Огласна табла
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Zemlju uskoro očekuje udar solarne baklje – gde će biti najjači

Prema navodima američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu, ogromna solarna baklja trebalo bi danas da udari u Zemlju.

Oluja koja je poznata po tome što je prati izbacivanje koronalne mase detektovana je u subotu. 

Javlja se kada dođe do intenzivnog naleta zračenja koje nastaje usled oslobađanja magnetne energije povezane sa Sunčevim pegama, navodi NASA.

Ove vrste geomagnetnih oluja rangirane su na skali od G1 do G5 (pri čemu je jedna najniže nsage, a pet -najviše).

Iako je Nacionalna uprava za okeane i atmosferu upozorila da bi oluja mogla dostići kategoriju G2 (koja je umereno jaka), ona ipak može uzrokovati probleme kao što su problemi sa elektro-mrežama, a miljarde ljudi mogu imati probleme u sistemima za komunikaciju.

Takođe, očekivana „baklja“ bi mogla da utiče na kretanje svemirskih letelica, i da uzrokuje probleme sa orijentacijom satelita.

Očekuje se da će se efekti oluje već osetiti 11. oktobra kasno popodne i uveče, ali i tokom 12. oktobra, prenosi britanski Independent.

Kao rezultat oluje, svetlost na nebu može se videti večeras iznad Njujorka ali i na krajnjem severu Britanije. Ipak, zbog prisustva oblaka, neće biti dobro vidljive.

Osvetljenost noćnog neba vezana je za magnetne bure i sunčeve pege, a takođe i pod uticajem je poremećaja Zemljine atmosfere i magnetnog polja.

Iako solarne baklje mogu trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati odjednom, ova „aktuelna“ solarna baklja očigledno neće biti posljednja jer smo na početku perioda povećane solarne aktivnosti.

Najveća je zabeležena solarna oluja koja je pogodila Zemlju, a koja je nanela ozbiljna oštećenja telegrafskim komunikacijama, pa čak i izazvala iskrenje telegrafskih stubova, a takođe je šokirala i operatere, dogodila se 1859. godine.

Oluja ovakve vrste je zapravo elektromagnetna eksplozija koja nastaje u Sunčevoj atmosferi. Tada se oslobađaju milijarde tona naelektrisanih čestica koje se uz veliko ubrzanje sudaraju sa svakim objektom koji im se nađe na putu. Drugog septembra 1859. godine – to je bila i planeta Zemlja.

Baklje i pege

Sunčeve baklje su jake eksplozije u atmosferi Sunca sa energijom koja se može meriti u milijardama megatona trinitrotoluena.

Eksplozija putuje brzinom od oko miliona kilometara na čas, a nekada i brže.

Sunčeve baklje svakako imaju uticaj na elektromagnetne prenose u brojnim telekomunikacionim uređajima na Zemlji.

Većina baklji se dešava oko Sunčevih pega, gde je najjače magnetno polje. Energija se sakuplja i nekoliko dana, a oslobađanje može trajati svega minut – dva.

foto:wikipedia

Izvor:RTS, INDEPENDENT.CO.UK

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Заштитне ограде за пешаке, још један од корака ка унапређењу степена безбедности у саобраћају

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Голд гондола“ у измењеном режиму рада

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас су Света Вера, Нада и Љубав

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшени због утаје пореза од препродаје половних возила

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пресуда за покушај убиства Ударио синовца секиром у главу, па добио обавезну меру лечења!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада одмрзла цену млека од 129 динара – У министарству потврдили за „Блиц Бизнис: Више нема ограничења

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворен први Едукативни центар за управљање комуналним отпадом у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас пријатно време, биће скоро +30 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Општина Чајетина обезбедила бесплатне очне прегледе за своје становнике

ОГЛАСНА ТАБЛА