Огласна табла
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Женка белоглавог супа Јефимија вратила се кући у кањон Увца

Нова Варош – Након више од годину дана лутања по Блиском истоку, Јефимија се коначно вратила у Србију.
Помоћу сателитске огрлице праћена је од својих младалачких дана, од Увца где се излегла па све до удаљених предела, преноси РИНА.

На пут је кренула са супом Теслом који је такође праћен ГПС-ом, на том путу готово сво време провели су заједно у пустињи Саудиске Арабије. Он је стигао месец дана пре ње, а Јефимија је након што је долетела у Србију прво обишла колоније белоглавих супова у Трешњевици и Милешевцу, да би се њено крајње пристаниште било у кањону Увца, где је уочена у ресторану за белоглаве супове – казали су за РИНУ у Фондацији за заштиту птица грабљивица.

Један број младих птица прве две до три године лутају, али највећи број се враћа у завичајну колонију али један број страда на тим лутањима јер их у неким земљама лове или трују а и налећу на електричне стубове или ветрењаче.

– Јефимија и Тесла су успешно пребродили овај најкритичнији период живота за супове и надамо се да ће се нагнездити на Увцу. Али још је рано јер супови тек после 5 године постају полно зрели. – додали су у овој фондацији.

Наши белоглави супови означени на Увцу забележени су у 22 земље Европе и Блиског Истока. Пре отварања хранилишта за супове 1994. на Увцу сви младунци белоглавих супова су зими одлазили из Србије и лутали по Медитерану. По отварању хранилишта око 60% је остајало у Србији и преко зиме и није предузимало лутање. Последњих година због велике густине популације опет већи број младунаца одлази па међу њима и Јефимија и Тесла.

РИНА / ГЗС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Инфо-центар Пописа 2022 почео са радом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Попис почиње у суботу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обавештење – Пројекције на мултимедијалној фонтани

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији расте као коров, а најздравији је природни лек на свеету: Лечи срце и смирује живце! Ево како се користи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Просечне зараде жена у домаћем ИТ сектору 1.300 евра, мушкараца 1.700

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено седам беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас променљиво време, киша местимично

ОГЛАСНА ТАБЛА

Градоначелница обишла радове на реконструкцији градских улица

ОГЛАСНА ТАБЛА

Еколошка флота – Discover Serbia у акцији чишћења реке Лим (ВИДЕО+ФОТО)

ОГЛАСНА ТАБЛА