0.2 C
Uzice
децембар 11, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

„Zlatiborski Eko Agrar“: Podrška čajetinskim poljoprivrednicima sa 40 miliona dinara (VIDEO)

Kroz različite vidove subvencija „Zlatiborski Eko Agrar“ za čajetinske poljoprivrednike, koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva, u ovoj godini iz budžeta će opredeliti 40 miliona dinara. Program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Čajetina za 2018. godinu, koji je usvojen na poslednjoj sednici SO Čajetina, nije se bitnije menjao. Subvencije su prevashodno uslovljene izmenama i usklađivanjem Nacionalnog programa za poljoprivredu, što je bio razlog da se sa objavljivanjem Programa moralo čekati do aprila.

Predstavljajući ovogodišnji program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Čajetina za 2018. godinu, direktor „Zlatiborskog Eko Agrara“ Vladimir Bojović navodi da se jedna od izmena odnosi na veštačko osemenjavanje krava, koje je prošle godine obuhvatalo samo veće proizvođače, a od ove godine će obuhvatiti i one koji imaju pet i više krava. Ono što je trenutno aktuelno, dodaje Bojović, su Republički IPARD fondovi:

„Mali broj naših poljoprivrednika će imati mogućnost da konkuriše za ova sredstva koja su izuzetno velika, gde se radi o povraćajima u iznosu od 60% do 80% uz jako rigorozne kriterijume. Iz tog razloga Eko Agrar je ove godine uveo subvencionisanje kamate na dugoročne kredite za sve one koji žele da investiraju u svoja gazdinstva, kako bi, eventualno, ispunili sve kriterijume prilikom konkurisanja za sredstva iz IPARD programa. Eko Agrar će raspisati javni poziv i odabrati dve najpovoljnije banke kod kojih će u potpunosti subvencionisati kamatu na kratkoročne i dugoročne kredite“, ističe Bojović.

Jedna od većih izmena je regresiranje polise osiguranja u poljoprivredi, koja je povećana na 60%. Iz Eko Agrara kažu da je poželjno da poljoprivrednici osiguraju proizvodnju, jer Opština vrši nadoknadu štete u iznosu od 30%, a na ovaj način šteta bi im bila nadoknađena 100%. Nadaju se da će se ova mera dobro odraziti na poljoprivredne proizvođače i da će shvatiti važnost osiguranja poljoprivredne proizvodnje, stoke, useva i slično. Kod subvencionisanja ostavljanja ženske teladi kriterijumi su pooštreni.

„Podignut je limit pa će ovu subvenciju moći da iskoriste isključivo poljoprivredna gazdinstva koja imaju minimum pet grla. Ispod toga neće jer je interesovanje zaista veliko. Dobar deo budžeta godinama u nazad izdajamo baš za ovu meru. Iz tog razloga smo morali da je redukujemo na ovaj način, tako da će umesto dosadašnjih 25 000 dinara, biti subvencionisano na maksimalnih 20 000 dinara. Verujem da se ovo neće neće u velikoj meri odraziti na poljoprivredne proizvođače, s obzirom da smo dosta gazdinstava podržali kroz ovu meru, pa nije realno očekivati da će interesovanje u narednim godinama biti proporcionalno ovom koje je bilo do sada“, ističe Bojović, dodajući da se ove godine neće subvencionisati nabavka ratarskih traktora.

I ove godine vršiće se subvencionisanje seoskog turizma i to kroz regresiranje računa za ulaganja u registrovana poljoprivredna gazdinstva koja se bave, ili imaju nameru da se bave ovom delatnošću.

Zlatiborski Eko Agrar će od majskog broja Zlatiborskih vesti priređivati poseban dodatak pod nazivom „Poljoprivrednik“. Prvi broj sadržaće obaveštenja o subvencijama za 2018. godinu, dok će kroz svaki naredni biti predstavljeni stručni i naučni tektovi koji će se pripremati u saradnji sa institutima i fakultetima, stručnim i savetodavnim službama, veterinarskim stanicama i svim ostalim činiocima iz oblasti poljoprivrede.

Izvor:zlatiborpress.rs/Dragana Rosić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Šest svetskih medalja iz fizike za srpske osnovce!

Oglasna Tabla

Užički genijalci idu u Šangaj!

Oglasna Tabla

Tribina: Značaj kulturno-istorijske baštine Užica

Oglasna Tabla

Vatru potpirivale sveće, vatrogasci se sat vremena borili sa vatrom (VIDEO)

Oglasna Tabla

Iz drvene čuturice najbolji je cug: Radovanovići za bansekom čuvaju srpsku tradiciju

Oglasna Tabla

Od danas u Srbiji dostava penzija na kućne adrese

Oglasna Tabla

Eko škola u akciji pravljenja novogodišnjih (VIDEO)

Oglasna Tabla

Dečji mjuzikl – Rokenrol za decu u Užicu

Oglasna Tabla

Prodata sevojnička „Budućnost“

Oglasna Tabla