OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Zlatnu plaketu za dečiji podvig godine dobio je Užičanin Ognjen Damljanović

Dobitnik prestižne nagrade Večernjih novosti Najplemenitiji podvig godine – Zlatna plaketa za dečiji podvig je Užičanin Ognjen Damljanović. Odluku je doneo žiri na čijem je čelu akademik Matija Bećković. Srbija i Užice su ponosni na hrabrog deliju.

Ognjen Damljanović maturant iz Užica, spasao dečaka iz ledene nabujale Đetinje. Kada je 17. marta prošle godine na obali ledene Đetinje čuo dozivanje smrtno uplašene majke, ugledavši kako bujica nosi bespomoćnog dečaka, Užičanin Ognjen Damljanović (18) – mladić od vrlina, bio je spreman. Odmah je skočio u bujicu i prigrabivši rukama mališana, zaplivao je do obale držeći glavu deteta iznad površine vode. Nekoliko trenutaka kasnije četvorogodišnji Lazar bio je spasen!

 

– Kada pomislim šta je moglo da se desi, preplavi me osećanje užasa – rekao je otac malog Lazara, nekoliko časova posle drame na obali Đetinje. – Jedino roditelj suočen sa mogućim gubitkom svog deteta zna za ovaj emotivni ponor. Ognjenu dugujemo bezgraničnu zahvalnost, zbog njega je moj sin živ, zdrav i nasmejan.

Ognjen je čuo dozivanje u pomoć moje supruge. Prethodno je naš stariji sin, u igri bacajući kamičak u reku, upao u vodu. Ognjen je odmah skočio u bujicu izvukavši na obalu mog sina koji se jedva održavao na vodi.

Ognjen tog dana nije ni slutio da će postati heroj Užica. Znao je tek da nikoga ko bi mogao da pomogne u tom trenutku nije bilo u blizini osim njega. I da je bilo, teško bi se usudio da skuči u bujicu. Ognjen je navikao na ledenu planinsku reku i zna njene ćudi. Član užičkog Rusko-srpskog kluba, plivao je u ledenoj Đetinji za Časni krst.

– Bacio sam ranac i skočio u Đetinju – priseća se Ognjen, maturant užičke Ekonomske škole. – Prihvatio sam dečaka, plivao sam nogama, jer nisam mogao da dohvatim dno, iako mi se u prvi mah činilo da je reka plitka. Sve se na kraju završilo na najbolji način, jedan stariji gospodin je pomogao, prihvatio je Lazara na obali. Dečak se i sam borio da ne potone. Bio je hrabar, a zaplakao je tek kada se na obali našao u zagrljaju svoje majke.

Priznanje

Ognjenu Damljanoviću je za veličanstven podvig dodeljena Nagrada grada Užica. Njegov hrabri poduhvat dugo će pamtiće i Užičani koji dobro poznaju ćudi Đetinje!

Izvor:novosti.rs/N.Jankovic

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Naredba o sprovođenju mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Covid 19

Oglasna Tabla

Sutra isplata poslednje rate „korona minimalca“

Oglasna Tabla

Maturanti oboleli od kovida polagaće prijemni u avgustu

Oglasna Tabla

Ovo je Bojan koji se survao u Zlatarsko jezero: Užice tuguje za mladim medicinarom, ribar otkrio stravičan detalj

Oglasna Tabla

Pirotske brdarice: Starinske zaboravljene “tatlije” izvanrednog ukusa

Oglasna Tabla

Danas toplo i spravno, uveče pljuskovi sa grmljavinom

Oglasna Tabla

Posne kikiriki bombice

Oglasna Tabla

10 novih slučajeva COVID-19 u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla

Automobil sleteo s puta u Zlatarsko jezero, poginuo zdravstveni radnik

Oglasna Tabla