10 C
Uzice
октобар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Zlatiborska sela – oaze mira i netaknute prirode (VIDEO)

S obzirom da je sezona godišnjih odmora, mnogi turisti svoju oazu mira nalaze u nekom od prelepih zlatiborskih sela. Veliku pažnju privlače seoska gazdinstva u kojima je objedinjena usluga smeštaja i ishrane, tako da gosti pored boravka u netaknutoj prirodi, mogu da uživaju i u poznatim zlatiborskim specijalitetima.

Planina Zlatibor u svojim nedrima krije bar desetak sela i turističkih naselja izuzetne lepote. Boravkom u nekom od njih, gosti spoznaju pravi smisao odmora, jer su u prilici da uživaju u netaknutoj prirodi i iskuse okrepljujući mir. Veliku pažnju domaćih ali i stranih turista u poslednje vreme privlači seosko turističko domaćinstvo Ivina kućica koja se nalazi u Gornjoj Šljivovici. Raspolaže sa šest soba, dvokrevetnih i trokrevetnih, kao i jednim apartmanom.

„Idemo tom logikom da se dobar glas daleko čuje. Cene su simbolične i nije nam cilj da ih povećavamo. Cilj nam je da nam kapaciteti budu popunjeni. Ono što je evidentno je da seoski turizam izuzetno prija strancima nego našem građanstvu. Izgleda žive stresnije od nas tako da oni tek beže u prirodu. Rezime je da smo mi za sada zadovoljni, kaže Ivana Zirojević, nosilac ovog seoskog turističkog domaćinstva.

U ovom seoskom turističkom domaćinstvu nedavno su boravile penzionerke iz Novog Sada koje nisu krile svoje zadovoljstvo:

Na Zlatiboru sam bila i ranije, a u Šljivovici sam prvi put. Predeli su prelepi kao i vazduh, prija nam ova tišina. Gde god pogledam je lepo. Kod nas je zagađeno, ima puno smoga“, kaže Bogdanka Špehar.

„Prelepo nam je. Jedemo svež kajmak, sir. Veoma sam zadovoljna i rado preporučujem drugima da ovde dođu. Ovo je lek i za oči i za dušu“, ističe Bosiljka Grahovac.

Nada Golić dodaje: „Ja volim selo. Divno je. Idemo u šetnju, što mi jako prija. Niti me ko zove, niti razmišljam o kakvom problemu. Jednostavno sam se odmorila i relaksirala“.

Bavljenje seoskim turizmom podrazumeva konstantna ulaganja u smeštajne kapacitete i dodatne sadržaje. Izdavaoci smeštaja na selu ove godine imali su mogućnost da kod Zlatiborskog eko agrara konkurišu za podsticajna sredstva.

„Tu priliku treba iskoristiti. Novac koji dobijem preko Eko agrara uložićemo u objekat, jer nam je cilj da to sve ostane ovde i da nam se ljudi vraćaju i dolaze“, dodaje Ivana Zirojević.

Turistička ponuda Zlatiborskih sela je bogata, sa tendencijom rasta u budućnosti. Svako zlatiborsko selo može da se pohvali sa najmanje 4-5, a često i više smeštajnih jedinica. Veliki adut predstavlja odlična putna infrastruktura, zahvaljujući kojoj se do njih dođe bez većih poteškoća. Dobra putna povezanost sa turističkom centrom omogućava gostima da kada to zažele, nakratko napuste ove oaze mira i potraže zabavu u samom centru Zlatibora, koji je obično na svega 15-20 minuta vožnje.

Izvor:zlatiborpress.rs/Dragana Rosić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Krivična prijava za Užičanina zbog nedozvoljenog prometa duvana

Oglasna Tabla

Penzionerima 5.000 dinara oko 5. novembra

Oglasna Tabla

Nauka dokazala: Žene koje puno galame žive duže i puno su srećnije u životu

Oglasna Tabla

Evo kako je nastala “Krvava bajka“: Jedna od najtužnijih pesama, nastala iz kragujevačke tragedije

Oglasna Tabla

Miloš Milićević, gitarista užičkog Mehanizma, najbolji na Mobil Demo Festu

Oglasna Tabla

Zbog radova na rekonstrukciji Ulice Nikole Pašića, narednih dana saobraćaj će se odvijati otežano

Oglasna Tabla

Najavljene izmene zakona o zaštiti prirode

Oglasna Tabla

Kako da se hranite zdravo uprkos brzom tempu života?

Oglasna Tabla

LEKCIJA PONOSA I HRABROSTI SA KOSOVA: Andrija Simić iz Lapljeg Sela: Moja kuća nije na prodaju!

Oglasna Tabla