Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Жене ће до старосне пензије морати да раде два месеца дуже

Захваљујући добром стању финансија, усвојене су и измене ПИО закона, по којима од јануара, уз швајцарску формулу, имамо још два модела усклађивања пензија.

По ком моделу ће се обрачунавати следеће повишице пензија, укључујући и јануарску, зависиће од тога који проценат БДП-а одлази на исплату пензија. У овом тренутку удео пензија у бруто домаћем производу је 9,3 одсто. То значи да је најављена јануарска повишица пензија базирана искључиво на усклађивању пензија са растом зарада.

У ситуацији када је тај удео између 10 и 10,5 одсто, на снази ће бити садашња швајцарска формула, по којој плате и цене под‌једнако утичу на повећање пензија. Ако расходи премаше 10,5 одсто, пензије ће се усклађивати искључиво с кретањем цена.

– Овај механизам такозване надограђене швајцарске формуле замишљен је тако да може да издржи не само следећу годину, већ и неколико следећих деценија – каже члан Фискалног савета Никола Алтипармаков.

Све мање из државне касе
Буџет пензијског фонда за идућу годину тежак је близу 900 милијарди динара. Од почетка године, фонд је наплатио 13,5 милијади динара доприноса – више од планираног, због чега му је ребалансом смањена дотација.

Деценију раније, дотација пензија из buyeta била је 48 одсто, а сада је 11 процената.

– Фонд ПИО од маја није повлачио средства за исплату пензија за категорију запослених – истакао је заменик директора Фонда ПИО Реља Огњеновић. – То је важно напоменути јер они чине 85 одсто корисника пензија.”

Треба рећи и да број пензионера у нашој земљи опада за око 1,5 одсто од 2019. године и да их је у јуну ове године било око 1.649.000, на крају прошле године 1.692.000, а на крају 2020. године око 1.708.000. Да би они који сада раде могли да им се придруже, односно оду у пензију, неопходно је да се задовољи неколико услова – а то су године живота и године радног стажа. И мушкараци и жене могу да оду у пензију без обзира на године живота уколико имају 45 година стажа, а та старосна граница снижава се осигураницима који су радили на пословима на којима се стаж осигурања рачуна с увећаним трајањем, што им омогућава ранији одлазак у пензију

За остале сада запослене и мушкарце и жене да би остварили право на старосну пензију важи исто правило, односно неопходно је имати најмање 15 година стажа. Када су у питању године живота, разликују се услови за одлазак у пензију жена и мушкараца. Наиме, мушкарци који иду у пуну старосну пензију морају имати најмање 65 година живота и та старосна граница за одлазака у пензију се не мења, а код жена се она помера сваке године за два месеца и то све до 2032. године, док се не стигне до 65 година старости, када ће то и за жене, уз 15 година радног стажа, бити основни минимални услов за одлазак у пуну старосну пензију.

Превремена старосна

Право на на превремену старосну пензију током ове године могу да остваре мушкарци с 40 година стажа осигурања и најмање 59 година и шест месеци живота, док је за жене неопходно да имају 39 година и осам месеци стажа и најмање 59 живота. Превремена старосна пензију се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец који недостаје до навршених 65 година живота, а умањење не може бити веће од 20,4 одсто.

Тако су током ове године жене, да би оствариле право да оду у старосну пензију, морале да, уз испуњавање услова да имају најмање 15 година стажа, имају најмање 63 године и четири месеца живота. Следеће године, у пуну старосну пензију моћи ће да иду жене с 15 година стажа и 63 године и шест месеци, а 2024. године граница се помера се за још два месеца те ће у пензију моћи да оду жене које буду навршиле 63 године и осам месеци.

Да би испуниле услов за одлазак у пензију 2025. године, жене на животном конту морају имати 63 године и 10 месеци. За одлазак у пензију 2026. године жене морају да прославе 64 рођендан, а 2027. године старосна граница помера се на 64 године и два месеца. Жене које годину дана касније буду напуниле 64 године и четири месеца моћи ће да рачунају на почетак пензионерског стажа, а 2029. године за то ће бити потребно 64 године и шест месеци. Уз навршених 64 године и осам месеци живота жене ће моћи да оду у пензију 2030. године, а 2031. године за то ће бити потребно 64 године и 10 месеци, а од 2032. године биће изједначене године потребне за одлазак у пензију за мушкарце и жене.

Дневник

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Субвенције за замену дизел возила и како до њих

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кошаркашка утакмица: КК Слобода – КК Слога

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове пројекције филмова у биоскопу Културног центра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Удружење дистрофичара Златиборског округа Ужице расписало новинарски конкурс „Цвет једнакости“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Представа “Месец (дана) на селу”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вечита недоумица: Зашто се за жуту боју косе каже да је плава?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Наложено ХИТНО повлачење из продаје једне од најпопуларнијих формула за бебе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Комплет лепиња заузела прво место на листи „Тејст атласа“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Половина потрошача у Србији троши више од 3.000 динара месечно на дигиталне услуге

ОГЛАСНА ТАБЛА