ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Зелено-леви фронт је против незаконите и нестручне измене урбанистичких планова централног градског трга

Ужички одбор Зелено-левог фронта упозорава јавност да је градска власт покренула поступак израде Плана детаљне регулације за Трг Партизана на крајње нетранспарентан начин и без консултација са грађанима и стручном јавности.

Злоупотреба овако битних одлука сваком добронамерном Ужичанину изазива сумњу у намере гарнитуре на власти, посебно када се у обзир узме културно-историјски значај централног ужичког трга, као и приврженост сваког грађанина овој локацији.

Трг партизана је ремек дело европске архитектуре 20. века, тачка окупљања свих Ужичана и стожер урбаног идентитета града који штеточинска власт годинама уназад мења пласирањем накарадне СНС естетике. Није спорно да је потребно спровести реконструкцију и уређење читавог трга, али сматрамо да је недопустиво да се то ради без поштовања законске процедуре, учешћа грађана и стручне јавности.

Одлуком Скупштине града од 22. фебруара ове године о приступању изради ПДР-а „Трг партизана, део евидентиране просторне културно-историјске целине Слануша – Трг партизана – Улица Димитрија Туцовића“ нису одређене чак ни оквирне границе плана, парцела на којој се налазила стара пошта изузета је из обухвата плана, тражи се начин за додатно „коришћење простора“, а рок за израду нацрта плана је само 6 месеци, што додатно умањује могућност адекватног учешћа грађана у процесу израде. Све наведено указује на то да је израда ПДР-а само пуко задовољавање форме, а да је мали број моћника већ донео одлуку о томе како ће трг изгледати.

У „Плану генералне регулације – Ужице централни део“ наводи се да „амбијентална целина Слануша – Трг партизана – део Улице Д. Туцовића представља добро под претходном заштитом које ће у наредном периоду бити евидентирано” и да је „у процедури утврђивања непокретног културног добра – просторно културно историјске целине односно споменика културе.“ Даље се наводи “да је за детаљнију разраду потребно урадити Елаборат о заштити трга, који би обухватио процену историјске, културне, естетске вредности и дао одговарајуће мере заштите“. Елаборат о заштити трга не постоји нити је његова израда предвиђена одлуком о изради ПДР-а, што је у супротности са одредбама плана вишег ранга, а самим тим незаконито.

Од локалне власти захтевамо да у потпуности испоштује законску процедуру, да уз подршку надлежних институција културе и уз учешће стручне јавности изради Елаборат о заштити трга, као и да у обухват ПДР-а укључи парцелу на којој се налазила стара пошта. Како градски трг није лична својина групе појединаца на власти, неопходно је да се грађани укључе у поступак израде пројектног задатка којим ће се обрађивач водити приликом израде нацрта плана. Сматрамо да су једино грађани Ужица меродавни да одлуче шта је „рационално уређивање и коришћење простора“ централног трга и да је недопустиво да се овакве одлуке доносе без њиховог учешћа. 

Зелено-леви фронт

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Временска прогноза за 23. јун 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило

Младић из Ужица пешачи ка Острогу да би помогао једној сиромашној породици: „Сазнао сам да Маринковићи по два-три дана немају ни хлеба да једу“

Данас су Летње задушнице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 22. јун

Нове цене горива

Данас исплата редовне и привремене новчане накнаде за мај