ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ

Zlatibor postaje trenažni fudbalski centar Srbije: gradiće se kompleks sa 19 terena, stadionom i halom, avenijom sporta

Čajetina – Opština Čajetina raspisala je tender za izradu projektne dokumentacije za izgradnju sportskog centra Zlatibor u podnožju Tornika.

Kako je navedeno u projektnom zadatku, kao centralni sadržaj budućih aktivnosti treninga i priprema fudbalskih ekipa na Zlatiboru, planiran je fudbalski centar koji će se sastojati iz stadiona, objekata fudbalskog centra, fudbalske hale i pomoćnog terena, atletskog stadiona, premijum i standard trening zone i pešačke zone sa avenijom sporta.

U zoni stadiona nalaziće se glavni i pomoćni stadion. Glavni stadion je planiran kao stadion UEFA kategorije dva ili više, kako bi na ovom stadionu mogle da se odigravaju i takmičarske utakmice svih domaćih takmičenja, a po potrebi i određene utakmice nacionalnih selekcija.

Stadion je planiran sa glavnom tribinom na zapadu, kapaciteta do 2.500 gledalaca, sa svim potrebnim sadržajima u skladu sa UEFA regulativom.

Travnati teren imaće hibridnu podlogu i LED rasvetu. Istočna tribina planirana je kao pokrivena, dvostrano orijentisana – gledaće i na glavni i na pomoćni stadion i imaće kapacitet do 750 gledalaca.

Teren pomoćnog stadiona će biti sa prirodnom travom i osvetljen na nivou potreba igranja prijateljskih utakmica.

Takmičarska zona oba stadiona, glavnog i pomoćnog, orijentisana je ka zoni fudbalskog centra u kojem će se nalaziti objekti ukupne površine oko 5.000 m2. U prvom objektu nalaziće se najmanje šest timskih svlačionica za seniorske fudbalske ekipe u skladu sa svim UEFA propisima. Za potrebe 10 timova biće obezbeženo 10 timskih ekonomskih prostorija za odlaganje opreme i rekvizita.

Drugi objekat u ovoj zoni biće namenjen za medicinske ambulante i specijalizovane ordinacije, a treći za karantinski smeštaj, sa minimum 40 ležajeva u dvokrevetnim sobama, u skladu sa hotelskom kategorizacijom od četiri zvezdice, restoranom i aperitiv barom.

Zona fudbalske hale i pomoćnog terena planira se za korišćenje tokom cele godine i svih vremenskih uslova.

Fudbalska trening hala, površine oko 7.500 m2, namenjena je isključivo treningu ekipa i pojedinaca, fudbala, ali i svih ostalih sportova kojima odgovaraju tehničke karakteristike.

Fudbalski teren hale biće dimenzija 70 sa 100 metara, visine miminalno 10 metara u zoni aut linija, a u sredini i više. Teren unutar hale imaće veštačku travu, rasveta je u skladu sa pravilnikom, a teren koji se nalazi na otvorenom je takođe sa veštačkom travom.

Premijum trening zona biće deo fudbalskog trening kampa koji je namenjen vrhunskim domaćim ili stranim ekipama, opremljen najboljlim terenim i opremom i lociran najbliže objektima kampa.Ovi tereni, navodi se u tenderskoj dokumentaciji, biće su podesni za orgnaizaciju treninga zatvorenog tipa, na kojima je može obezbediti intima ekipama i treing bez prisustva bilo koga ko nema dozvolu ekipe.

Ova celina raspolagaće sa četiri terena od prirodne trave najboljeg kvaliteta, sa posebnim održavanjem, automatskim zalivnim sistemima, a jedan teren imaće i grejanje podloge. Tereni će biti ograđeni kapijama sa kontrolom pristupa.

Atletski stadion treba projektovati u skladu sa svim pravilima IAAF, sa atletskom stazom sa propisanom podlogom i svim ostalim atletskim borilištima.

Travnati teren biće od prirodne trave i na njemu će se po potrebi održavati i fudbalski treninzi i utakmice, sa pokrivenom zapadnom tribinom kapaciteta oko 500 gledalaca i mogućnošću da se postave montažne tribine..

Standard trening zona je namenjena korišćenju u velikom intervalu i sa velikom frekvencijom. Imaće 4 terena sa prirodnom travom, bez grejača i osvetljenja terena, ali će svi tereni biti opremljeni automatskim zalivnim sistemima.

Imaće svlačionice okvirne površine 1.500 m² za najmanje 4 seniorske fudbalske ekipe i kafe bar sa letnjom baštom. Prema projektantskom rešenju iz ovog bara bi trebalo da se vide tereni.

Sastavni deo ove zone je i 6 terena sa veštačkom travnatom podlogom, manjih dimenzija za treninge i takmičenja mlađih starosnih grupa igrača.

Najzad, kada je reč o pešačkoj zoni koja je zamišljena kao avenija sporta, navodi se da je trasom sadašnjeg asfaltnog puta koji vodi ka centru Zlatibora potrebno koncipirati pešačku zonu, okvirne površine 15.000 m² i dužine oko 1,4 km.

Ova pešačka zona imaće restoran, supermarket i turistički info centar, muzej sporta, dva javna dečija igrališta, trim trkačku stazu dužine do 1,3 km i veštačku stenu za penjanje.

Zapadno od pešačke zone predviđen je i novi aflatni put za pristup centru, a između ovog puta i pešačke zone potrebno je predvideti zonu za parkiranje sa minimum 300 parking mesta.

Tender za projektante je otvoren do 17. novembra.

Podsetimo, gradnju sportskog kompleksa na Zlatiboru najavio je letos predsednik opštine Čajetina Milan Stanatović.

Prema njegovim rečima, izgradnja sportskih terena upredstavlja preku potrebu jer se na Zlatiboru priprema već više od 100 ekipa iz različitih sportova, pa postojeći kapaciteti nisu dovoljni da udovolje sve većoj potražnji.

Gradnja bi trebalo da počne u naredne godine.

 

Ekapija / GZS

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сутра до 32 степена, а онда опет потоп: Најновије упозорење РХМЗ: Ево какво нас време очекује од понедељка

Закон не забрањује продају електронских цигарета деци, а хемикалије које удишу су и те како штетне

Минимални годишњи одмор 20 радних дана, али радно искуство и школа доносе и дуже летовање

Сезона одмора се захуктава: Како најјефтиније плаћати у иностранству?

Ухапшена жена осумњичена да је претукла наставницу у школи на Новом Београду

Друго место за ученике првог разреда ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ на Републичком такмичењу „Пажљивкова смотра 2024“ (видео)

У Дому здравља у Чајетини – бесплатни превентивни здравствени прегледи

Србију чека сунчан и топао викенд, температура до 30 степени

Из културне ризнице града, предавање Миленко Мисаиловић