ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗДРАВЉЕ

Женска срећа чистач ваздуха број један, а индијанско перо за здрав сан

Да ли је пожељно или не имати саксијске биљке у собама у којима спавамо, једемо, одмарамо? Овим питањем позабавила се и Наса.

Истраживања која је спровела Наса 1989. године показују да је у затвореном потребно поставити најмање две веће биљке на 10 квадратних метара да би могле да пречишћавају ваздух.

У том случају квалитет ваздуха се побољшава за око 75 одсто. Међутим, ово се односи на лабораторијске услове, а не на просторије са намештајем, теписима и разним апаратима.

Скорија истраживања показују да собно цвеће редукује штетне елементе у ваздуху, али да би пречишћавало ваздух у кућним условима потребан је много већи број биљака по квадратном метру, чак стотину.

Токсине најчешће емитују разни лакови, лепкови, разређивачи, папирне и пластичне кесе, салвете, подови и намештај од иверице, детерџенти, фарбе и штетни гасови из аутомобила.

„Свака биљка на неки свој начин доприноси у вашем боравку да се чисти ваздух од штетних материја, безена, формалдехида, од зрачења. Једна од најпопуларнијих биљака је спатифилум или женска срећа, он је према Наси биљка број један за прочишћавање ваздуха, нарочито од штетних зрачења, и занимљиво је да је то јако једноставна биљка за гајење. А оно што је само неопходно је редовно заливање у смислу да, чак и када заборавите да је залијете – листови онако се опусте, падну, након тога је обилно залијете и она се врло брзо подигне, тако да је врло издржљива, самим тим је јако лепа и декоративна јер избацује ове беле спатуле, лисни прирепци али ми то зовемо цветови, јако је декоративна и уклапа се у сваки простор“, објаснила је Драгана Петковић дипломирани инжењер шумарства.

За тамне просторе можемо изабрати сансеверију, познату под именом индијанско перо. Ослобађа велике количине кисеоника ноћу па је погодна за спаваће собе. Препоручује се по једна саксија одрасле биљке са ових шест до осам струкова по особи.

Поред тога, сансеверија има способност да упија штетна електромагнетна зрачења. Међу пречишивачима је и антуријум, има га у разним бојама, лисни прирепци могу бити розе, зелени, боја чоколаде…

„Једна необична биљка, то је шефлера, има је у више култивара, има занимљиво стабло које је уплетено у виду плетенице, и занимљиво за ову биљку је да одлично чисти ваздух од никотина и дуванског дима, тако да је погодна и за дневне собе и за те просторе где има доста дима, јер је једна од ретких биљака која може да утиче на то. Врло је занимљива и врло декоративна, и оно што је карактерстично за све биљке које имају овако неке шарене листове кап што је овај тип шефлере, је да воли доста светла у просторији, и ако нема светло успеваће она, али крене да губи шарене боје“, рекла је Петковићева.

Већа лисна маса – боље чишћење ваздуха 

Према истраживањима Насе, пречишћивачи ваздуха су и драцена, зелени љиљан, енглески бршљан, аглаонема, златна пузавица, филодендрон, бамбус палма.

„Једна од традиционалних врста које се обично гаји у собним условима и зна да нарасте у једно дрво то је бенџамин, шатирани са златно-зеленим листовима. Он расте јако велики, можете да га орезујете и формирате уколико немате довољно простора, али је погодно за њега, јер формира много лисне масе, самим тим има и већу површину којим чисти ваздух. То је битно јер свака биљка на неки свој начин доприноси, али искрено, ко је у могућности и ко воли да има много више биљака да би се постигао тај неки пуни ефекат прочишћавања – потребно је да имате или неколико баш великих биљака или више неких мањих, како бисте то допринели да се прочисти ваздух“, каже Петковићева.

„Биљка која расте веће и има доста лисне масе чак и ако није написано да бас толико делује на прочишћавање ваздуха, све то доприноси јер ослобађају доста воде влаже ваздух самим тим чисте од прашине и осталих материја. Ова стрелиција је једна изузетна биљка која се лепо разрасте, нема неке посебне захтеве, имају ове дивне цветове, који су јединствени и божанствени“, додала је.

Углавном је за сваку биљку важно да се повремено истушира и да се скине сва прашина која се наталожила, да биљка лепо продише и самим тим ослободи своју функцију прочишћавања ваздуха.

Треба да обратите пажњу уколико сте алергични на полен биљака, неке собне могу изазвати алергију, а осим тога, неко собно цвеће може бити отровно за кућне љубице.

Фото: РТС принт скрин

АУТОР: ДАНИЈЕЛА ДРАГОЈЕВИЋ

ИЗВОР: РТС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Данас облачно и ветровито, местимично с кишом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Занимања од којих млади беже, а зараде су и два, три пута веће од оних које имају лекари и наставници

ОГЛАСНА ТАБЛА

Продужен рок до 1. априла за подстицаје по хектару биљне производње

ОГЛАСНА ТАБЛА

За три дана контроле саобраћаја скоро 13.000 прекршаја, брза вожња најчешћи узрок несрећа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Од данас нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПКС: Желимо да подржимо мале произвођаче у туризму

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пожешки већници усвојили предлог буџета за 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Светог Харалампија

ОГЛАСНА ТАБЛА

Чоколадни колач који се не пече: Допашће се свим љубитељима слаткиша

ОГЛАСНА ТАБЛА