OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Zoran se bavi maketarstvom 50 godina: U njegovoj radionici zajedno Hitler, Draža i Milošević

Užice – Zoran Nešić iz Užica duže od pola veka bavi se maketarstvom.
U ovaj hobi zaljubio se kad je imao samo 12 godina i ta ljubav traje i dan danas. Do sada su njegove vešte i precizne ruke napravile oko šest stotina maketa, mada je i Zoran, kako kaže, odavno prestao da broji.

„Otac mi je u detinjstvu doneo malu maketu aviona, koju sam sklapao i rasklapao danima. Nakon tih koje se rade po šemama, na red su došle makete koje sam pravio samostalno, prema pravilu sve su sedamdeset dva puta manje od originala. Po uzoru na tu prvu, većina početnih maketa koje sam pravio bili su avioni, a zatim i borbena vojna vozila. Materijal se najčešće pronalazio u Trstu, dok su drugi kupovali cipele i farmerke, ja sam tražio makete“, priča Zoran za RINU.

Kako su godine prolazile, tako se i talenat ovog Užičanina razvijao a makete postajale veće i sadržajnije. Uz svoj hobi Zoran je i mnogo učio, jer je vremenom počeo da stvara i cele prikaze specifičnih istorijskih situacija, koje su njemu bile izuzetno zanimljive. Tako su u Nešićevom atelju napravljene dijorama Mala Krsna, koja prikazuje početak Drugog Svetskog rata, zatim Hitlerov govor u Ninbergu, kao i Dražin prelazak preko Drine.

„Kad pravite takvu maketu, morate biti upoznati sa svim istorijskim činjenicama koje su obeležile taj perod, kako bi sve bilo verodostojno predstavljeno. U Maloj krsni postavio sam tri vagona, tenk i top, sve ono što sam video na fotografijama. Hitleru sam napravio čak i male brkove, po kojima je bio prepoznatljiv“, kaže ovaj maketar.

Ipak, jedan događaj iz novije srpske istorije ostavio je veliki utisak na Zorana, pa je maketu vezanu za njega radio nekoliko meseci. Odlazak Slobodana Miloševića, osvanuo je u malom izdanju u radionici užičkog majstora za makete.

„Bilo mi je fascinantno da je isti helikopter Miloševića vozio u doba njegove najveće slave na Gazimestan, a kasnije ga taj isti odvezao do Tuzle odakle je prebačen u Hag. Nisam imao mnogo informacija kako je to izgledalo, ali preko nekih fotografija uradio sam dijoramu. Već sam imao maketu helikoptera, zatim sam uradio maricu, ženu prevodioca i naravno Miloševića u teget odelu na preklop, za njega mi je bilo potrebno najviše vremena“, otkriva Nešić.

Veliko strpljenje, precizna ruka i ljubav prema maketarstvu neophodni su ako želite da se bavite ovim hobijem. Zoran svoje višedecenijsko znanje deli i sa mlađim generacijama koje su opčinjene sklapanjem sitnih delova.

„Danas je mnogo lakše baviti se maketrstvom, nego kad sam ja počinjao. Dostupni su razni materijali, a ono što je najbitnije jeste da ne postoji sujeta i ljubomora ako neko drugi napravi bolju maketu od vas. Mi, maketari, smo poznati da sve delimo sa svojim kolegama i nemamo tajne kako smo nešto napravili“, rekao je Užičanin.

Tokom pola veka, učestvovao je na brojnim takmičenjima i osvajao značajne nagrade, pa je u tome našao svoju satisfakciju, jer biti maketar u Srbiji, kako kaže, nije finansijski isplativo. Želja mu je da neke od njegovih najboljih dijorama budu izložene u muzeju, kako ne bi pale u zaborav. A, sve što je do sad napravio ostaviće u nasledstvo svojim unucima, koji će imati čime da se ponose.

RINA (GZS)

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vučić: Vakcinisaćemo dva miliona ljudi

Oglasna Tabla

Policijski čas u Beogradu od petka do ponedeljka

Oglasna Tabla

Čajetina odoleva infekciji Covid 19

Oglasna Tabla

Uvedena vanredna situacija u Varoši – neće biti Zlatarfesta!

Oglasna Tabla

Slavna srpska virusološkinja dr Ana Gligić ima optimističnu prognozu: Sledi naglo opadanje koronavirusa!

Oglasna Tabla

Na području Zlatiborskog okruga potvrđena 94 nova slučaja „covid 19“ virusa

Oglasna Tabla

Goran Stevanović: „Ovo su tri simptoma zbog kojih morate odmah da se javite u KOVID AMBULANTU, počne lako, ali se onda pogorša“

Oglasna Tabla

„Klinička slika dece ozbiljnija nego u prvom naletu virusa“

Oglasna Tabla

Nove mere: Obavezne maske, prekinut rad PU, ograničeno radno vreme ugostiteljskih objekata

Oglasna Tabla