OГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Златибор: Локални производи добили жиг гаранције

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo

Златиборци су од давнина познати као произвођачи меса и укусних месних прерађевина јер је то поднебље природним карактеристикама предодређено да буде сточарски крај. Осим меса у златиборским домаћинствима производе се млеко и млечни производи, мед, ракија, а вредне руке домаћица вековима уназад праве сласне џемове, компоте, сокове и друге посластице, истичу из Туристичке организације Златибор

Данас сви ови производи добијају потврду аутентичности и квалиетета кроз жиг гаранције “Добро са Златибора”. Поред традиционалних прехрамбених производа, овај жиг гаранције моћи ће да понесу и традиционални одевни предмети (рукотворине), затим ресторани, као и категорисана сеоска туристичка домаћинства.

Обележени производи се производе на територији општине Чајетина од сировина са овог подручја, а изузетак чине сувомеснати производи чија сировина пореклом може бити са територије целе Републике Србије. Обележени производи такође морају задовољавати законске одредбе о сигурности и безбедности хране, заштити животне средине и заштити потрошача, а својим укупним својствима задовољити потребе потрошача.

Смештајни капацитети, односно сеоска туристичка домаћинства као и ресторани који буду носиоци Жига, морају испуњавати законске услове и прописе у вези са категоризацијом смештајно-угоститељских објеката/пружалаца услуга.

Власник жига гаранције “Добро са Златибора” и носилац права жига гаранције је Привредно друштво за развој пољопривреде “Златиборски Еко Аграр” ДОО, Чајетина. Жиг гаранције је регистрован 17. марта 2020. године у циљу брендирања, повећања пласмана и потрошње локалних производа у туристичкој понуди општине Чајетина. Такође има значајну улогу очувања аутентичности и традиције, креативности и иновација, односно интегрисане промоције производа и услуга златиборског краја.

Извор: Агроклуб

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Затворска казна за алкохолног рекордера: Возио са 5,49 промила алкохола у крви, у ауту било троје деце

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржане радионице „Злакуско лончарство“ у Музеју „Старо село“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одбојка: Златибор почео припреме, Тијана Малешевић са млађим категоријама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Министарство унутрашњих послова: Апел грађанима да не спаљују траву и ниско растиње на отвореном простору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас сунчано и веома топло, до 37 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПИО фонд остао без великог броја пензионера

ОГЛАСНА ТАБЛА

Миленка из Нове Вароши још увек нема, нестао пре 20 дана породица трага за њим

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тиодоровић: Разматрамо одлагање школске године и опцију да се одељења са 30 ученика деле

ОГЛАСНА ТАБЛА

Буктиња прогутала Фиат Пунто: Запалило се возило испред зграде у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА