Огласна табла
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Zlatar, okosnica razvoja novovaroške opštine

Zlatar, pored Zlatibora i Tare, sve više privlači turiste. Zlatar je vazdušna banja, a uskoro bi trebalo i da Rehabilitacioni centar Zlatar za lečenje kardiovaskularnih bolesti, dobije novog vlasnika, što bi ovu planinu vratilo među centre zdravstvenog turizma.

Četinarske šume, tri jezera, meandri Uvca i beloglavi supovi, ukrštanje mediteranske i planinske klime zbog čega je vazduh bogat terpentinom i ozonom, samo su neki od aduta koje poseduje Zlatar, a zbog kojeg se poslednjih godina turisti odlučuju da ga posete.

„Mnogo sam u životu radila i potreban mi je mir koji ova planina pruža. Posetili smo i manastir Mileševu, Dubnicu, etno selo Štitkovo, prelepo je“, priča penzionerka iz Beograda Bosiljka Katić.

Ova vazdušna banja iznad Nove Varoši je nosilac privrednog razvoja ovog kraja, jer je turizam određen kao strateški najvažnija grana. U razvoj planine se ulaže kako bi bila jednako atraktivna i porodicama, ali i za sportsko rekreativni i aktivni odmor.

„Od pre nekoliko godina, od kako se ulaže u Zlatar, raste broj noćenja. U 2018. godini zabeležili smo više od 100 hiljada noćenja, ako to uporedimo sa 2010. ili 2012. godinom kada je bilo manje od 2500 hiljade noćenja, onda je zaista jasno koliko se uložilo. Na Zlataru trenutno ima više od 80 kategorizovanih objekata sa više od 1500 ležajeva i njihov broj i dalje raste“, kaže direktor Turističke organizacije Zlatar Branko Pucarević.

Zlatar je i planina koja bi mogla biti jedna od glavnih planina Srbije u razvoju zdravstvenog turizma, ukoliko bi se u funkciju ponovo stavio Rehabilitacioni centar Zlatar koji je zatvoren skoro deceniju. Godišnje je u njemu ostvarivano oko 70 hiljada noćenja, a za četiri decenije postojanja u njemu se lečilo više od 100 hiljada pacijenata.

Privatizacija RH centra sa 17 hiljada kvadratnih metara i 330 ležajeva bio bi najveći projekat novovarškog kraja. Vlasnik je PIO fond i licitacija za njegovu prodaju, prema najavama čelnika opštine, očekuje se ovih dana.
„Poznajem dosta ljudi koji žele da ga kupe i ulože u njega nekoliko miliona evra kako bi ga vratili u funkciju i ponovo otvorili stotinak radnih mesta. To je motor razvoja Balkana, a da ne govorim kakav je to motor razvoja naše opštine“, kaže predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

Dok se ne skine katanac sa brave i ne zahukta zdravstveni turizam, na Zlataru se pripremaju za letnju sezonu i manifestacije Zlatar fest, seosku olimpijadu, regatu i sirijadu.

Izvor: Zoom i PP Media / foto: zlatarinfo.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Предшколци на свечаном пријему у Градској кући

ОГЛАСНА ТАБЛА

Репрезентативац Србије у планинарењу Давор Гачић успешан у Бугарској

ОГЛАСНА ТАБЛА

Елена Тошић освојила је златну медаљу у дисциплини 100м прсно

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ивана Парлић: „Одлука Скупштине града Ужица – против закона и против Ужичана“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фићијада по трећи пут у Ужицу (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Покренута овогодишња кампања “Дај педалу раку” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почели Дани европске баштине у Сирогојну

ОГЛАСНА ТАБЛА

Додељена градска признања за 2022. годину

ОГЛАСНА ТАБЛА

Значајно унапређена понуда Туристичко рекреативног комплекса Златибор

ОГЛАСНА ТАБЛА