OGLASNA TABLA
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Zlatibor postaje značajan evropski turistički centar

Zlatibor je jedna od najposećenijih destinacija u zemlji i lider u planinskom turizmu. Tradicija turističkih poseta kod nas je duga 126 godina, a u nekoliko proteklih sezona zabeležena je rekordna posećenost u tako dugoj istoriji. Pri tome, broj posetilaca Zlatibora konstantno raste, a 2018. broj ostvarenih noćenja je za 12 odsto veći, nego 2017. godine – kaže za Danas Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor (TOZ) i navodi da bi ova letnja sezona trebalo da bude još bolja.

  • Osim domaćih gostiju, sve češće dolaze i stranci. Koliki je njihov udeo u turističkim prometu Zlatibora?

-Domaći gosti dominiraju u strukturi turista na Zlatiboru, ali broj stranaca raste iz godine u godinu. Pre deceniju  dve bilo je malo stranih turista, ali sada oni čine 30 odsto ukupnog broja naših gostiju. Tradicionalno, najviše stranaca nam dolazi iz zemalja regiona – iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije. Oni su verni zlatnoj planini, koja im je relativno blizu i prihvatljiva po sadržajima i cenama. Veoma je primetan porast broja turista iz Kine i oni su dostigli broj gostiju iz regiona, tako da je moguće da će Kinezi uskoro biti naši najbrojniji strani gosti. Zabeležen je i porast broja gostiju iz razvijenih evropskih zemalja – Holandije, Nemačke, Austrije, Mađarske, Rusije i drugih, a posećuju nas i turisti sa Malte, Izraela, pa čak i izdaleke Indije.

  • Kakva su očekivanja od ovogodišnje letnje sezone?

–              Očekujemo da će biti oboreni dosadašnji rekordi, zbog povećanog interesovanja gostiju, ali i zbog naše izuzetno dobre ponude i pripremljenosti. Tu pre svega mislim na bogat program Kulturnog leta, mnoštvo lokaliteta i svima dostupnih atrakcija, brojne zabavne sadržaje, sve modernije smeštajne kapacitete… Početak letnje sezone to i obećava – sudeći po trenutnoj popunjenosti smeštaja i broju gostiju na manifestacijama, očekuje nas još jedno uspešno leto.

  • Šta ćete ponuditi gostima?

–              Kao i prethodnih godina, goste očekuje bogat program Kulturnog leta sa brojnim koncertima i interesantnim manifestacijama. Tokom dva letnja meseca biće zanimljivih programa na pozornici Kraljevog trga za različite prohteve i ukuse – od koncerata Van Goga, koji je održan, Ivane Peters i Dr lggy, preko nastupa Dženana Lončareviča, Dejana Matića, Danice Krstić i Kumanovskih tamburaša, do Erskog kabarea, Sabora trubača zapadne Srbije, festivala narodne muzike, stendap nastupa Neše Bridžisa, folklornih igara, dečjih predstava i niza drugih programa. Turističke agencije su pripremile bogat program jednodnevnih izleta. Svi lokaliteti su otvoreni za posete, a kupališta i bazeni spremno dočekuju sveželjne uživanja i osveženja. U planinskom centru Tornik uvedeno je i letnje skijanje na simulatoru, a tu su i vožnje šestosednom panoramskom žičarom, bobom na šinama, tjubing stazom, zip lajnorm stazama za planinski biciklizam, Dinopark i Avantura park krenuli su sa letnjim aktivnostima.

  • Da li smeštajni kapaciteti mogu da zadovolje potražnju turista?

–              Smeštaja na Zlatiboru ima dovoljno i, što je najvažnije, za sve kategorije i zahteve gostiju. U hotelima, koji su kategorisani sa tri, četiri pa i pet zvezdica, ima više od 5.000, a u privatnom smeštaju vilama, apartmanima i kućama za odmor, oko 25.000 ležaja.

  • Kakve su cene, jesu li se menjale?

