Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Златибору потврђено звање туристичког места прве категорије

Министарство туризма и омладине Србије, одлучујући о категоризацији у домаћем туризму, недавно је  донело решење којим је Златибор проглашен за туристичко место прве категорије. Тако је у години нашег вредног јубилеја, када обележавамо 130 година организованог туризма, држава препознала посебне вредности “златне планине“ и заслужено је уврстила међу водеће туристичке центре Србије.

Ово проглашење, на основу решења (прописаним Законом о туризму) које је из министарства крајем фебруара достављено Туристичкој организацији Златибор, потврђује већ стечена признања. Наиме, у ранија два одлучивања о категоризацији, за 2016. и за 2019. (сваке треће године се обнавља), “златна планина“ је оба пута означена туристичким местом прве категорије, па је најновијом одлуком, и то уз још већи број бодова, успешан тренд настављен.

Место прве категорије Златибор већ годинама држи примат на домаћем туристичком тржишту. Решењем које је Министарство туризма и омладине донело утврђено је да водећи планински центар Србије испуњава услове за наведену прву категорију. Константан раст туристичког промета, разноврсни садржаји, добра туристичка инфраструктура и супраструктура допринели су да подручје Златибора испуни услове за туристичко место прве категорије.

Ово решење се издаје с важношћу од три године, а како је локална самоуправа и ранијих година подносила захтев, овогодишња одлука је потврда напредовања Златибора у погледу обима туристичког промета, степена изграђености комуналне, саобраћајне и туристичке инфраструктуре, као и туристичке супраструктуре.

У погледу квалитативних критеријума који се односе на смештајне капацитете, категорисане и некатегорисане, Златибор је такође забележио већи број бодова у односу на претходне три године. То је још један показатељ да се место развија и ствара повољан амбијент за нове инвеститоре.

У оквиру овог избора утврђене су и просторне појединости туристичког места, средишње и рубне зоне. На тај начин Златибор обухвата три целине. – Целина 1 “Златибор центар“ подељена је на подцелине: Тржни центар Златибор, Нови центар Златибор, Краљева вода, скијалиште Обудовица, Палисад, Спортски центар Језеро, Краљеви конаци, Чигота, Магистрала запад и Магистрала исток. Целина 2 “Златибор насеље“ садржи подцелине: Голија, Стари Палисад, Слобода, Расадник, Јелена Анжујска, Споменик, Камаљ, “Мај Вилиџ“, Обудовица и Рујно-Ђурковац. Целина 3 “Златибор периферија“ подељена је на подцелине: Зова, Око, Караула, Јеврејско брдо, Потоци, Шиповик, Гајеви, Еко фарма, Миладина Пећинара и Рујно, па као таква представља рубну зону туристичког места Златибор.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Представљање активности спроведених у циљу ревизије Плана квалитета ваздуха

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због поплава евакуисане 24 особе, укључујући деветоро деце

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најјефтиније дестинације за летовање

ОГЛАСНА ТАБЛА

Како превремено пензионисани до веће пензије

ОГЛАСНА ТАБЛА

У суботу 5. Косидба у Кривој Реци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Презентација концепта паментих градова (smart sity) на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бесплатни офталмолошки прегледи на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас без струје у следећим улицама:

ОГЛАСНА ТАБЛА

Град се укључио у акцију „Ужице за Луку“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА