13.3 C
Uzice
октобар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Zlatarskim jezerom opet će ploviti skela!

Skela na Zlatarskom jezeru koja je zbog oštećenja dugo bila usidrena zaploviće opet ovog leta prema odsečenim zaseocima. Nakon nedavnih napisa u štampi izvučena je na obalu i remont je u toku, a radovi koje izvode majstori „Drinsko-Limskih HE“ trajaće par nedelja.

Jezerska grdosija na obalu je izvučena uz pomoć velike dizalice čija je nosivost 50 tona. Uz branu u Kokinom Brodu ostaće sve dok ne bude potpuno spremna da opet zaplovi po najvećoj od tri hidroakumulacije u kanjonu Uvca.

Skela „Bosanje“ i brodić „Uvac“ koji je vuče, skoro šest decenija su na usluzi meštanima, vikendašima i turistima.

-Vare se donji limovi i saniraju oštećenja zbog kojih dugo nije plovila. Korito je dosta propalo, pa je voda ulazila u oštećenu komoru. Posao nije puno zahtevan, ali ipak trebaće vremena- kažu nezvanično u „Drinsko-Limskim HE“ koje i finansiraju radove.

Zlatarsko jezero nastalo je 1962. godine pregrađivanjem Uvca u Kokinom Bodu. Pod njegovom vodom našli su se mnogi zaseoci i najplodnije oranice, a više od 200 domaćinstava iz Trudova, Debelje, Božetića i Tisovice ostalo je gotovo bez kopnene veze sa ostatkom opštine. Kako bi ublažili muke žitelja, tadašnje „Limske hidroelektrane “ su godinu dana kasnije porinule brodić sa skelom, koja je saobraćala dva puta dnevno, i prevozila gorštake i njihovu robu. Danas brodić i dalje saobraća od Kokinog Broda i magistrale do udaljenih sela, ali bez skele koja je, kako tvrde meštani, u poslednje tri godine isplovila svega jednom.

Meštani kažu da im brodić koji je registrovan za 12 osoba i saobraća četiri puta nedeljno, nije od velike pomoći bez skele. Na njoj su prevozili drvo, stoku, poljoprivredne mašine i ostale potrepštine kupljene u gradu.

-Skela nam život znači i otkad je ona u kvaru, sve transportujemo okolnim putem kroz Smudinoge, pa nam trebaju sati vožnje i maltretiranja da bismo stigli do grada. Komšiji je lane tokom prebacivanja stoke u zimovnik uginulo tele jer nije izdržalo četvoročasovnu vožnju u kamionu okolnim putem kroz planinu. Malinu koju uberem sa 20 ari malinjaka do otkupnog mesta ja, međutim, teram čamcem, jer ne bi ‘preživela’ truckanje po izlokanom putu- kaže Ivan Vasilić iz zaseoka Vasilići, na nekadašnjem ušću Tisovice u Uvac.

Izvor: varoske.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nikola Đuričko: Nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, ali zna ko je Mimi Oro

Oglasna Tabla

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla