23.8 C
Uzice
октобар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Zlatibor postaje značajan evropski turistički centar

Zlatibor je jedna od najposećenijih destinacija u zemlji i lider u planinskom turizmu. Tradicija turističkih poseta kod nas je duga 126 godina, a u nekoliko proteklih sezona zabeležena je rekordna posećenost u tako dugoj istoriji. Pri tome, broj posetilaca Zlatibora konstantno raste, a 2018. broj ostvarenih noćenja je za 12 odsto veći, nego 2017. godine – kaže za Danas Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor (TOZ) i navodi da bi ova letnja sezona trebalo da bude još bolja.

  • Osim domaćih gostiju, sve češće dolaze i stranci. Koliki je njihov udeo u turističkim prometu Zlatibora?

-Domaći gosti dominiraju u strukturi turista na Zlatiboru, ali broj stranaca raste iz godine u godinu. Pre deceniju  dve bilo je malo stranih turista, ali sada oni čine 30 odsto ukupnog broja naših gostiju. Tradicionalno, najviše stranaca nam dolazi iz zemalja regiona – iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije. Oni su verni zlatnoj planini, koja im je relativno blizu i prihvatljiva po sadržajima i cenama. Veoma je primetan porast broja turista iz Kine i oni su dostigli broj gostiju iz regiona, tako da je moguće da će Kinezi uskoro biti naši najbrojniji strani gosti. Zabeležen je i porast broja gostiju iz razvijenih evropskih zemalja – Holandije, Nemačke, Austrije, Mađarske, Rusije i drugih, a posećuju nas i turisti sa Malte, Izraela, pa čak i izdaleke Indije.

  • Kakva su očekivanja od ovogodišnje letnje sezone?

–              Očekujemo da će biti oboreni dosadašnji rekordi, zbog povećanog interesovanja gostiju, ali i zbog naše izuzetno dobre ponude i pripremljenosti. Tu pre svega mislim na bogat program Kulturnog leta, mnoštvo lokaliteta i svima dostupnih atrakcija, brojne zabavne sadržaje, sve modernije smeštajne kapacitete… Početak letnje sezone to i obećava – sudeći po trenutnoj popunjenosti smeštaja i broju gostiju na manifestacijama, očekuje nas još jedno uspešno leto.

  • Šta ćete ponuditi gostima?

–              Kao i prethodnih godina, goste očekuje bogat program Kulturnog leta sa brojnim koncertima i interesantnim manifestacijama. Tokom dva letnja meseca biće zanimljivih programa na pozornici Kraljevog trga za različite prohteve i ukuse – od koncerata Van Goga, koji je održan, Ivane Peters i Dr lggy, preko nastupa Dženana Lončareviča, Dejana Matića, Danice Krstić i Kumanovskih tamburaša, do Erskog kabarea, Sabora trubača zapadne Srbije, festivala narodne muzike, stendap nastupa Neše Bridžisa, folklornih igara, dečjih predstava i niza drugih programa. Turističke agencije su pripremile bogat program jednodnevnih izleta. Svi lokaliteti su otvoreni za posete, a kupališta i bazeni spremno dočekuju sveželjne uživanja i osveženja. U planinskom centru Tornik uvedeno je i letnje skijanje na simulatoru, a tu su i vožnje šestosednom panoramskom žičarom, bobom na šinama, tjubing stazom, zip lajnorm stazama za planinski biciklizam, Dinopark i Avantura park krenuli su sa letnjim aktivnostima.

  • Da li smeštajni kapaciteti mogu da zadovolje potražnju turista?

–              Smeštaja na Zlatiboru ima dovoljno i, što je najvažnije, za sve kategorije i zahteve gostiju. U hotelima, koji su kategorisani sa tri, četiri pa i pet zvezdica, ima više od 5.000, a u privatnom smeštaju vilama, apartmanima i kućama za odmor, oko 25.000 ležaja.

  • Kakve su cene, jesu li se menjale?

–              Ove sezone cene se neće menjati. One su raznovrsne i zavise od zahteva i mogućnosti gosta i objavljene su na sajtovima. Jeftinijeg smeštaja ima u privatnim apartmanima, ali i skupljeg u najuređenijim hotelima. Ko želi posebne usluge, biranu hranu i najbolji komfor, to će više platiti, a za skromnije prohteve moguće je letovati uz manji trošak To što na Zlatiboru boravi sve više gostiju, dovoljno govori i o cenama smeštaja i usluga u odnosu na druge centre.

  • Kako posluje auto-kamp, kojim upravlja TOZ?

–              Rizikovaću da zvučim neskromno ako kažem da je Autokamp Zlatibor sigurno jedan od najbolje opremljenih kampova u Srbiji, sa svim potrebnim sadržajima, usred borova i mirisnih livada, što potvrđuju i sjajni rezultati koje ostvaruje. Svake godine sezonu otvaraju velike i organizovane gru- pe kampera iz Holandije, kojih je iz godine u godinu sve više. Pored Holanđana tokom leta dolaze nam grupe iz Velike Britanije i Austrije, a možemo se pohvaliti i velikim brojem individualnih kampera kako iz Srbije, tako i iz Slovenije, Češke, Poljske i drugih evropskih zemalja.

  • Gosti su posebno zainteresovani za Stopića pećinu, kojom takođe gazdujeTOZ i kakvu posetu beleži ta destinacija?

– Stopića pećinu je prošle godine postilo više od 80.000 Ijudi, štoje apsolutni rekord. Veliko interesovanje posetilaca privlači nesvakidašnjom lepotom i veoma retkim speleološkim pojavama – bigrenim kadama, podzemnim vodopadom, ali i velikim otvorom na tavanici i drugim sadržajima. Unutrašnjost pećine je osvetljena i uređene su staze i nije čudo što je najveći broj gostiju Zlatibora i ovog leta zainteresovan upravo za ovaj lokalitet. Pećina je veoma pristupačna, udaIjena je od centra Zlatibora svega 19 kilometara, a otvorena je svakog dana tokom cele godine.

  • Na kraju, šta je to što Zlatibor čini posebnim i izdvaja ga od ostalih domaćih turistićkih centara?

– Pre svega, to je posebna klimatska moć ove planine da gostu, umornom od žestokog ritma svakodnevnice, brzo povrati snagu i životno zadovoljstvo. Ima veliki broj sunčanih dana u godini, lekovitu ružu vetrova, bogatstvo mirisnih četinara, najviše sadržaja za odmor i rekreaciju, tradicionalna jela (komplet lepinja, kačamak, najbolja pršuta i jagnjetina. Tu je i veliki Ski-centar Tornik, najveći zabavni Dino park, impozantni vodopad u Gostilju, muzej narodnog graditeljstva u Sirogojnu, muzejski voz ćira na uskoj pruzi u obližnjoj Mokroj Gori… Glavna i jedinstvena atrakcija, koja će promeniti i dodatno unaprediti turizam Zlatibora, biće panoramska Gold gondola, najduža jednožičana žičara na svetu. Njena gradnja je pri kraju i ona će, već u ovoj godini, spojiti centar Zlatibora sa najvišim vrhom Tornika. Očekujemo da će se Zlatibor, završetkom gondole i sve većom posetom inostranih gostiju, svrstati u red značajnih evropskih turističkih centara.

Izvor: goldgondola.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla

Etno samit „TradicijaNova“ u Užicu od 22. do 27. oktobra – Po prvi put van Beograda

Oglasna Tabla

Danas sunčano i natprosečno toplo: Temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla

Počela vakcinacija protiv gripa u svim domovima zdravlja

Oglasna Tabla