12.2 C
Uzice
новембар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Ženski centar Užice: Treći femicid u Zlatiborskom okrugu – stop ubijanju žena!

Povodom nedavne smrti žene u Užicu, koju je, prema medijskom izveštavanju, muž usmrtio nožem, Ženski centar Užice se oglasio pitajući nadležne da li su svi akteri u sistemu zaštite preduzeli sve mere kako bi sugrađanka danas bila među živima.

Iz Ženskog centra Užice podsećaju da je to treći femicid u poslednjih godinu dana u Zlatiborskom okrugu i da su žene ubijene i u Kosjeriću i Arilju, dok je njih najmanje 30 ubijeno u Srbiji 2018. godine.

 Deo saopštenja

U Užicu je 2.4.2019. godine, prema medijskom izveštavanju, muškarac usmrtio nožem ženu od koje se nedavno razveo. Prema navodima medija žena ga je ranije prijavljivala za nasilje, zbog čega mu je bila izrečena hitna mera udaljenja iz stana i zabrana prilaska. Tom prilikom oduzeta mu je i lovačka puška. Ubistvo je izvršio u prizemlju zgrade (podrumu) u kojoj je ona živela, u jutarnjim časovima kada je krenula na posao. Nakon toga izvršio je samoubistvo. Samoubistvo nakon ubistva ukazuje na emotivnu zavisnost nasilnika koja se ogleda u „nemogućnosti“ da podnese život bez partnerke, na potrebu za osvetom zbog toga što ga je napustila, kao i na patrijarhalno ubeđenje da je žena muškarčevo vlasništvo o kome on odlučuje.

Femicid je rodno zasnovano ubistvo, učinjeno nad ženama, devojkama, devojčicama pa i bebama ženskog pola od strane osoba muškog pola.

Da bi se neko ubistvo okarakterisalo kao femicid učiniocu mora biti relevatan pol žrtve, tj. upravo činjenica da je žrtva žena. Kao takav, femicid je zločin protiv žena, motivisan mržnjom prema ženama, prezirom i osećajem nadmoći, u kom počinilac misli da ima pravo da oduzme život ženi.

Mreža žena protiv nasilja izveštava o broju femicida u poslednjih 9 godina na osnovu medjiskog izveštavanja. Predmet izveštaja su samo femicidi učinjeni u porodično partnerskom kontekstu, gde je punoletna žena ubijena od strane partnera ili člana porodice. Ovi izveštaji i dalje su jedini javno dostupan izvor podataka o rasprostranjenosti i karakteristikama femicida u Srbiji. U 2018-oj godini u Srbiji je ubijeno najmanje 30 žena. Broj femicida je gotovo nepromenjen iz godine u godinu. Broj bi mogao biti i veći imajući u vidu mogućnost da nisu svi slučajevi dospeli u medije, kao i da nije moguće utvrditi koliko je žena umrlo od posledica dugogodišnjeg trpljenja nasilja. Nepromenjen broj femicida govori o neodlučnosti i neuspehu države da i pored brojnih zakona i mera, stane na put ubijanju žena. Neophodno je ispitati zašto postojeći zakoni i mere nisu dale efekta i sprečiti da i druge žene budu ubijene.

Ženski centar Užice/ SOS telefon Užice/Radio Luna

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla

Tajna pametne dece je u rečima koje čuju od svojih roditelja

Oglasna Tabla

На данашњи дан почела је Колубарска битка

Oglasna Tabla

Dva proverena recepta za savršen kiseli kupus

Oglasna Tabla

Ratni tenk „hočkis” iz Drugog svetskog rata pomeren zbog uređivanja platoa

Oglasna Tabla

Srbija prodaje 22 vojna kompleksa: Ponuđene kasarne, skladišta i jedna komanda

Oglasna Tabla

Poslednja utakmica u Užicu – Sloboda danas želi da kruniše jesen!

Oglasna Tabla

10 tipova ljudi na srpskim slavama

Oglasna Tabla