ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Живота пише у 98. години живота

Витални историчар из Ужица је до сада објавио двадесетак књига и мноштво стручних радова

Ужице – На промоцији нове књиге „Ужички крај од јесени 1944. до завршетка Другог светског рата 1945. године”, у испуњеној сали градске куће у Ужицу разлегао се аплауз. Упућен аутору те књиге др Животи Марковићу. Доајену историографије ужичког краја, који је у својој 98. години имао снаге, знања и воље да сачини и објави ово обимно дело. Те да о написаном, гласно и јасно говори безмало пола сата на промоцији.

„Надам се да ће ова књига која подробније осветљава учешће Ужичана у завршној етапи рата, бити помак у употпуњавању досадашњих сазнања о важном историјском раздобљу из Другог светског рата – рекао је овом приликом др Живота, који је до сада, уз мноштво стручних радова, објавио двадесетак књига из прошлости ужичког краја (о народноослободилачким одборима, партизанско-четничким односима, Титу и Ужичкој републици, али и о српским устанцима и бунама у 19. веку, о Карађорђу, Милошу, Хаџи Продану Глигоријевићу…).

Похвале аутору за нову књигу чуле су се од говорника на промоцији. Генерал Љубиша Диковић, некадашњи начелник Генералштаба ВС (овде говорио о пробоју Сремског фронта и завршним операцијама за ослобођење Југославије), рекао је и ово:

„Изражавам дивљење према др Марковићу да се у тим годинама, с таквим ентузијазмом ухвати укоштац са овом темом. Према речима др Александра Савића, рецензента књиге која је објављена у издању ужичког Историјског архива, а финансирана од града Ужица, архив ју је објавио уз велико поштовање према свом вишедеценијском сараднику др Животи и његовом стваралаштву.

Марковић је не само аутор важних дела и покретач „Ужичког зборника”, добитник награде Фондације „Драгојло Дудић” и Повеље града Ужица, већ и најстарији дародавац архива: овој установи је још 1946. поклонио 19 значајних докумената. – Извињавам се што седим док вам се обраћам, али виша сила је у питању – рекао је присутнима на почетку излагања Живота Марковић мислећи на своје позне године. А онда, дугим говором и изношењем низа података, бројки, сећања, показао да старост још добро носи и да од писања нових историјских дела не намерава да одустане. То нам је потврдио по завршетку промоције, откривши за „Политику” (коју редовно чита) да већ спрема нову књигу. Тема је „Град Ужице на историјској прекретници 1941. године”, у којој ће мање да се бави ратним догађајима, а више животом града у том времену.

„Требало би, ако ме здравље послужи, да је објавим на јесен 2022. године – казао нам је овај неуморни писац. А здравље га служи, живи уредно и активно надомак стоте. Родио се Живота 1924. у Милићевом селу код Пожеге, школовао се у Годовику и Ужицу, студирао у Београду где је и докторирао. Као учитељ радио у Средњој Добрињи, био просветни референт среза пожешког, крајем педесетих председник општине Пожега. Затим на челу Међуопштинске конференције ССРН, посланик Савезне скупштине, директор ужичког Народног музеја. Пише историјска дела и радове још од шездесетих година прошлог века, сматрају га објективним у научним анализама. Може ли се стварати у позној старости, питамо га:

„Може, с тим што човек треба да одмери темпо. Радим и сада по четири-пет сати дневно, с прекидима, више пишем, мање истражујем. За дуговечност потребан је стални рад, према могућностима, ни у пензији не треба од рада одустајати. Зна се и да Живота радо шета.

„Свакодневно сам шетао пет-шест километара пре ове короне. Сада сам углавном у кући, а потребно је кретање. Уредно живим, умерен сам у свему, водим рачуна и око хране. Не може се у овим годинама јести масно и слано. Једем мање хране, али и даље редовно три оброка дневно – испричао нам је овај поштован човек и цењен стваралац.

Извор:Политика/Бранко Пејовић, фото: С. Јовичић

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сутра до 32 степена, а онда опет потоп: Најновије упозорење РХМЗ: Ево какво нас време очекује од понедељка

Закон не забрањује продају електронских цигарета деци, а хемикалије које удишу су и те како штетне

Минимални годишњи одмор 20 радних дана, али радно искуство и школа доносе и дуже летовање

Сезона одмора се захуктава: Како најјефтиније плаћати у иностранству?

Ухапшена жена осумњичена да је претукла наставницу у школи на Новом Београду

Друго место за ученике првог разреда ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ на Републичком такмичењу „Пажљивкова смотра 2024“ (видео)

У Дому здравља у Чајетини – бесплатни превентивни здравствени прегледи

Србију чека сунчан и топао викенд, температура до 30 степени

Из културне ризнице града, предавање Миленко Мисаиловић