Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Zlatiborska sela – oaze mira i netaknute prirode (VIDEO)

S obzirom da je sezona godišnjih odmora, mnogi turisti svoju oazu mira nalaze u nekom od prelepih zlatiborskih sela. Veliku pažnju privlače seoska gazdinstva u kojima je objedinjena usluga smeštaja i ishrane, tako da gosti pored boravka u netaknutoj prirodi, mogu da uživaju i u poznatim zlatiborskim specijalitetima.

Planina Zlatibor u svojim nedrima krije bar desetak sela i turističkih naselja izuzetne lepote. Boravkom u nekom od njih, gosti spoznaju pravi smisao odmora, jer su u prilici da uživaju u netaknutoj prirodi i iskuse okrepljujući mir. Veliku pažnju domaćih ali i stranih turista u poslednje vreme privlači seosko turističko domaćinstvo Ivina kućica koja se nalazi u Gornjoj Šljivovici. Raspolaže sa šest soba, dvokrevetnih i trokrevetnih, kao i jednim apartmanom.

„Idemo tom logikom da se dobar glas daleko čuje. Cene su simbolične i nije nam cilj da ih povećavamo. Cilj nam je da nam kapaciteti budu popunjeni. Ono što je evidentno je da seoski turizam izuzetno prija strancima nego našem građanstvu. Izgleda žive stresnije od nas tako da oni tek beže u prirodu. Rezime je da smo mi za sada zadovoljni, kaže Ivana Zirojević, nosilac ovog seoskog turističkog domaćinstva.

U ovom seoskom turističkom domaćinstvu nedavno su boravile penzionerke iz Novog Sada koje nisu krile svoje zadovoljstvo:

Na Zlatiboru sam bila i ranije, a u Šljivovici sam prvi put. Predeli su prelepi kao i vazduh, prija nam ova tišina. Gde god pogledam je lepo. Kod nas je zagađeno, ima puno smoga“, kaže Bogdanka Špehar.

„Prelepo nam je. Jedemo svež kajmak, sir. Veoma sam zadovoljna i rado preporučujem drugima da ovde dođu. Ovo je lek i za oči i za dušu“, ističe Bosiljka Grahovac.

Nada Golić dodaje: „Ja volim selo. Divno je. Idemo u šetnju, što mi jako prija. Niti me ko zove, niti razmišljam o kakvom problemu. Jednostavno sam se odmorila i relaksirala“.

Bavljenje seoskim turizmom podrazumeva konstantna ulaganja u smeštajne kapacitete i dodatne sadržaje. Izdavaoci smeštaja na selu ove godine imali su mogućnost da kod Zlatiborskog eko agrara konkurišu za podsticajna sredstva.

„Tu priliku treba iskoristiti. Novac koji dobijem preko Eko agrara uložićemo u objekat, jer nam je cilj da to sve ostane ovde i da nam se ljudi vraćaju i dolaze“, dodaje Ivana Zirojević.

Turistička ponuda Zlatiborskih sela je bogata, sa tendencijom rasta u budućnosti. Svako zlatiborsko selo može da se pohvali sa najmanje 4-5, a često i više smeštajnih jedinica. Veliki adut predstavlja odlična putna infrastruktura, zahvaljujući kojoj se do njih dođe bez većih poteškoća. Dobra putna povezanost sa turističkom centrom omogućava gostima da kada to zažele, nakratko napuste ove oaze mira i potraže zabavu u samom centru Zlatibora, koji je obično na svega 15-20 minuta vožnje.

Izvor:zlatiborpress.rs/Dragana Rosić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Konkursi za prijem kandidata u Vojnu akademiju u toku

Oglasna Tabla

Ariljci “pokorili” Kragujevac

Oglasna Tabla

10 dužnosti srpskih đaka iz 1910. godine: Deca su se vaspitavala da, pre svega, budu dobri ljudi

Oglasna Tabla

Danas još toplije, sunčano, do 18 stepeni, a od ponedeljka SNEG

Oglasna Tabla

Pre 30 godina, đačke torbe su bile lakše, ali je znanje bilo veće

Oglasna Tabla

Odmalena sam stoku voleo, hit-video iz Požege: Dragan je lep, mlad i domaćin, ali neoženjen! (VIDEO)

Oglasna Tabla

Plaćaćemo kauciju za jogurt i mleko: Vlada Srbije objavila nacrt izmena i dopuna Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu

Oglasna Tabla

Maminin stopama: Bronza za Kalinu Bogojević

Oglasna Tabla

Voćni sufle od griza i pudinga koji se topi u ustima: Toliko ukusan da će vam svi tražiti još

Oglasna Tabla