11.7 C
Uzice
октобар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

ZNATE LI ŠTA JEDETE ?

Da li u prodavnici čitate etikete proizvoda koje kupujete?

Šta se krije iza famoznih šifara, koji počinju slovom E? Stručnjaci ističu da aditivi nisu obavezno štetni, kako se uglavnom pretpostavlja. U pitanju su supstance koje se dodaju prehrambenim proizvodima tokom tehnološke obrade da bi im se poboljšala senzorna svojstva i sačuvao kvalitet. Pogrešno je povlačiti znak jednakosti između emulgatora i kontaminanata poput pesticida, insekticida ili teških metala.

Ipak, trebalo bi obratiti pažnju na supstance koje daju boju proizvodu i pojačavaju ukus i miris, jer imaju zadatak da maskiraju loš kvalitet osnovne sirovine. Primena ovih aditiva popravlja aromu često nekvalitetnih namirnica i privlačnim organoleptičkim svojstvima „tera“ potrošača da ih neumereno koristi. Vremenom, to vodi do gojaznosti, kao i nedovoljne snabdevenosti organizma potrebnim hranljivim materijama i biokatalizatorima. Dugogodišnja konzumacija konzervirane, umesto sveže i kuvane hrane, takođe može dovesti do niza zdravstvenih problema.

Nadležne ustanove ističu da su svi aditivi, koji se nalaze u prehrambenim proizvodima, dozvoljeni po našim, a pre svega evropskim zakonskim propisima i direktivama, odnosno da su bezbedni po zdravlje u dozvoljenim količinama. Oni su prošli čitav niz studija, dok nisu došli na pozitivnu listu. Naravno, nisu svi aditivi isti. Ima mnogo korisnih, kao što je emulgator lecitin, koji je zastupljen u konditorskim proizvodima ili sojini proteini u mesnoj industriji, koji doprinose nutritivnoj vrednosti proizvoda.

Na pozitivnoj listi se nalazi 338 aditiva, a oni su prema funkcionalnom svojstvu podeljeni u 22 kategorije koje obuhvataju dozvoljene konzervanse, antioksidanse, stabilizatore, boje, zaslađivače… U prehrambenim proizvodima se označavaju navođenjem kategorije, naziva ili E broja aditiva. Na primer, na namirnici može da stoji konzervans natrijum-benzoat ili konzervans E211, tako da etikete uvek pažljivo čitajte! To što nigde ne vidite oznaku „E“, ne znači da je proizvod bez aditiva.

Korišćenje namirnica sa aditivima u dečjoj ishrani doprinosi da najmlađi steknu pogrešne navike, pa im postaje privlačna samo hrana jakog ukusa i mirisa, koja im je obično i na dohvat ruke. Decu nije lako navići da uzimaju sveže namirnice, jer im nisu tako ukusne, a to se prevashodno odnosi na povrće.

Ipak, ni ako svakodnevno jedete sveže namernice, ne znači da se pravilno i zdravo hranite. Stručnjaci upozoravaju da od aditiva u proizvodima, na zdravlje još gore utiču pesticidi kojim se prska voće i povrće, kao i nepravilan uzgoj stoke. Proizvođači insistiraju na većoj rodnosti biljaka i zato se koristi povrće iz staklenika, koje se mnogo više prska i štiti raznim sredstvima. Isto je i sa voćem koje nije sa ovog podneblja, tretira se hemikalijama da bi izdržalo transport i svežinu, tako da uvezeno južno voće ima značajno manje vitamina C i hranljivih sastojaka od sveže ubranih plodova.

I meso je slabog kvaliteta pošto se stoka, uglavnom, ne hrani pravilno, da bi se postigla jeftinija cena mesa. Životinje se često tretiraju hormonom rasta i antibioticima, što dodatno ugrožava zdravlje ljudi. Hrana proizvedena od sirovina slabog kvaliteta mora više da se obogaćuje aditivima i da se dodatno vitaminizira, tako dolazi do začaranog kruga…

Ukoliko niste u mogućnosti da nabavite organske proizvede ili voće, povrće i meso za koje pouzdano znate da su minimalno hemijski tretirani, nutricionisti savetuju da se ne hranite jednolično, odnosno da izbegavate da kupujete iste namirnice. Na primer, ako volite pečurke, izbegavajte da jedete isključivo šampinjone koji se najviše proivode i tretiraju hemikalijama, već kombinujte različite vrste.

Vodič kroz opasne emulgatore

O uticaju dodataka u ishrani po zdravlje decenijama se vode polemike. Mnoga istraživanja dokazala su da pojedine supstance zaista mogu da uzrokuju ozbiljne probleme, posle čega su i zvanično zabranjeni u većini zemalja.

Jedan od njih je emulgator E 123 za koji je utvrđeno da je toksičan. Epitet „opasne po zdravlje“ pripisuje se sledećim šiframa: E 102, E120 i E124.

Dokazano je da probleme sa crevima mogu da izazovu E 220, 221, 232 i 224, tegobe sa varenjem E 338, 339, 340, 341, 450, 461, 463, 465 i 466, kožna oboljenja mogu da uzrokuju E 230, 231, 232 i 233.

Emulgator E 200 smanjuje količinu vitamina B u organizmu, holesterol povećavaju E 320 i 321, a krvni pritisak E 311 i 312. Pojedini emulgatori smatraju se potencijalnim uzročnicima kancera, a to su E 131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216 i 217.

Korisni suplementi

Emulgatori mogu da budu i vrlo korisni. Iza šifre E 110 krije se antikancerogeni indijski šafran, E 160 je pigment karoten, koji takođe štiti od tumora, E 170 je kalcijum-karbonat, E 300 vitamin C, E 306 vitamin E, E 504 magnezijum-karbonat…

Sojin lecitin koji se označava pod šifrom E 322 je sastojak mnogih proizvoda, posebno slatkiša. Ima dijetetsko i terapeutsko svojstvo, preporučuje se kao dodatak u ishrani, jer sadrži sastojke koji utiču na metabolizam jetre, apsorpciju masti, koagulaciju krvi i regeneraciju ćelija nervnog sistema. Koristi se u proizvodnji svih vrsta hleba i peciva, posebno onih kojima se dodaje mast, poboljšava tehnološka svojstva proizvoda i produžava im svežinu. Konditorska industrija ga koristi u proizvodnji čokolade, čokoladnih i kakao proizvoda i preliva. U majonez, senf i sokove se često dodaje E 330 (limunska kiselina), kojoj pripisuju i antioksidansna svojstva.

(izvor: novosti.rs/foto: thinkstock)

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla

Počela vakcinacija protiv gripa u svim domovima zdravlja

Oglasna Tabla

Vlada Srbije:Komercijalni letovi na Ponikvama od naredne godine

Oglasna Tabla

Užička gimnazija obeležila 180 godina postojanja

Oglasna Tabla

Šampion, u svom maniru: pobeda i trka za najboljeg u državi

Oglasna Tabla

Žetva medalja plivača „Sloboda“ iz Užica

Oglasna Tabla

15. oktobar – Međunarodni dan seoskih žena

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Zlatokosa“

Oglasna Tabla

Uživajte u miholjskom letu: Danas sunčano i toplo, temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla