ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗДРАВЉЕ

Značaj vitamina C i zašto je potreban Vašem detetu

Svakodnevni unos vitamina je od izuzetnog značaja za svakog pojedinca, a posebno dece u razvoju. Od perioda detinjstva treba stvarati zdrave navike i učiti decu zašto je dobro jesti što šarenije obroke. Svi znamo da je vitamin C potreban i dobar za naš organizam, ali ćete u nastavku pročitati zašto nam je preko potreban.

Blagodeti vitamina C se već dugo vremena propagiraju u borbi protiv prehlade. Sigurno su Vam rekli da napravite zalihe ovog vitamina kada ste bolesni. Ali, da li ste znali da je vitamin C dobar za zdravlje i razvoj Vašeg deteta?

Kako vitamin C pomaže Vašem telu?

Vitamin C, takođe poznat kao askorbinska kiselina, je vitamin koji se nalazi u namirnicama koje konzumramo svaki dan, poput citrusnog voća, jabuka, bobica, krompira i paprika. Takođe je lako dostupan kao dodatak ishrani.

Vitamin C je važan da bi telo obnavljalo:

– Kolagen, krvne sudove, hrskavicu i mišiće. Ovo pomaže u održavanju mnogih telesnih tkiva, uključujući i Vašu kožu. Prema jednoj studiji, utiče i na poboljšanje vezivnog tkiva i zarastanje rana.

– Neurotransmitere – hemikalije koje su važne za signalizaciju u nervnom sistemu.

– Karnitin – hemikaliju koja podržava transport i razgradnju masnih kiselina za proizvodnju energije.

– Zdrave kosti i zube, koji su izuzetno važni tokom detinjstva.

Ali, jedna od najpoznatijih funckija, naravno, je jačanje imunološkog sistema. Vitamin C je antioksidant koji je ključan za održavanje celokupnog zdravlja; on zapravo može da pomogne jačanju imunološkog sistema Vašeg deteta, ako je prehlađeno.

Antioksidanti pomažu u smanjenju oštećenja ćelija od slobodnih radikala u telu. Vitamin C je takođe visoko koncentrovan u imunološkim ćelijama, što ukazuje da je odličan za jačanje imuniteta.

Kada se Vaše dete razvija, njegovo telo ne može samo da proizvede vitamin C. Dakle, kao roditelj se morate pobrinuti da Vaše dete svakodnevno jede pun tanjir šarenog voća i povrća – što je ponekad lakše reći nego uraditi! Biljni proizvodi poput paradajza, paprike,brokolija i kivija su najbolji izvori vitamina C.

Ukoliko je Vaše dete probirljivo, vitamin C je takođe dostupan kao dodatak ishrani. Međutim, pošto postoji više vrsta vitaminskih dodataka, najbolje je da se konsultujete sa pedijatrom pri izboru odgovarajućeg.

Kako da znate da li Vašem detetu nedostaje vitamin C?

Dobra vest je da je nedostatak vitamina C retka pojava. „Nedostatak vitamina C se retko sreće kod dece i odraslih, osim ako nemaju tešku crevnu malapsorpciju ili loše navike u ishrani gde se uopšte ne unosi vitamin C.“ rekao je dečiji gastroenterolog Kadakal Radakrišnan.

Dijagnostifikovanje nedostatka vitamina C zahteva posebne analize krvi. Ali glavno stanje uzrokovano nedostatkom vitamina C je skorbut, što je vrlo retko. Skorbut su opisivali stari Egipćani i u piratskim pričama, jer je bio vodeći uzrok smrti tokom dugih brodskih putovanja u doba industrijske revolucije.

Osobe sa skorbutom mogu imati male smeđe mrlje na koži, hrapavost kože, zadebljanje desni i krvarenje iz sluzokože. Takođe mogu imati osećaj slabosti ili nelagodnosti, emocionalne promene, loše zarastanje rana, bolove u kostima, au kasnim fazama žuticu, oštećenje nerava i konvulzije.

Da li uzimanje vitamina C može sprečiti prehladu?

Bilo je puno rasprava o tome da li vitamin C pomaže u sprečavanju prehlade. „To je tema koja je detaljno istražena i postoje neki dokazi da vitamin C može smanjiti dužinu trajanja prehlade“, kaže dr. Radakrišnan. Ali kaže da redovno uzimanje vitamina C ne smanjuje učestalost prehlada – niti koliko ćee biti ozbiljne.

„Iako nema puno medicinskih dokaza ove tvrdnje, ovaj vitamin može pomoći da se smanji trajanje prehlade“, zaključuje dr Radakrišnan. Zbog toga neki zdravstveni radnici preporučuju vitamin S za prehladu.

„S obzirom na to koliko je vitamin S bezbezdan i relativno jeftin, možda je u redu da detetu date kratku terapiju vitamina S tokom prehlade – ali o tome treba razgovarati sa detetovim lekarom“, kaže on.

Kao što je vaša mama uvek govorila, jedna jabuka dnevno i bićete zdravi!

Izvor:zelenaucionica.com

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Како заштитити род од климатских промена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да живот буде сладак као мед (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најважније што треба да знате о ММР вакцини која једина штити од малих богиња, најзаразније болести за коју човечанство зна

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ништа не чисти јетру као овај напитак, одличан је и за кости и крвне судове

ОГЛАСНА ТАБЛА

Развојни планови Златибора у жижи интересовања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лепа Брена проџект

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почела примена нове заштитне мере којом се због тежег прекршаја одузима возило

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза: Облачно и натпросечно топло, местимично краткотрајна киша

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саобраћај је умереног интензитета и услови за возњу су углавном повољни

ОГЛАСНА ТАБЛА