9.8 C
Uzice
новембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

ZNAK ZAHVALNOSTI I PRIJATELJSTVA

Oko 350 učesnika „Kampa prijateljstva“ pod pokroviteljstvom opštine Čajetina i manastira Hilandar ovih dana borave na Zlatiboru. Njihovo letovanje na Zlatiboru veoma je sadržajno. Ovih dana posetili su manastir Mileševa, Muzej na otvorenom „Staro selo Sirogojno“, Stopića pećinu i zabavne parkove na Zlatiboru, a danas su u Domu kulture u znak zahvalnosti opštini Čajetina organizovali priredbu. Događaju su, pored rukovodstva opštine, prisustvovali predstavnici sveštenstva eparhija iz kojih deca dolaze.

„Sala prepuna dece razdraganih pogleda je veliki doprinos, velika nada i velika šansa za Srbiju ali i za opštinu Čajetina“, na početku svog obraćanja prisutnima je rekao predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović i dodao da će opština Čajetina i u buduće pomagati decu iz ugroženih područja.

„Vi nama ne dugujete. Ništa vi nama ne treba da vratite… Samo da se uvek setite svog kraja, svoje vere, svoje nacije, kulture, tradicije i da to poštujetr, jer samo to je važno, a naravno i da ne ugrožavamo druge. Vi ste najbolji predstavnici, koji u teškim uslovima čuvate srpstvo, čuvate našu teritoriju, čuvate našu veru, naše svetinje… Samo tako nastavite, a da znate da ovde, u Čajetini, imate uvek prijatelje i nadam se da ćete dolaziti i kao odrasli ljudi“, poručio je predsednik Opštine .

Izaslanik manastira Hilandar Miloš Stojković je rekao da je ovo najveći pravoslavni Kamp prijateljstva na Balkanu, koji okuplja oko 350-oro dece iz svih enklava sa prostora Kosova i Metohije, decu iz Knina, Kistanje i okoline, Karlovca, Preševa, Bujanovca, Medveđe, Vranja… i drugih ugoženih područja.

„Gde god je srpstvo ugroženo, ta deca su se ovde skupila. Cilj je da se oni druže, da njihovo detinjstvo makar na trenutak bude lepše i bolje. Ja ću vam navesti primer koji je vrlo bitan da znaju građani Čajetine i Zapadne Srbije, da srpsko dete u Preševu nema ni bazen, čak. A ovde im je ioština Čajetina omigućila sve to što tamo nemaju i na trenutak, ovde – iz Čajetine kao srpskog slobodnog grumena zemlje, kako volimo da kažemo mi ovde, poslali smo poruku mira, ljubavi i slobode i ujedno se ova deca druže i spajaju… Kada se vrate tamo da hrabrije brane i čuvaju srpski narod na tim ugroženim teritorijama“, rekao je Miloš Stojković , izaslanik manastira Hilandar.

U znak zahvalnosti opštini Čajetina polaznici kampa su organizovali priredbu koja je bila ispunjena raznolikim sadržajem, i na taj način prisutne podsetili na raskoš srpske pesme i igre. Događaj je svojim prisustvom i recitalom upotpunio pesnik Ljubivoje Ršumović.

Izvor:zlatiborpress.rs/Dragana Rosić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Slana torta od pečenih paprika: Najbolje predjelo svih vremena i prava kalorična bomba

Oglasna Tabla

Kamere na autoputu neće meriti brzinu

Oglasna Tabla

U planu redizajn male mature, testiranje na dve godine

Oglasna Tabla

Danas oblačno sa sunčanim intervalima, uveče kiša, temperatura do 19 stepeni

Oglasna Tabla

Pobeda Užičana nakon tri i po sata igre

Oglasna Tabla

Ekskluzivna vožnja Titovim vozom do Užica, 29. novembra

Oglasna Tabla

Za Prijepolje, Priboj i Novu Varoš 926 miliona iz državne kase

Oglasna Tabla

Gotovo 60 kg marihuane zaplenjeno u Užicu

Oglasna Tabla

Počinje rekonstrukcija trga u Bajinoj Bašti

Oglasna Tabla