ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Златиборска гондола све до Мокре Горе најдужа панорамска гондола на свету могла би да буде продужена


Док Општина Чајетина ужива плодове најдуже панорамске гондоле на свету, и планира да туристичку понуду употпуни још једним њеним краком, Златиборци местима у окружењу нуде да крену истим путевима успеха.

За нешто више од годину дана рада, златиборска „Голд гондола“, која девет километара дугом трасом спаја центар туристичког насеља и ски центар Торник, мимо свих очекивања превезла је готово 300.000 путника са плаћеним картама. И то у условима пословања смањеним капацитетима због противепидемијских мера.

Чајетина је у изградњу гондоле уложила 13 милиона евра, а крајем прошле године отплатила и последњу рату кредита тако да се од ове атракције у општинску касу сада слива чист профит. Биће он још и већи јер се, поред постојеће 54 спрема набавка још 20 кабина како би се смањиле гужве пред капијама.

Златиборци не планирају да се на овоме зауставе. Намера им је да од међустанице у Рибници граде још један краг гондоле и то према врху Чигота који ће бити дуг око 4,5 километара.

-Тај планински масив има много могућности за адреналинске спортове, за скијање, тако да ће нам стављање Чиготе у фукнцију бити један од наредних пројеката. Сада радимо идејно решење и надамо се да ћемо можда до краја године расписати тендер за набавку опреме за нови крак до Чиготе – саопштио је Милан Стаматовић, председник Општине Чајетина.

Гондола се показала као пун погодак због чега са најпосећеније српске планине, зарад заједничке користи, нуде комшијама исти пелцер.

-Надамо се да ће можда наставак гондоле кренути ка Прибојској Бањи и Мокрој Гори. То је још раније била идеја да заједно радимо са општином Прибој, али и са Мокром Гором и Емиром Кустурицом. Можемо на овај начин да умрежимо Прибој и Мокру Гору где би Златибор био база. То би свакако побољшало туристичку понуду ових места, али и Златара, и имали би атракцију регионалног каракатера. Са аутопутем и аеродромом „Поникве“ у потпуности би се побољшала слика Златиборског оркуга. Развој туризма и пољопривреде, а уз индустрију у Ужицу, дали би добре ефекте и за Србију што би био добар пример и за друа места – изјавио је Стаматовић.

Извор: блиц.рс

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Срећно, средњошколци! Матурантски плес на Тргу партизана у Ужицу (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

После сунчаних интервала, пљускови и грмљавина, понегде град и олујни ветар

Од сутра радови у Улици Станоја Главаша

Град са милион динара помаже породици Јојић из Кремана чија кућа је изгорела у пожару

“Наша Златка“ освојила три златне медаље

Високи нивои хербицида пронађени у више од половине узорака сперме, открива истраживање

Стамбени кредити и зајмови привреди стагнирају – када се може очекивати пад камата

Олакшице за струју и гас – најсиромашнијима највеће субвеције

Промоција збирке песама “Кошмари Кошара”