17 C
Uzice
септембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

ZNAK ZAHVALNOSTI I PRIJATELJSTVA

Oko 350 učesnika „Kampa prijateljstva“ pod pokroviteljstvom opštine Čajetina i manastira Hilandar ovih dana borave na Zlatiboru. Njihovo letovanje na Zlatiboru veoma je sadržajno. Ovih dana posetili su manastir Mileševa, Muzej na otvorenom „Staro selo Sirogojno“, Stopića pećinu i zabavne parkove na Zlatiboru, a danas su u Domu kulture u znak zahvalnosti opštini Čajetina organizovali priredbu. Događaju su, pored rukovodstva opštine, prisustvovali predstavnici sveštenstva eparhija iz kojih deca dolaze.

„Sala prepuna dece razdraganih pogleda je veliki doprinos, velika nada i velika šansa za Srbiju ali i za opštinu Čajetina“, na početku svog obraćanja prisutnima je rekao predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović i dodao da će opština Čajetina i u buduće pomagati decu iz ugroženih područja.

„Vi nama ne dugujete. Ništa vi nama ne treba da vratite… Samo da se uvek setite svog kraja, svoje vere, svoje nacije, kulture, tradicije i da to poštujetr, jer samo to je važno, a naravno i da ne ugrožavamo druge. Vi ste najbolji predstavnici, koji u teškim uslovima čuvate srpstvo, čuvate našu teritoriju, čuvate našu veru, naše svetinje… Samo tako nastavite, a da znate da ovde, u Čajetini, imate uvek prijatelje i nadam se da ćete dolaziti i kao odrasli ljudi“, poručio je predsednik Opštine .

Izaslanik manastira Hilandar Miloš Stojković je rekao da je ovo najveći pravoslavni Kamp prijateljstva na Balkanu, koji okuplja oko 350-oro dece iz svih enklava sa prostora Kosova i Metohije, decu iz Knina, Kistanje i okoline, Karlovca, Preševa, Bujanovca, Medveđe, Vranja… i drugih ugoženih područja.

„Gde god je srpstvo ugroženo, ta deca su se ovde skupila. Cilj je da se oni druže, da njihovo detinjstvo makar na trenutak bude lepše i bolje. Ja ću vam navesti primer koji je vrlo bitan da znaju građani Čajetine i Zapadne Srbije, da srpsko dete u Preševu nema ni bazen, čak. A ovde im je ioština Čajetina omigućila sve to što tamo nemaju i na trenutak, ovde – iz Čajetine kao srpskog slobodnog grumena zemlje, kako volimo da kažemo mi ovde, poslali smo poruku mira, ljubavi i slobode i ujedno se ova deca druže i spajaju… Kada se vrate tamo da hrabrije brane i čuvaju srpski narod na tim ugroženim teritorijama“, rekao je Miloš Stojković , izaslanik manastira Hilandar.

U znak zahvalnosti opštini Čajetina polaznici kampa su organizovali priredbu koja je bila ispunjena raznolikim sadržajem, i na taj način prisutne podsetili na raskoš srpske pesme i igre. Događaj je svojim prisustvom i recitalom upotpunio pesnik Ljubivoje Ršumović.

Izvor:zlatiborpress.rs/Dragana Rosić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Otvorena biblioteka „Vanja“ u Krivoj Reci

Oglasna Tabla

Priča od koje ćete se naježiti: Ovako su srpski šarplaninci odbranili srpsko selo i seljane od američke vojske

Oglasna Tabla

Pripremite zimnicu na vreme: Proveren recept za preukusni džem od šljiva

Oglasna Tabla

Zbog odlaska učiteljice deca napustila školu (VIDEO)

Oglasna Tabla

U nedelju sunčano i toplo, do 29 stepeni

Oglasna Tabla

Užički Mik Džeger, Đorđe Vasić, koncertom zatvorio Užičko kulturno leto (VIDEO)

Oglasna Tabla

Što više čokolada pojedete, to ste pametniji: Nauka potvrđuje, a evo na osnovu čega!

Oglasna Tabla

Država pomaže adaptaciju autentičnih seoskih objekata

Oglasna Tabla

EU ulaže 1 mil EUR u primarnu selekciju otpada u Užicu

Oglasna Tabla