Огласна табла
ЗАНИМЉИВОСТИ

Зима календарски почиње у среду 21. децембра

На Северној земљиној полулопти зима почиње усреду 21. децембра у 22 сата и 48 минута, док у истом тренутку за становнике на јужној Земљиној полулопти почиње лето.

На дан почетка зиме обданица је најкраћа, док је ноћ најдужа. Али, дани ће се постепено, у почетку веома постепено, продужавати. До краја године дан ће бити дужи измеђутри три и четири минута.
Сунце ће првог дана зиме изаћи у 7 сати и 12 минута, а залази у 15 часова и 59 минута , што значи да обданица траје 8 сати и 47 минута, док ће ноћ да траје 15 сати и 13 минута. Зима траје 89 дана до 20. марта 2023. године када нам стиже пролећеће.

По метеоролошком критеријуму, зима је почела 1. децембра 2022. и трајаће до 28. фебруара 2023., а по климатолошком критеријуму – од 24. новембра 2022. до 9. марта 2023. године. Ипак, подела по климатолошком критеријуму је најрелевантнија за оцену годишњих сезона, јер је одређена на основу кретања температура у склопу њиховог анализираног годишњег тока.  Према том критеријуму  лето у просеку траје 109 дана, зима 106 дана, пролеће 77 дана и јесен 73 дана.

Златибор прес

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Вечита недоумица: Зашто се за жуту боју косе каже да је плава?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пророчанство последњег Тарабића леди крв у жилама: Почеће рат незамисливих размена, а сви ће желети да се склоне у Србију!

ОГЛАСНА ТАБЛА

У свету се данас обележава Међународни дан образовања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Др Ранко Рајовић родитељима: Дјететов једини посао до 10. године јесте да се игра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плата 240.000 а за овај посао вам не треба факултет: Потражња за радницима! Они у Србији највише зарађују, а није ИТ сектор!

ОГЛАСНА ТАБЛА

НАСА: Само четири године биле су топлије од 2022.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Како се вара с криптовалутама – открива бивши радник „фирме“ која је то радила

ОГЛАСНА ТАБЛА

Василица на 4 начина: Направите традиционални српски колач за Православну нову годину

ОГЛАСНА ТАБЛА

Уместо кеша и картице, плаћање мобилним телефоном и сатом – једноставно, али колико је безбедно

ОГЛАСНА ТАБЛА