ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ

Златибор као идеално место за припреме спортиста и активни одмор рекреативаца (ВИДЕО)

ТО Златибор наставља са својим промотивним активностима. Као производ тога су настали нови спотови којим је овога пута акценат стављен на спортске и рекреативне активности. Ево шта у том смислу, кажу у ТО Златибор, ова планина нуди.

Идеална надморска висина од 1000 метара, велики број сунчаних дана, многобројни спортски терени и пратећа инфраструктура, повољна клима, чист ваздух – разлози су због којих врхунски  спортисти бирају Златибор као своју базу за припреме. У самом центру најпосећеније српске планине налазе се спортски паркови, трим стазе, љубитеље бициклизма чекају уређене стазе различите захтевности, а благе падине омогућавају да трчање у природи буде право уживање. На Златибору се сусрећу континентална и медитеранска ваздушна струја, што погодује општем здрављу организма, као и спортским активностима. Ово су неки од предлога за професионалне спортисте и рекреативце на Златибору.

1. Тренирајте на фудбалским теренима – Да на Златибору постоје савршени услови за припреме фудбалских екипа, знају тимови из земље и региона који из године у годину бирају златну планину за своје висинске припреме. У непосредној близини центра Златибора, у саставу Спортског центра Чајетина, налази се три фудбалска терена, један велики (стандардна величина фудбалског терена) и два мања за припреме. Терени су на природној травнатој подлози. Фудбалерима су на располагању и четири фудбалска терена (два на природној и два на вештачкој подлози) у саставу хотела Палисад.

2. Тренирајте на кошаркашким теренима – Женска кошаркашка репрезентација Србије традиционално се припрема на Златибору, као и све већи број кошаркашких екипа. У склопу мултифункционалне спортске хале, на свега стотинак метара од језера, налазе се кошаркашки терени у којима тренира велики број екипа из земље и иностранства. Кошаркашки терени налазе се и у оквиру спортске хале у Чајетини. Поред затворених, постоје и отворени терени за кошарку на тартану или на бетонској подлози. На Златибору раде и два дечја кошаркашка кампа у који сваке године долазе истакнути играчи и тренери.

3. Вежбајте на трим стази – У хладовини борове шуме, изнад хотела „Ирис“, ка дечијем вртићу, уређена је савремена трим стаза дужине 290 метара, чија подлога је тартан. У насељу Караула налази се трим стаза дужине 740 метара која је формирана на мекој подлози. У самом центру, на још неколико локација налазе се теретане на отвореном – у боровој шуми
испод хотела „Палисад“, као и на падини испод кошаркашких терена и одмаралишта „Сунчани брег“.

4. Тренирајте на тениским теренима – Последњих година, Златибор је дестинација која привлачи и љубитеље белог спорта. НЈима су на располагању четири терена у саставу хотела „Палисад“ чија је подлога шљака и два терена у саставу Студентског одмаралишта Ратко Митровић чија је подлога тартан. На 2,5 км од магистралног пута Београд-Подгорица налази се тениски центар „Спрингс“ који располаже са седам шљакастих терена, свлачионицама, тениским клубом, кафићем и апартманима за смештај.

5. Испробајте зип лине – У адреналинској вожњи можете уживати на неколико локација. У самом центру Златибора, зип лине спуст могућ је у Авантура парку и у Дино парку. У оквиру ски центра Торник налази се и зип лине дужине 150 метара и висине око 15 метара. Да бисте испробали најдужи зип лине у Србији, упутите се ка златиборском селу ЛЈубиш. Дужина трасе је 550 метара, висина је 130 метара, а вожња траје око минут.

6. Изнајмите бицикле и уживајте у прелепим пределима – Због благих успона и стаза различите дужине и тежине, Златибор је идеална дестинација за рекреативце и искусније бициклисте. Све стазе су видно обележене прописном сигнализацијом и пролазе преко најлепших предела планине. На ски-центру Торник уређене су четири бициклистичке стазе које нуде туристима непоновљив и јединствен ужитак.

7. Трчите у природи – Као благо усталасана висораван, Златибор је савршен за рекреативно трчање. Амбициознији тркачи могу се упустити и у освајање врхова Чигота (1422 м) и Торник (1496 м). Који год правац изабрали, једно је сигурно – уживаћете у прелепим пејзажима, чистом ваздуху и благотворној клими.

8. Пливајте у затвореном базену – Повољно деловање воде и активирање различитих група мишића чини пливање идеалним спортом. Осим отворених базена, на Златибору су вам на располагању и затворени базени. Готово да нема златиборског хотела без затвореног базена, а највећи, полуолимпијски, налази се у Чиготи. Базен је димензија 25м x 12,5м са нивелисаним дном дубине, почевши од 1,20м до 1,80м.

9. Посетите Торник и зими и лети – Ски центар Торник се налази 9 км од центра Златибора на надморској висини од 1100 до 1490 метара. Опремљен је најмодернијом шестоседном жичаром са 107 седишта, а капацитет је око 5.400 скијаша на сат. Ски центар Торник је атрактиван како зими, тако и лети. Шестоседна жичара се током летњих месеци користи за панорамску вожњу, а од летњих садржаја ту су још и „тјубинг“, боб на шинама, авантура парк, терен за мини голф, мултифункционални спортски терени и зип лине.

10. Пробајте чувену пастрмку у селу ЛЈубиш – Село ЛЈубиш налази се 25 километара од центра Златибора. Нетакнута природа краси завичај нашег песника ЛЈубивоја Ршумовића. Кроз село протиче река ЛЈубишница на којој су изграђени рибњаци калифорнијске пастрмке, па не пропустите посету локалним кафанама у којима ћете поред пастрмке, уживати и у проји, кајмаку, сиру и осталим златиборским специјалитетима.

ТО Златибор

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Данас облачно и ветровито, местимично с кишом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Занимања од којих млади беже, а зараде су и два, три пута веће од оних које имају лекари и наставници

ОГЛАСНА ТАБЛА

Продужен рок до 1. априла за подстицаје по хектару биљне производње

ОГЛАСНА ТАБЛА

За три дана контроле саобраћаја скоро 13.000 прекршаја, брза вожња најчешћи узрок несрећа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Од данас нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПКС: Желимо да подржимо мале произвођаче у туризму

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пожешки већници усвојили предлог буџета за 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Светог Харалампија

ОГЛАСНА ТАБЛА

Чоколадни колач који се не пече: Допашће се свим љубитељима слаткиша

ОГЛАСНА ТАБЛА