10.8 C
Uzice
новембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

ZLATIBOR-NAJPOSEĆENIJA PLANINA, I OVE GODINE OBARA REKORDE POSEĆENOSTI

Kao i početak godine, i ova letnja turistička sezona na Zlatiboru beleži rekordnu posetu turista, jer se sve veći broj njih odluči da svoj odmor provede baš na ovoj planini, kaže Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor. Inače, na „zlatnoj“ planini trenutno boravi više od 25.ooo turista. I po broju podeljenih vaučera, Zlatibor beleži rekord, kao i po broju ostvarenih noćenja.

Kada se na početku godine analizirala 2016., koja je bila rekordna po broju turista, mislilo se samo na to da se ove godine ostvare isti rezultati, i tako bi kompletna turistička privreda bila zadovoljno. Međutim, prvi rezultati govore da je ovogodišnja poseta turista prevazišla sva očekivanja. Tako je u julu mesecu zabeležen porast brojka gostiju za 11% u odnosu na isti period prošle godine.

„Ako znamo da je u 2016. godini, po statistici Republičkog zavoda, zabeleženo oko 178.000 posetilaca na Zlatiboru, mi se zaista nadamo da će ova godina distići cifru od 200.000. Ako to prenesemo i na neregistrovani smeštaj, odnosno na izdavanje „na crno“, onda možemo reći da će preko 250.000 posetilaca posetiti Zlatibor ove godine“, kaže Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor.

Posebno raduje činjenica, naglašava Živanović, da se i dužina zadržavanja turista povećala – prošle godine gost se u proseku zadržavao oko 3,5 dana, a sada je to preko 4 dana. Živanović naglašava da su svim ovim rekordima doprineli novootvoreni lokaliteti i sadržaji, koje Zlatibor, odnosno TO, Opština i investitori svake godine unapređuju. To se sve odrazilo i na rekordan broj podeljenih vaučera – do sada više od 11.000.

„Svedoci smo da se Zlatibor uvrzano razvija, veliki broj privatnih investitora gradi kako hotele, tako i apartmane i mi iz lokalne samouprave gledamo da poštujemo njihove zahteve i da razvoj Zlatibora usmerimo u smeru da gosti budu zadovoljni. U tom cilju smo i doneli izmenu odlike o postavljanju privremenih objekata. U planu je da se uredi ta Trgovačka ulica, koja će zaista promeniti sam izgled centra Zlatibora. U Kraljev trg će biti značajno promenjen, dobiće se još prostora za te privremene objekte, koji će imati jedan novi, ali isti izgled, što će doprineti lepšoj slici Zlatibora“, maglašava Živanović.

Zlatibor se svake godine sve više razvija, a od nedavno i preko magistrale nastalo je veliko uređeno naselje.

„Mi planiramo da to, ali i ostala naselja koja nastanu tu, povežemo sa pešačkom i biciklističkom stazom, da izgradimo ili pasarelu ili prolaz ispod magistrale. Tako ćemo i taj deo Zlatibora povezati, bezbedno naravno, za pešake. I luna park se izmešta na tu stranu, tako da se sada svi ti zabavni sadržaji izmeštaju na tu stranu Zlatibora. Tu je i novootvoreni Dino park, koji je zaista ove godine prava atrakcija“, kaže Vladimir Živanović.

Na Zlatiboru trenutno boravi više od 25.000 gostiju – svi hotelski i apartmanski kapaciteti su popunjeni preko 90%, tako da će i avgust mesec zabeležiti svoj rekord.

„Zaista se trudimo da uredimo veliki broj lokaliteta, da svake godine otvorimo nove sadržaje, da organizujemo dobre manifestacije i koncerte, i da te ljude u još većem broju privučemo na Zlatibor. U razgovoru sa hotelijerima osluškujemo njihove želje, na terenu se non stop konsultujemo šta je to što gostima treba, čime nisu zadovoljni, šta bi trebalo izmeniti. U tom smeru ćemo ići i dalje, slušaćemo zapravo želje gostiju i tako ćemo i razvijati Zlatibor“, naglaašava direktor TO Zlatibor.

Povećan je i broj stranih gostiju, zahvaljujući mnogobrojnim nastupima i prezentacijama na međunarodnim sajmovima. Sve više ih je iz regiona – iz bivših jugoslovenskih republika, ali i iz zemalja Zapadne Evrope. Već ovog meseca, u saradnji sa TO Srbije, Zlatibor će ugostiti blogere iz Rusije i novinare iz Turske, tako da se i na tim tržištima očekuje dobra prezentacije ove planine. Inače, trenutno na Zlatiboru borave gosti iz Rusije, Holandije, Belgije i Nemačke.

Izvor:Nada Dželebdžić, zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla

Hoće li marketi u Srbiji ukinuti rad nedeljom

Oglasna Tabla

Potrebno izgraditi 359 sistema za prečišćavanje voda

Oglasna Tabla

Koncert: Samostalni referenti

Oglasna Tabla

Akcija SZS „Uzbuni se“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Slana torta od pečenih paprika: Najbolje predjelo svih vremena i prava kalorična bomba

Oglasna Tabla

Kamere na autoputu neće meriti brzinu

Oglasna Tabla

U planu redizajn male mature, testiranje na dve godine

Oglasna Tabla

Danas oblačno sa sunčanim intervalima, uveče kiša, temperatura do 19 stepeni

Oglasna Tabla