Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Zlatibor – blagotvorna planina

Zlatibor je od davnina poznat kao planina pogodna za odmor, oporavak i lečenje, umerene klime i izuzetno prijatnog ambijenta, prosečne nadmorske visine 1.000 metara. Prepoznatljiv je po mnogim prirodnim lekovitim činiocima među kojima se izdvajaju: veoma čist i suv vazduh, nizak vazdušni pritisak i velika insolacija, preko 2.000 sunčanih sati godišnje.

Zlatibor, sa prijatnom klimom, lekovitom ružom vetrova, mirisima borova i cvetnih livada od davnina pogoduje zdravlju posetilaca. „Zlatna planina“ poseduje idealne uslove za pešačenje uređenim pešačkim stazama, planinski biciklicam, sportske pripreme i mnoge druge vidove aktivnog odmora.  Zlatiborske staze, duge i raznovrsne, projektovane su tako da mogu zadovoljiti različite potrebe. Kako onih koji bi samo da prošetaju i bez velikih napora uživaju u blagodetima ove planine, tako i drugih koji bi da se upuste u malo veću avanturu i istraže udaljenije i manje poznate delove Zlatibora.

Na ovoj planinskoj visoravni odvijaju  se pripreme i takmičenja mnogobrojnih sportskih ekipa, kojima lekovit vazduh pomaže na putu do uspeha. Sportski turizam na Zlatiboru sve je razvijeniji poslednjih decenija. Pored raznovrsnih smeštajnih kapaciteta, sve više se ulaže i u izgradnju sportske infrastrukture, napravljeni su odlični sportski tereni za gotovo sve ekipne sportove, kao i dvorane po visokim standardima. Tokom čitave godine veliki broj sportskih ekipa iz cele Evrope je prepoznao taj zlatni potencijal Zlatibora oličen u izuzetnim uslovima za sportske pripreme. 

Imajući u vidu da je atmosferski pritisak na Zlatiboru izuzetno povoljan, boravak na ovoj planini povoljno utiče na poboljšanje krvne slike, pre svega na porast procenta hemoglobina u krvi i povećanje broja crvenih krvnih zrnaca. Na osnovu tih zaključaka, Zlatibor je proglašen terapijskim područjem za sva akutna i hronična oboljenja respiratornih organa, štitaste žlezde i anemije svih oblika.

Zdravstveni turizam koristi blagodeti Zlatibora,  gde se susreću mediteranska i kontinentalna klima, koja utiče na poboljšanje zdravlja i sveukupne psiho-fizičke kondicije čoveka.  Zlatibor raspolaže smeštajnim kapacitetima, kadrovima i opremom koja ga čini izuzetno pogodnim za pružanje usluga u zdravstvenom turizmu. Vodeća ustanova je Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma „Zlatibor“ – Čigota, koja nudi i novi program „Post Covid Čigota Oporavak“ – rehabilitacija pacijenata nakon preležane Covid 19 infekcije.

Sastavni deo zdravstvene turističke ponude Zlatibora jeste i izuzetno raznovrstan biljni svet. Prostrani šumski kompleksi omogućavaju izletničko-rekreativne turističke obilaske, pružaju nezaboravan estetski užitak i imaju veliki lečilišni značaj.

Zlatibor je destinacija gde su prepoznate potrebe savremenog gosta, gde je pronađen način da se kvalitetnom i sadržajnom ponudom izađe u susret svim zahtevima. Pored čistog vazduha i prirode koji pre svega krase Zlatibor tu je i niz sadržaja koje svako može da otkrije u skladu sa svojim ineresovanjima i da upotpuni svoj boravak. Prirodni uslovi Zlatibora, kvalitetna ponuda, raznovrsni sadržaji i bogati programi za boravak gostiju svih uzrasta će još jednom dokazati zašto je Zlatibor najposećenija planina u Srbiji, za sve generacije i tokom svakog godišnjeg doba.

TO Zlatibor

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Невреме правило хаос у деловима Србије: Ванредно у околини Пожеге и Ужица, путеви у Златиборском округу оспособљени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почињу пријаве за нових 100.000 ваучера за одмор у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Зарада у овом послу иде и до 200.000 месечно! Жене су главне у овој бранши, а почетна улагања нису велика

ОГЛАСНА ТАБЛА

Инфлација у Србији успорава: Да ли то значи да ће и цене пасти?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Опрез у саобраћају због пљускова

ОГЛАСНА ТАБЛА

Радницима омогућити флексибилније коришћење годишњег одмора

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза 28. мај 2023.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расте број напуштених станова у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпаљене ватре у Пријевору, екипе из целе Србије стигле на надметање у припремању гулаша

ОГЛАСНА ТАБЛА