OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Železničari organizovali ovogodišnju prvu akciju davanja krvi u Užicu (VIDEO)

UŽICE – Novom Zakonom o transfuzionoj medicini, koji je počeo da važi od 1. januara, krv se prikuplja, testira i distribuira u pet institucija u celoj zemlji. Zbog svoje važnosti i teritorije koju pokriva, Služba transfuzije krvi Opšte bolnice Užice zadržala je svoja ovlašćenja u oblasti davalaštva i sa Društvom dobrovoljnih davalaca krvi „Kap po kap“ organizovala prvu akciju prikupljanja krvi u Užicu. 

U ovoj akciji sakupiće se oko 100 jedinica krvi.

„Najbolji dokaz da smo mi bili u pravu kada smo štitili transfuziju je da nijedana operacija nije odložena. Nikakvih problema neće biti ni za nas ni za naše građane. Danas je sa nama i predstavnik VMA i sa njima će biti napravljen plan aktivnosti za ovu godinu kojom će biti obezbeđeni građani Užica koji se leče u  ovoj ustanovi“, kaže predsednik UO DDDK Kap po kap Radovan Janjić.

Akciji su se odazvali dobrovoljni davaoci iz celog Zlatiborskog okruga, ali i iz gradova širom Srbije. Veliku podršku prikupljanju krvi u Užicu daju i davaoci iz Višegrada, Rudog i Gackog, čiji građani se leče ili u Užicu ili u Beogradu.

„Mi imamo dobru saradnju, Užičani su rado viđeni i kod nas. Mogu da ih pohvalim da su oni uvek na vreme darivali krv za naše sugrađane koji se leče u Užicu i zbog toga nijednom našem pacijentu nije bio život ugrožen“, kaže Milisav Vasić dobrovoljni davalac krvi iz Višegrada.

Ova prva zimska akcija veoma je značajna za Službu za transfuziju krvi OB Užice, jer se njome popunjavaju zalihe za kojima je veća potreba u januaru.

„Trenutno su zalihe zadovoljavajuće, negativne krvne grupe uvek ima u nešto manjem broju, ali uspevamo da zadovoljimo potrebe svih pacijenata“, kaže doktorka Danijela Đenadić iz Službe za transfuziju OB Užice.

DDDK Kap po kap u tri akcije u Užicu godišnje sakupi oko 650 jedinica krvi, a dobrovoljno davalaštvo funkcioniše na osnovu plana koji postoji već deceniju.

„Mi upotpunjujemo zalihe u januaru, a davaoci iz Nove Varoši, Bajine Bašte ili policajci upotpunjuju zalihe u decembru, neki drugi u februaru i naša transfuzija će biti popunjena rezervama za zimski period, tako će biti i leti“, dodaje Janjić.

U Službu transfuzije krvi OB Užice krv se može dati svakog radnog dana od 7 do 19 časova.

Izvor: zoomue.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ARLEMM u Beogradu – prvi onlajn festival klasične muzike u zemlji

Oglasna Tabla

Država isporučila opremu i lekove, ali nedostaju namirnice, energenti i sredstva za dezinfekciju

Oglasna Tabla

Ršumović: „Šta nam sve deca gledaju na privatovizijama, još i dobro prolazimo!“

Oglasna Tabla

Kako će izgledati nastava u septembru, ministar otkriva detalje

Oglasna Tabla

Ovo je planina na koju se Sveti Sava popeo sa velikom mukom, a po tome je i dobila ime: Mučanj postaje sve atraktivnija turistička destinacija u Srbiji

Oglasna Tabla

Njena kuća je sređena već u 7 i 20: Zlatna pravila mame šestoro dece za dom bez nereda

Oglasna Tabla

Bolnice u Srbiji prepune, zdravstveni radnici na izmaku a pik se tek očekuje

Oglasna Tabla

Stiže spas: Vakcina protiv korone već u septembru? Testiranje u završnoj fazi

Oglasna Tabla

Iz Čigote apeluju za pomoć

Oglasna Tabla