17.4 C
Uzice
октобар 14, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Život dečaka visio o koncu dok lekar i otac nisu doneli sudbonosnu odluku

U užičkoj Opštoj bolnici noćas se odigrala prava drama koja se ipak srećno završila pošto je hirurg dr Edin Mutevelić spasio život osmogodišnjem dečaku.

A.T. iz sela Karan kod Užica, učenik drugog razreda, dovezen je noćas u bolnicu sa jakim bolovima u stomaku. Ultrazvučnim pregledom ustanovljena je jaka upala slepog creva.

 

– Dete su uputili na hirurgiju, pošto na dečjoj hirurgiji nije bilo dežurnog doktora jer su sva trojica bolesna. Mališan je imao visoku temperaturu, bio je pun vode, upala je bila toliko jaka da mu je pretilo pucanje creva, sepsa i smrt. Dovezli su ga otac i majka koja je u drugoj ruci držala i dojila bebu – priča za „Blic“ dr Edin Mutevelić.

Ovaj lekar kaže da je hitno konsultovao jednog od trojice dečjih hirurga koji su na bolovanju.

– Kolega mi je, kada sam mu predočio o čemu se radi, odgovorio da dete ne šaljemo u Čačak ili Kragujevac, već odmah u Beograd u Tiršovu. Tražili smo sanitet ali nam je u Domu zdravlja rečeno da nemaju nijedno vozilo i da su svi tranzitni saniteti na putu, pošto je više pacijenata juče upućeno u Beograd. Imali smo mogućnost da tražimo sanitet iz Čačka, ali dok bi on došao do Užica, pa odavde za Beograd, bilo bi izgubljeno puno vremena a dečak ga nije imao – nastavlja poznati užički hirurg.

Teška odluka

Dr Edin Mutevelić
Foto: RAS Srbija Dr Edin Mutevelić

Našao se, kaže u jednoj od težih situacija u dugoj karijeri. Imao je dva izbora da operiše dete kome je život visio o koncu, iako nije dečji hirurg, ili da kupuje vreme dok iz Doma zdravlja ne pošalju sanitet.

– Ispričao sam njegovom ocu da, iako sam stručno osposobljen, nerado i retko operišem decu jer dečja hirurgija nije isto kao hirurgija koju ja svakodnevno radim jer je anatomija deteta drugačija i za zahvat su potrebni manji instrumenti koje ja nisam imao. Takođe sam mu rekao da bi svako odugovlačenje bilo kobno i da dečak možda ne bi preživeo do Beograda. Molio me je da mu operišem sina, pa kakav god bio ishod zahvata, i potpisao da to uradim uz njegovu saglasnost. Nisam imao izbora. Morali smo dete da trljamo alkoholom da bi mu oborili visoku temperaturu pre nego što smo ga uveli u anesteziju. Srećom, sve se dobro završilo, da smo okasnili još koji minut izgubili bi dete – priča dr Mutevelić.

On pojašnjava da intervenciju nije smeo da uradi jer hirurg sme da operiše dete samo u zdravstvenoj ustanovi u kojoj nema dečjeg hirurga, a užička bolnica ih ima trojicu.

Pre nekoliko godina u centru skandala

– Pre četiri godine našao sam se na udaru pošto sam u Priboju fotografisao pacijenta na operacionom stlou koji je sam sebi zario nož u telo, par centimetara od srca. Mesecima sam bio sam na udaru medija, kolega i kojekakvih komisija, sve dok nisam dobio podršku lekarskih komora iz inostranstva – kaže dr Mutevelić.

Podseća i da je fotografiju objavio zbog tadašnjeg stanja u pribojskoj bolnici.

– Ja sam tu fotografiju objavio samo da bih obznanio u kakvim uslovima radi a bolnica. Ko zna šta bi se desilo i kakva bi bio meta kritike da je dete preminulo na operacionom stolu, ili tokom puta za Beograd. U oba slučaja ja bih bio kriv, a ne bolnica koja nema dovoljno dečjih hirurga – kaže dr Edin Mutevelić.

Izvor:blic.rs/VLADIMIR LOJANICA

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас је Покров Пресвете Богородице

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije -„Uplakana Katarina“

Oglasna Tabla

Nedostaje pet miliona evra: Otvaranje aerodroma Ponikve tokom 2020?

Oglasna Tabla

PROGNOZA ZA SLEDEĆU NEDELJU: Kao da je jul, ne oktobar – temperatura do 29!

Oglasna Tabla

MUP: Pojačana kontrola prevoza dece

Oglasna Tabla

SBB fondacija u akciji čišćenja u Užicu

Oglasna Tabla

Sve samo da izbegne alko-test: Suvozač istrčao iz kola kad je video saobraćajce, pa bežeći skočio u Drinu

Oglasna Tabla

Učenici Matematičke gimnazije osvojili četiri medalje na takmičenju u Rumuniji

Oglasna Tabla

Ako pojedete samo jabuku dnevno, zaboravićete na lekare: Čuvar srca i zdravlja, bolja od lekova!

Oglasna Tabla