14.2 C
Uzice
новембар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA INTERVJUI

ŽENIO SE DEVET PUTA, SADA VODI BIKA ZA OPLODNJU PO SELIMA!

Radan Čičić iz ariljskog sela Visoka je najneobičniji stanovnik ovog kraja. Ovaj starina od 72 godine poznat je mnogim stanovnicima u ovom delu Srbije po tome što je vodio i još uvek vodi zanimljiv život.

„Ženio sam se devet puta, do sada, imao sam raznih žena. Slušaj da ti kažem, jednom se živi i treba život proživeti. Puno sam para imao i trošio. Žao mi je što nisam trošio još više“, počeo je da nam priča Čičić.

Ovaj Ariljac već decenijama gaji rasplodne bikove koje vodi po okolnim selima da oplođuju krave. On kaže da je  doživljavao puno neverovatnih događaja baveći se ovim poslom i poslednji je stočar koji se bavi ovim zanatom.

„Jednom prilikom sam doveo bika pred štalu u kojoj se nalazila krava koju je trebao oploditi. Međutim, pošto je bio raspomamljen osetivši da se unutra nalazi krava u teranju, utrčao je na gornja vrata od potkrovlja i propao kroz pod. Daske su bile slabe, nisu izdržale životinju tešku preko tone. Ostao je tako uglavljen do pola među nekim gredama i počeo da se guši. Morali smo da sazovemo pola sela da ga spašavamo, ali nismo uspeli. Na kraju smo ga nekako izvukli sa kamionskom dizalicom i spasili“, kaže Čičić. On dodaje da je dotični bik posle svega ipak uspeo da „podmiri“ kravu zbog koje je i došao.

„Pre nekoliko godina morali smo istog bika da prevozimo automobilskom prikolicom jer su me zvali čak iz sela Gorobilje u Požegi. Na nekoj nizbrdici prikolica sa natovarenim bikom se otkači i prevrnu se tri puta. Kad sam već počeo da žalim za njim, on je ustao nepovređen i pošao kući“, priča Čičić.

Naš sagovornik nam je objasnio da za uslugu oplođavanja krava naplaćuje 3000 dinara, isto kao i veterinari za veštačko osemenjavanje. On tvrdi da kod njegovog bika, koji se zove Šaronja, nema reklamacije, dok veterinari često umeju da omanu pa krava ostane neoplođena.

„Prirodan način je najbolji, koju kravu moj Šaronja opsluži ta je mirna godinu dana. Visoka, Bjeluša, Brekovo, Radoševo, Dobrače… U mnogo sela smo išli on i ja“, rekao je Čičić.

Ovaj krepki starac brzog hoda neretko prepešači sa svojom životinjom 10 do 20 kilometara dnevno po snegu, mrazu ili jakim vrućinama, a često od kuće polazi u ponoć da bi do svojih mušterija došao kad svane.

„Mogao bih vam pričati još puno zanimljivih događaja, ali trenutno žurim. Znate, kada krava traži bika može brzo da se predomisli i onda sam uzalud dolazio i izgubio dan. Najteže mi pada kad mi na pola puta jave telefonom da se vratim jer im se krava smirila i više joj ne treba bik. Nekada su me pozivali dovikivanjem sa brda na brdo, a danas imam mobilni telefon pa je mnogo lakše. Jedino ne valja što je u selima sve manje ljudi, pa i stoke, posla je sve manje“, žalosnim tonom nam je ispričao Čičić.

Na naše pitanje da li su se plodni bikovi ugledali na njega koji se ženio devet puta ili je on taj koji je oponašao njihov način života odgovorio nam je sa zagonetnim osmehom.

Pre nekoliko godina, našeg sagovornika snašla je i velika nevolja – opljačkali su ga. Naime, nakon što je prodao jednog od svojih bikova novac od prodaje su mu ukrali lopovi koji su provalili u njegovu kuću. „Držao sam 750 evra u staroj kutiji od cipela i neko mi je sve pokupio. Kuća mi je bila prazna jer dvoje dece koje imam žive u Beogradu. Prijavio sam slučaj policiji, ali nije vredelo. Sreća da sam u štali imao još jednog bika pa sam mogao da nastavim sa svojim poslom“, požalio se on.

Sve dok gorštaka Radana Čičića bude služilo zdravlje ariljskim brdima nastaviće da se prolama zastrašujuće rikanje poslednjeg rasplodnog bika ovog dela Srbije…

Piše: Dejan Veselinović
Užice – Oglasna Tabla

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla

Tajna pametne dece je u rečima koje čuju od svojih roditelja

Oglasna Tabla

На данашњи дан почела је Колубарска битка

Oglasna Tabla

Dva proverena recepta za savršen kiseli kupus

Oglasna Tabla

Ratni tenk „hočkis” iz Drugog svetskog rata pomeren zbog uređivanja platoa

Oglasna Tabla

Srbija prodaje 22 vojna kompleksa: Ponuđene kasarne, skladišta i jedna komanda

Oglasna Tabla

Poslednja utakmica u Užicu – Sloboda danas želi da kruniše jesen!

Oglasna Tabla

10 tipova ljudi na srpskim slavama

Oglasna Tabla