10 C
Uzice
новембар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Život i posle dijagnoze karcinoma

U okviru „Ružičastog oktobra“, meseca posvećenog borbi protiv raka dojke, članice užičkog Savetovališta „Jefimija“, organizovale su tribine i radionice u Užicu, Prijepolju i Novoj Varoši. U Zlatiborskom okrugu, stopa smrtnosti od raka dojke, niža je nego u drugim delovima Srbije.

Kada joj je pre 18 godina dijagnostikovan karcinom, uz porodicu, najveću podršku dobila je u „Jefimiji“, kaže Nada Simeunović. Videla je žene koje su prošle ono što nju tek čeka i znala je da može, dodaje, danas prenoseći i sama svoje iskustvo na radionicama i tribinama.

„Postoji život i posle dijagnoze karcinoma dojke, 50 0dsto zavisi od njih a 50 odsto od doktora. Ako se mi borimo oni će nam samo dati vetar u leđa i biće sve u redu“, kaže Nada Simeunović, volonter „Jefimije“.

„Suština jeste da otkrijemo bolest što pre, a kada je otkrijemo onda da pomognemo oporavak od bolesti i da vratimo obolele u redovan život, ali sada na bolji način“, kaže Slavica Simić, predsednica Savetovališta „Jefimija“ u Užicu.

One koje su pobedile karcinom daju psihološku i iskustvenu podršku tek operisanim ženama, konstantno afirmišući zdrave stilove živote.

Maja Gulan, hirurg onkolog, potpredsednica Savetovališta „Jefimija“ kaže da je neophodno da se odazovemo pozivu kada nam država organizuju skrining.

Godišnje se u Zlatiborskom okrugu pozove na mamografiju oko 1.500 žena starosti od 50 do 69 godina, od kojih se 10 odsto uputi na dalju dijagnostiku.

Katarina Ristović, koordinator Nacionalnog skrininga za karcinom dojke u Zlatiborskom okrugu kaže da je broj žena na godišnjem nivou 130, a u Užicu je 40.

„Ono što mogu da vam kažem je da se taj broj smanjio u odnosu na prethodne godine i isto tako broj smrtnih slučajeva se smanjuje“, kaže Ristovićeva.

Bolest otkrivena u ranoj fazi je potpuno izlečiva, poručuje i Nada Simeunović, danas srećna baka troje unučadi.

Izvor:rts.rs/Pripremila Natalija Vidić/naslovna foto: print scr

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla

Hoće li marketi u Srbiji ukinuti rad nedeljom

Oglasna Tabla

Potrebno izgraditi 359 sistema za prečišćavanje voda

Oglasna Tabla

Koncert: Samostalni referenti

Oglasna Tabla

Akcija SZS „Uzbuni se“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Slana torta od pečenih paprika: Najbolje predjelo svih vremena i prava kalorična bomba

Oglasna Tabla

Kamere na autoputu neće meriti brzinu

Oglasna Tabla

U planu redizajn male mature, testiranje na dve godine

Oglasna Tabla

Danas oblačno sa sunčanim intervalima, uveče kiša, temperatura do 19 stepeni

Oglasna Tabla