–              Ove sezone cene se neće menjati. One su raznovrsne i zavise od zahteva i mogućnosti gosta i objavljene su na sajtovima. Jeftinijeg smeštaja ima u privatnim apartmanima, ali i skupljeg u najuređenijim hotelima. Ko želi posebne usluge, biranu hranu i najbolji komfor, to će više platiti, a za skromnije prohteve moguće je letovati uz manji trošak To što na Zlatiboru boravi sve više gostiju, dovoljno govori i o cenama smeštaja i usluga u odnosu na druge centre.

  • Kako posluje auto-kamp, kojim upravlja TOZ?

–              Rizikovaću da zvučim neskromno ako kažem da je Autokamp Zlatibor sigurno jedan od najbolje opremljenih kampova u Srbiji, sa svim potrebnim sadržajima, usred borova i mirisnih livada, što potvrđuju i sjajni rezultati koje ostvaruje. Svake godine sezonu otvaraju velike i organizovane gru- pe kampera iz Holandije, kojih je iz godine u godinu sve više. Pored Holanđana tokom leta dolaze nam grupe iz Velike Britanije i Austrije, a možemo se pohvaliti i velikim brojem individualnih kampera kako iz Srbije, tako i iz Slovenije, Češke, Poljske i drugih evropskih zemalja.

  • Gosti su posebno zainteresovani za Stopića pećinu, kojom takođe gazdujeTOZ i kakvu posetu beleži ta destinacija?

– Stopića pećinu je prošle godine postilo više od 80.000 Ijudi, štoje apsolutni rekord. Veliko interesovanje posetilaca privlači nesvakidašnjom lepotom i veoma retkim speleološkim pojavama – bigrenim kadama, podzemnim vodopadom, ali i velikim otvorom na tavanici i drugim sadržajima. Unutrašnjost pećine je osvetljena i uređene su staze i nije čudo što je najveći broj gostiju Zlatibora i ovog leta zainteresovan upravo za ovaj lokalitet. Pećina je veoma pristupačna, udaIjena je od centra Zlatibora svega 19 kilometara, a otvorena je svakog dana tokom cele godine.

  • Na kraju, šta je to što Zlatibor čini posebnim i izdvaja ga od ostalih domaćih turistićkih centara?

– Pre svega, to je posebna klimatska moć ove planine da gostu, umornom od žestokog ritma svakodnevnice, brzo povrati snagu i životno zadovoljstvo. Ima veliki broj sunčanih dana u godini, lekovitu ružu vetrova, bogatstvo mirisnih četinara, najviše sadržaja za odmor i rekreaciju, tradicionalna jela (komplet lepinja, kačamak, najbolja pršuta i jagnjetina. Tu je i veliki Ski-centar Tornik, najveći zabavni Dino park, impozantni vodopad u Gostilju, muzej narodnog graditeljstva u Sirogojnu, muzejski voz ćira na uskoj pruzi u obližnjoj Mokroj Gori… Glavna i jedinstvena atrakcija, koja će promeniti i dodatno unaprediti turizam Zlatibora, biće panoramska Gold gondola, najduža jednožičana žičara na svetu. Njena gradnja je pri kraju i ona će, već u ovoj godini, spojiti centar Zlatibora sa najvišim vrhom Tornika. Očekujemo da će se Zlatibor, završetkom gondole i sve većom posetom inostranih gostiju, svrstati u red značajnih evropskih turističkih centara.

Izvor: goldgondola.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nušićijada

Oglasna Tabla

Ministarka Zorana Mihajlović održaće prijem građana u Užicu, u petak, 30. jula!

Oglasna Tabla

Zlatibor dobija novi Sportski centar – Gradiće se 15 otvorenih terena, zatvoreni bazen i smještajni kapaciteti

Oglasna Tabla

Kon: Postoji mogućnost uvođenja obavezne vakcinacije

Oglasna Tabla

Oglasili se iz bolnice nakon operacije otkrili u kakvom je stanju ministar Momirović, u bolnici i njegov otac

Oglasna Tabla

Kako su se nekad gajila deca: Naše su majke pile svoje kafe natenane, nisu se plašile našeg plača, a danas…

Oglasna Tabla

Savršeno kremasta poslastica za sve prilike: Voćni kolač sa bananama i piškotama idealan za sve prilike

Oglasna Tabla

Akustično veče u bašti GKC-a

Oglasna Tabla

Apel za pomoć mladom Zoranu Veljoviću

Oglasna Tabla