ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ

Златиборци прославили 130 година туризма на својој планини

Свечаном академијом у Културном центру Златибор и концертом Симфонијског оркестра и хора РТС-а, на Златибору је, у присуству министра унутрашње и спољне трговине Томислава Момировића, директорке Туристичке организације Србије Марије Лабовић, директора Туристичке организације Републике Српске Миодрага Лончаревића, бројних угоститеља и вредних Златибораца, обележен јубилеј 130 година организованог бављења туризмом на овој српској најпосећенијој планини. Награде за допринос развоју туризма на Златибору добили су покојни песник Михајло Ћуповић и сликар Божидар Ковачевић, као и песник са Златибора Љубивоје Ршумовић, а посебно признање је добио Аресен Ђурић, некадашњи директор Туристичке организације Златибор, а данас председник Скупштине општине Чајетина.

Обраћајући се присутнима, председник општине Чајетина Милан Стаматовић је истакао да Златибор, смештен у једној малој, али поносној локалној средини, од давнашњих дана до данас претендује да постане једна светски позната туристичка дестинација. „Ако волите своје место, ако верујете у оно што радите, успех неће изостати. За Златиборце важи одредница да су дружељубиви и да нису себични. Својим примером показујемо да хоћемо нешто да променимо, да не чувамо Златибор само за себе, него да га дарујемо нашим туристима и инвеститорима који су код нас увек добродошли“ подвукао је Стаматовић.

Он је додао да је „златиборска гондола показала да смо имали мало те планинске дрскости и храбрости, да смо изгурали тај пројекат и да нећемо да станемо на томе. Драго ми је да су и наша министарства и наша влада препознали ово што ми хоћемо да урадимо и Златибор би требало да буде полазна тачка тих гондола које ћемо у будућности градити, од Торника до Прибоја и до Чиготе. И раније смо имали идеју да градимо и ка Мокрој Гори и надам се да ће све то моћи да се реализује у наредним годинама и да се тако са Златибора развија и читав Златиборски округ“.

 

Директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић је изнела податак да Златибор у туристичком промету Србије учествује са чак 10 одсто. „Дуготрајан труд се свакако исплатио јер је Златибор постао једна од најзначајнијих туристичких дестинација Србије. Колико је то значајно изнећу вам податак да је прошла година била рекордна у туризму Србије. Имали смо 3,8 милиона туристичких долазака и чак 12 милиона ноћења и две милијарде 438 милиона евра девизног прилива. За првих шест месеци ове године већ можемо да видимо да ће ти резултати да буду превазиђени јер већ имамо преко 5,5 милиона ноћења“.

„Ово је прилика да честитам нашим домаћинима на Златибору на храброј визији коју су имали када је развој ове дестинације у питању. Сада имамо најдужу жичару на свету, дестинацију која има хотеле свих категорија и толико додатних садржаја да сваком туристи има шта да понуди. Такође, користим прилику да се захвалим колегама из Туристичке организације Златибор на свим пројектима које смо заједнички реализовали у циљу промоције и Златибора и читаве Србије“ додала је Лабовић.

Председник Скупштине општине Чајетина Арсен Ђурић је нагласио да „ му је велика част и задовољство што су сви на Златибору део те дуге и богате историје чије су светле странице својим стварањима исписивали многи знаменити Златиборци,  умешно уклапајући нове вредности – хотелска и друга здања, вредне пројекте и садржаје – у благотворну природу и непоновљиву лепоту најпосећеније планине Србије. Иза ове ваздушне бање је 130 година туризма, захтеван и дуг пут пређен кроз време, у коме смо вредног трага оставили и ми, водећи стазама развоја већ две деценије наш крај. Неуморним радом и вољом, сталним улагањима у модернизацију, смелим визијама и храбрим одлукама. Томе захваљујући, од малог места прелепе природе, али скромне понуде и смештаја, створили смо модеран туристички Златибор, очуване природне лепоте, а са импресивним здањима и богатством садржаја. На понос генерацијама златиборског краја“.

Владимир Живановић, актуелни директор Туристичке организације Златибор се подсетио оних који су међу најзаслужнијима да је Златибор данас на пијадесталу српског, регионалног, европског и светског туризма. „Да поменем Секулу Кнежевића, инжењера чији је подухват злата вредан за нашу планину, Чедомира Петровића, највећег угоститеља Рибнице, у чије се време, по писању тадашње штампе, у спарним летњим данима свака активност селила у подножје Торника. Затим Мијаила Јевремовића и његову механу,  Алексу Поповића, чувеног Бега од Рибника, Јованку Јефтановић, Панта Мијаиловића, Миладина Пећинара и друге великане нашег Златибора. Та имена, као и презимена, Пећинара, Смиљанића, Ђенића, Туцовића, тих и других чувених златиборских породица, вредних угледа и поштовања, данас нас обавезују да својим радом још више унапредимо и развијемо наш Златибор, и да његове благодети и лепоте несебично делимо са нашим гостима“ истакао је Живановић.

„Исто тако, данас је и прави дан да се подсетимо Преображења 2015. године, када смо се предвођени нашим председником општине, господином Миланом Стаматовићем, окупили изнад златиборске пијаце и кренули храбро и одлучно у борбу која ће нас увести у једну нову еру развоја златиборског туризма. И тада смо, ту, на почетној станици гондоле, исписали: „Будућим покољењима на дар“. Данас смо на почетку једне нове ере, захвални онима који су нас овде довели, а поносни што имамо шансу да будемо део ове планинске лепотице. Све са циљем да својим делима оставимо завет новим нараштајима нашег малог места“ закључио је Живановић.

ТО Златибор/Огласна табла

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Едукација деце од кључног значаја за њихово безбедно учешће у саобраћају (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стопића пећина – најпосећенији спелеолошки објекат у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акција „Армагедон“, ухапшена већа група педофила

ОГЛАСНА ТАБЛА

Унапређење родне равноправности уз подршку Владе Републике Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још један топао и сунчан септембарски дан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Враћају се мере против ковида: Обавезне маске у здравственим установама, тестирање пацијената…

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшен деветнаестогодишњи младић из Ужица због удеса у ком је једна особа погинуле а три повређене

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележен почетак реализације још једног пројекта прекограничне сарадње уз подршку ЕУ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас је последњи дан за пријаву за 10.000 помоћи; исплата родитељима почиње 25. септембра

ОГЛАСНА ТАБЛА