ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Златибор: Локални производи добили жиг гаранције

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo

Златиборци су од давнина познати као произвођачи меса и укусних месних прерађевина јер је то поднебље природним карактеристикама предодређено да буде сточарски крај. Осим меса у златиборским домаћинствима производе се млеко и млечни производи, мед, ракија, а вредне руке домаћица вековима уназад праве сласне џемове, компоте, сокове и друге посластице, истичу из Туристичке организације Златибор

Данас сви ови производи добијају потврду аутентичности и квалиетета кроз жиг гаранције “Добро са Златибора”. Поред традиционалних прехрамбених производа, овај жиг гаранције моћи ће да понесу и традиционални одевни предмети (рукотворине), затим ресторани, као и категорисана сеоска туристичка домаћинства.

Обележени производи се производе на територији општине Чајетина од сировина са овог подручја, а изузетак чине сувомеснати производи чија сировина пореклом може бити са територије целе Републике Србије. Обележени производи такође морају задовољавати законске одредбе о сигурности и безбедности хране, заштити животне средине и заштити потрошача, а својим укупним својствима задовољити потребе потрошача.

Смештајни капацитети, односно сеоска туристичка домаћинства као и ресторани који буду носиоци Жига, морају испуњавати законске услове и прописе у вези са категоризацијом смештајно-угоститељских објеката/пружалаца услуга.

Власник жига гаранције “Добро са Златибора” и носилац права жига гаранције је Привредно друштво за развој пољопривреде “Златиборски Еко Аграр” ДОО, Чајетина. Жиг гаранције је регистрован 17. марта 2020. године у циљу брендирања, повећања пласмана и потрошње локалних производа у туристичкој понуди општине Чајетина. Такође има значајну улогу очувања аутентичности и традиције, креативности и иновација, односно интегрисане промоције производа и услуга златиборског краја.

Извор: Агроклуб

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Облачно, суво и топло – температура до 21 степен

ОГЛАСНА ТАБЛА

Први сертификовани органски сир и кајмак прави се од млека крава са златиборских пашњака

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пољопривредници: Министарство да објасни зашто не испуњава договорено

ОГЛАСНА ТАБЛА

Просечна децембарска плата 95.093 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Екипа ЛУ Златибор успешна у такмичарском делу Сабора

ОГЛАСНА ТАБЛА

Туристичке организације Херцег Новог и Ужица потписале споразум о сарадњи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хип хоп журка у ГКЦ-у

ОГЛАСНА ТАБЛА

Неколико хиљада бахатих возача на корак од одузимања возила

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас Свети Симеон Мироточиви

ОГЛАСНА ТАБЛА