ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Здравствено осигурање плаћамо, лекари примају плату – зашто онда докторима носимо поклоне

У Србији је и закон пре неколико година озваничио традицију да се код лекара не иде празних руку. Пацијентима су подједнака брига – болест и то како се захвалити онима који их лече.

Чоколада, флаша пића, парфем или коверта са новцем – да ли и шта однети лекару и медицинским сестрама? Да ли је то поклон или мито? Да ли ће се лекар више трудити ако му нешто однесемо или зa тим нема потребе, јер он ради свој посао као што и ми радимо свој.

Саво Пилиповић, председник Удружења пацијената Србије, прича да га свакодневно зову пацијенти да би се консултовали о лечењу, а често питају и да ли треба лекару однети поклон. Његов одговор је увек одричан.

Сличну дилему имао је и сам када се због меланома лечио на ВМА и када прогнозе нису биле добре.

“Отац ме је питао када сам био тешко болестан, како ћемо ми да се одужимо тој Лидији. Ја сам му рекао – ‘никако ћале, тај дуг ће остати’. Ја се трудим као председник Удружења пацијената да одужим део мог дуга према тим и другим људима, тако што ћу радити као председник пацијената исто онако како су они мене лечили“, истиче Саво Пилиповић.

Посебно смо осетљиви када су у питању деца.

“Свима нама буде јако непријатно и ако донесу неку ситницу, захваљујемо се, одбијемо. Они некад инсистирају, некад и прихватимо неку ситницу, значи то је нешто, кажем, што остаје у колективу“, навела је педијатрица у Дому здравља „Врачар“ др Милица Ћук.

Усвајањем Закона о Здравственој заштити у априлу 2019. године озваничена је неписана традиција у Србији да се код лекара не иде празних руку.

Прописано је да лекари могу да приме поклон који није новац или хартије од вредности, а укупна вредност не сме да буде већа од просечне нето зараде, која је у том тренутку износила 462 евра.

То није мито, међутим, ни поклон није обавезан, напротив.

Зашто бисмо о томе уопште размишљали, кад већ плаћамо здравствено осигурање?

Извор: РТС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Како заштитити род од климатских промена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да живот буде сладак као мед (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најважније што треба да знате о ММР вакцини која једина штити од малих богиња, најзаразније болести за коју човечанство зна

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ништа не чисти јетру као овај напитак, одличан је и за кости и крвне судове

ОГЛАСНА ТАБЛА

Развојни планови Златибора у жижи интересовања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лепа Брена проџект

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почела примена нове заштитне мере којом се због тежег прекршаја одузима возило

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза: Облачно и натпросечно топло, местимично краткотрајна киша

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саобраћај је умереног интензитета и услови за возњу су углавном повољни

ОГЛАСНА ТАБЛА