao zasebna suva grickalica.

Osim toga, neoljuštene zelene banane, koriste se kao hrana za životinje, posebno za svinje. 

Generalno, banane su dobar izvor kalijuma, magnezijuma, bakra i mangana, a koncentracija vitamina A i C je manja neko god drugog voća.

Međutim, banane su identifikovane kao relativno bogate piridoksinom. Postoje neki dokazi da piridoksin štiti od obolevanja od raka jednjaka, prema navodima Svetskog fonda za istraživanje kancera.

Pulpa banane sadrži slobodna fenolna jedinjenja, uglavnom katehin i galnu kiselinu koji su snažni antioksidansi kao i karotenoide: lutein, α- i β-karoten.

Istraživači zaključuju da banane jesu korisne za primenu u medicinske svrhe, ali da su podaci o tome slabo dokumentovani.

Osim pomenutih blagodeti za osobe koje imaju probleme sa varenjem, artritis i giht, banane štite i sluznicu želuca kod osoba koje uzimaju aspirin.

Štite debelo crevo 

Pored toga što sprečava dijareju, isto tako pomaže u borbi protiv opstipacije, pošto veći procenat fitokemikalija dospeva u debelo crevo, objasnili su istraživači. Posebno štiti osobe koje imaju ulceroni kolitis i osetljivo debelo crevo. 

Iako jedemo oljušteni plod babane, naučnici ukazuju na to da i u samoj njenoj kori ima puno korisnih sastojaka, naročito antioksidanata. To predstavlja značajnu informaciju za one koji se bave ishranom životinja.

Naučnici smatraju da treba obaviti još validnih istraživanja kako bi se otkrile i primenile sve pozitivne strane konzumiranja banana, imajući u vidu da je, kako navode, uticaj voća i povrća na zdravlje ogroman, jer se odnosi na brojne funkcije organizma među kojima posebno ističu probavi sistem, zdravlje jetre, kardiovaskulatnog sistema, očiju.

Do sada, dokaze su nam, između ostalih, pružili i narodi tropskih predela, koji banane redovno konzumiraju.

Izvor:RTS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

И даље нема конкретног решења за исплату дуговања овогодишњег рода малина (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Шљивовица уписана на Унескову листу нематеријалног културног наслеђа

ОГЛАСНА ТАБЛА

,,Живот уз баријере на путу до успеха“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

11. Међународни фестивал фолклора на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стижу паре од дивиденди: Уколико до сада нисте ништа подизали, на рачуну вас чека 11.700 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дан одлуке: Србија игра против Швајцарске за пролаз у осмину финала СП

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бесплатне радионице за жене које желе да покрену сопствени бизнис

ОГЛАСНА ТАБЛА

План одвожења пепела за петак и дане викенда

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА