ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ

“Zlatibor prestiže Davos”: Cena ara eksplodirala

Cene placeva na Zlatiboru počele su poslednjih godina da rastu, a eksplodirale završetkom “Gold gondole”.
Primera radi, opština Čajetina nedavno je oglasila prodaju jedne parcele od nepunih 70 ari u blizini centra Zlatibora po početnoj ceni od 25.000 evra po aru, a na licitaciji je dostigla iznos od 75.000 po aru.
“Osim te prodali smo i još neke parcele, po ukupnoj ceni od devet miliona evra, što je dovoljno da vratimo kredit za gondolu koji je iznosio sedam i po miliona. Gondola nam je otvorila nove perspektive. Povećala se vrednost zemljišta i to nam daje mogućnost da budžetski novac od prodaje i naknada za građevinsko zemljište ulažemo u nove razvojne projekte.”
Ovo je, pored ostalog, u intervjuu za lokalne novine Zlatiborske vesti izjavio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.“Zlatibor će preteći Davos” naslov je tog teksta, a čelnik ovog kraja o prodaji opštinskih parcela na Zlatiboru podseća da je vreme pandemije ovde iskorišćeno za završetak važnih projekata.
Rekonstruisan je centar Zlatibora i jezero, izgrađene su pristupne saobraćajnice i staze, zamenjena dotrajala komunalna infrastruktura na tom prostoru…
Početkom godine puštena je u rad najduža panoramska žičara “Gold gondola””, koju je u potpunosti finansirala lokalna samouprava sa 13,5 miliona evra, a letos je otpočeo probni rad Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Zlatibor.
“Tim i ranije završenim projektima stvoreni su povoljniji uslovi za dolazak ozbiljnih investitora i većeg broja gostiju. A to znači i povećanje prihoda u opštinskom budžetu koji se svake godine uvećava za 20 do 30 odsto, s tim što će ove godine čak 40 odsto biti veći od prošlogodišnjeg i dostići četiri milijarde dinara”, izjavio je predsednik opštine Čajetina.
Prema njegovim rečima, pred Zlatiborom je velika investicija – gradnja modernog sportskog kompleksa sa 15 otvorenih terena, kakav nedostaje turističkom centru u koji na pripreme dolazi sve više domaćih i stranih sportskih ekipa.
Za ovaj projekat Vlada Srbije je obezbedila osam miliona evra, a učešće opštine je u troškovima komunalnog opremanja parcela. Procena je da za taj poduhvat treba još oko pet miliona evra. U toku je priprema projektne dokumentacije da bi naredne godine počela gradnja.
Osvrnuo se i na početak prve faze izgradnje novog vodosistema “Sušičko vrelo” koji treba da zameni dosadašnju upotrebu vodosistema na Ribničkom jezeru, prenela je Politika.
Na širem prostoru oko Ribničkog jezera i međustanice gondole planiramo da izgradimo “Zlatni grad”, novi kompleks predviđen našim razvojnim planovima u oblasti zdravstvenog i sportskog turizma.
“Na tom prostoru neće biti dozvoljena individualna gradnja već će se graditi hoteli visoke kategorije, sportski tereni i slični sadržaji. U toku je izrada master plana i već se javljaju zainteresovani investitori. Procenićemo šta je bolje za opštinu: da li model javno-privatnog partnerstva ili privatni investitor pojedinac, što će pokazati studija opravdanosti.”
Ribničko jezero poslužiće za sve sadržaje na vodi, koje su zahtevali naši građani i turisti, rekao je pored ostalog Milan Stamatović.

Izvor: visegrad365.com

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило

Младић из Ужица пешачи ка Острогу да би помогао једној сиромашној породици: „Сазнао сам да Маринковићи по два-три дана немају ни хлеба да једу“

Данас су Летње задушнице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 22. јун

Нове цене горива

Данас исплата редовне и привремене новчане накнаде за мај

Отворена летња туристичка сезона на Торнику