ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Златибор први из Србије међу 100 светских туристичких зелених дестинација

На церемонији у главном граду Естоније Талину јуче је објављен списак 100 најбољих туристичких зелених дестинација из целог света према примерима одрживог развоја, међу којима је и Златибор. Прича о млекари “Наша Златка“ као корисној и одрживој подршци локалним произвођачима, којом смо конкурисали, ушла је у “Топ 100 Сторис“, у престижно друштво туристичких центара Јапана, САД, Филипина, држава Европске уније и других.

Ову већ на старту успешну сарадњу са светском организацијом “Грин Дестинејшнс“ (Зелене дестинације), која је организатор интернационалног избора “Топ 100 Сторис“, представници Туристичке организације Златибор започели су на овогодишњем Сајму туризма у Берлину. Тада се родила идеја да у томе учествује и најпосећенија планина Србије. А како општина Чајетина тежи да постане прва еколошка локална самоуправа у Србији, ово се показало као сјајна прилика да Златибор уђе у избор зелених дестинација и да се бори за тај престижни сертификат.

Зато је тим Туристичке организације Златибор, предвођен директором Владимиром Живановићем, у сарадњи са колегама из златиборског „Еко аграра“ припремио причу о млекари „Наша Златка“, опремљеној најсавременијом опремом за прераду млека и традиционалну производњу златиборског сира и кајмака. Од важности је то што се у њој прерађује млеко са регистрованих пољопривредних газдинстава на територији општине Чајетина и тиме пружа помоћ малим и локалним произвођачима, а посебно битно што туристи ове производе могу да пробају у угоститељским објектима на “златној планини“.

Тим примером, којим смо указали на успешно стварање локалног бренда истовремено корисног и за произвођаче и за снабдевање туристичког центра, Златибор је успео да уђе међу 100 најбољих на избору у Талину, чиме смо почаствовани. Треба истаћи да је “Грин Дестинејшнс“ непрофитна организација основана у Холандији с циљем унапређења одрживог развоја дестинација и учесника у туризму, као и њихове препознатљивости на светском тржишту. Сарађује с 200 дестинација у више од 80 земаља света, уз доделу награда и сертификата за дестинације, програм добрих путовања за предузећа, као и 100 најбољих прича о одрживости. Развили су програм подршке који укључује преко 40 алата за процену и извештавање, укључујући курсеве и обуке. “Грин Дестинејшнс“ се држи начела да су мир, универзална људска права и социјална и еколошка правда основни стубови одрживог туризма.

Након овог важног искорака Златибор ће у наредном периоду кроз обуке и тренинге настојати да што више ради на развоју и унапређењу одрживог туризма, те да буде препознат као зелена дестинација на светском туристичком тржишту. Томе у прилог иде што је Република Србија у мају ове године, уз подршку УНДП-а, постала чланица Глобалног савета за одрживи туризам, а то отвара могућност и Златибору да се развија у овом правцу, те укључи у пројекте које Министарство туризма и омладине планира у наредном периоду.

Златибор прес

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА