13.3 C
Uzice
август 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Zlatibor i Kopaonik nisu jedini, evo na kojim još lokalitetima će vožači plaćati ekološku taksu i koliko

Ekološku taksu uskoro će početi da plaćaju i turisti koji vozilom ulaze u park prirode Radan na jugu Srbije.

Posle uvođenja ekološke za ulazak na Kopaonik, država je krenula da širi listu nacionalnih parkova koji će naplaćivati ulaz. Kako je “Blic” juče pisao, vlasnici vozila uskoro će početi plaćati ulazak na Zlatibor, a prema najnovijim informacijama, ovoj listi pridružiće se i Radan, park prirode na jugu Srbije.

Vlasnik svakog putničkog automobila i motocikla ulazak na ovu planinu će plaćati 100 dinara dnevno, naknada za autobuse i kamione biće 300 dinara, a za kamione sa prikolicama 700 dinara.

Radan je planina i park prirode na jugu Srbije, u opštinama Lebane, Bojnik, Medveđa, Kuršumlija i Prokuplje i zauzima površinu od 466 kilometara kvadratnih. Nalazi se između reke Toplice na severu i Jablanice na jugu. Na obroncima planine nalaze se Arheološki lokalitet Caričin grad, Prolom Banja i Đavolja varoš.

Na zapadnim obroncima planine nalazi se srednjovekovno utvrđenje Ivanova kula – grad Ivana Kosančića.

„Blic“ je objavio ranije da će posle uvođenja ekološke takse na Kopaoniku, država uskoro početi da naplaćuje ulazak i posetiocima koji vozilima dolaze na Zlatibor.

I na Zaltiboru će se naplata obavljati po motornom vozilu, a cene su formirane na osnovu tipova vozila koji ulaze u zaštićeno područje. Visinu naknade utvrdio je nadzorni odbor „Srbijašuma“, a sa odlukom ovog javnog preduzeća saglasilo se i Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Izvor: blic.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Danas sunčano i veoma toplo

Oglasna Tabla

Данас је Преображење Господње

Oglasna Tabla

Uz prelep ambijent pobeda Slobode na početku sezone

Oglasna Tabla