ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ

Златибор се истиче као „Пет френдли“ дестинација – 10 предлога за незабораван одмор са кућним љубимцима

Последњих година, Златибор све чешће посећују гости са кућним љубимцима, углавном псима. Док је некада био изазов пронаћи објекат који прима кућне љубимце, данас туристи могу бирати између хотелског и приватног смештаја. Такође, све је више ресторана и кафића у којима су кућни љубимци добродошли, па ако сте размишљали да ли да свог љубимца поведете са собом на одмор, више нема дилеме. Уз то, прелепа природа и много стаза за пешачење, учиниће да ваш одмор на Златибору са кућним љубимцем буде незабораван. Ово су само неки од предлога за одмор на Златибору са кућним љубимцем.

1. Изаберите смештај који прима кућне љубимце – Кућни љубимци су чланови породице па је разумљиво да туристи желе да са њима и путују. Препознали су ову потребу хотели и власници приватног смештаја на
Златибору, па су одлучили да своја врата отворе и човековом најбољем пријатељу. У неким објектима, за боравак кућног љубимца се посебно доплаћује, па је најбоље контактирати смештај и проверити услове.
Комплетан списак објеката у којима су кућни љубимци добродошли можетепронаћи на сајту Туристичке организације Златибор.

2. Посетите „пет фриендлy“ ресторане – Светски тренд прате и златиборски угоститељи. Баште ресторана и кафића одавно су отворене и за кућне љубимце, али све је више објеката који и у затвореном простору примају кућне љубимце. Листа оваквих ресторана и кафића стално се проширује, па
је најбоље да на лицу места утврдите да ли је ваш љубимац добродошао у кафић у који сте кренули. Ако није, не брините, сигурно ћете у близини наћи много објеката којима љубимци не сметају.

3. Опустите се на Рибничком језеру – На путу према ски центру Торник, на само 8 км од центра Златибора, налази се Рибничко језеро које снабдева Златибор пијаћом водом. Језеро је вештачко и настало је 1971. године преграђивањем реке Црни Рзав. Због прелепог амбијента борове шуме, језеро је омиљено излетиште туриста и мештана. На Рибничком језеру налази се и међустаница Голд гондоле.

4. Поведите љубимца на Тић поље на трчање – Испод Споменика или ако идете аутомобилом, десно од пута за Сирогојно, налази се Тић поље. Пространство Тић поља мами на трчање и играње са љубимцем. Вашем
љубимцу овде сигурно неће бити досадно, па је ово одлична локација да потрошите вишак енергије.

5. Прошетајте до Споменика на Шуматном брду – Готово да нема госта који посети Златибор, а да не прошета до чувеног Споменика на Шуматном брду. Стаза је уређена и осветљена, па у свако доба дана можете уживати у шетњи и свежем ваздуху. Да би вашем љубимцу било још занимљивије, скрените лево или десно са главне стазе у оближњу шумицу и уживајте у мало дужој шетњи до вашег циља.

6. Наставите шетњу до Чукера – Ако се нисте уморили, наставите ка Чукеру (1359 мнв). Проћи ћете поред Јединог бора, који је некада био сам на пропланку, по чему је и добио име, али је овај део касније пошумљен.
У току шетње посматраћете чаробне пејзаже, а друштво ће вам правити и коњи и друге домаће животиње. Стаза је мало захтевнија, али труд се исплати, јер са врха поглед пуца на Рибничко језеро, Чиготу, Торник,
Тару, Градину.

7. Уживајте у нетакнутој природи у селу Доброселица – Село Доброселица, на ком се налази један од најлепших видиковаца Златибора, удаљено је око 15 километара од туристичког центра. Нетакнута природа овог села инспирисала је и уметнике, па је овде снимљено више филмова и серија. Посетиоци уживају и у обиласку цркве брвнаре из 1821. године, која је, као бисер народног градитељства златиборског краја, стављена под заштиту државе као непокретно културно добро. У Доброселици се налази и Прераст (камени мост настао урушавањем пећинске таванице), природни геоморфолошки феномен.

8. Обиђите Водице – Крајолик који се налази на свим разгледницама са Златибора крије се управо на Водицама, насељу удаљеном десетак километара од центра Златибора, магистралним путем према приморју. Ово је омиљено излетиште мештана, али и туриста који долазе на једнодневни излет. Пространство предела прошараног боровима, испресецаног реком Црни Рзав, савршен је полигон за дневни излет са љубимцем.

9. Упознајте село Јабланица – Гостољубиви мештани, столетни борови, пространи пашњаци, црква брвнара из 1838. године – неки су од разлога зашто вреди посетити мање познато златиборско село Јабланица. Удаљена од центра око 22 километра, Јабланица је једно од села које се простире на највећој површини у Србији. Шетња пространим пашњацима док се над вама надвија највиши врх Златибора Торник, пријаће и вама и вашем љубимцу.

10. Доживите „Златиборске шетње“ са искусним водичима – Организоване шетње до било ког дела Златибора могуће су уз искусне водиче у оквиру туре „Златиборске шетње“. Уз постојеће, редовне туре, водичи могу
осмислити и специјалне, посебно прилагођене вашим жељама и потребама ваших љубимаца. На овај начин, упознаћете и скривене делове Златибора и схватити зашто је Златибор најпосећенија планина у Србији.

Епизода „Златибор за кућне љубимце“ која је припремљена у оквиру кампање налази се на званичном YоуТубе каналу Туристичке организације Златибор и може се погледати овде.

Извор: златиборпресс.рс

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ево како можете помоћи трочланој породици из Косјерића

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кобан пад са мотора – Дечак (14) из Пожеге после неколико дана подлегао повредама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Интезивно се ради на решавању проблема мештана Беле Земље

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расписан конкурс за доделу градских стипендија за ученике средњих школа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове цене природног гаса за јавно снабдевање од 1. новембра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Цена дизела и бензина остаје иста у наредних седам дана

ОГЛАСНА ТАБЛА

Михољски сусрети села сутра у Злакуси

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Music vibes“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Књижевно вече посвећено словенској митологији

ОГЛАСНА ТАБЛА