13.3 C
Uzice
октобар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Zdravstveni radnici Zlatiborskog okruga najnezadovoljniji platama

UŽICE – Zaposleni u zdravstvenim ustanovama u Zlatiborskom okrugu su najzadovoljniji neposrednom saradnjom sa kolegama i pretpostavljenima, kao i odnosom pacijenata prema njima,a nezadovoljnio su  opremom sa kojom rade, uvažavanjem i vrednovanjem njihovog rada , a najviše finansijskom nadoknadom za rad. Ovo su rezultati  ispitivanja  zadovoljstva zaposlenih rađenog  u okviru  Programa za unapređenje  kvaliteta rada u zdravstvenim ustanovama.

Ispitivanje je sprovedeno u Zdravstvenom centru Užice ,u 10 domova zdravlja: Arilje,B.Bašta, Kosjerić, N.Varoš, Požega, Priboj, Prijepolje, Sjenica, Užice i Čajetina  i tri  opšte bolnice: Priboj, Prijepolje i Užice,kao i u Specijalnoj bolnici za bolesti štitne žlezde i bolesti metabolizma „Zlatibor“ i u Zavodu za javno zdravlje Užice. U istraživanju zadovoljstva je učestvovalo 2968 zaposlenih .

 Tri četvrtine zaposlenih su starosti od 35 do 54 godine, a svaki peti je muškarac. Rezultati ispitivanja pokazali su da su zaposleni  najzadovoljniji neposrednom saradnjom sa kolegama i pretpostavljenima, kao i odnosom pacijenata prema njima. Stepen tog zadovoljstva je u rangu umerenog (3.50-3.99).
 Zaposleni su nezadovoljni opremom sa kojom rade, uvažavanjem i vrednovanjem njihovog rada , a najviše finansijskom nadoknadom za rad. U nekim ustanovama prisutno je i nezadovoljstvo mogućnostima za profesionalni razvoj i kontinuiranu edukaciju kao i raspoloživim vremenom za rad sa pacijentima.
Nivo stresa, napetosti ili pritiska koji osećaju zaposleni prilikom obavljanja posla je na nezadovoljavajućem nivou u tri petine ustanova, među kojima su sve tri opšte bolnice.
Sveukupno zadovoljstvo je na donjoj granici prihvatljivog, nalazi se na izlazu iz opsega blagog zadovoljstva, odgovara neutralnom stavu, niže je u odnosu na višegodišnji prosek i ima tendenciju opadanja.
Ako se posmatra tip ustanove, Zavod za javno zdravlje je jedini sa zadovoljavajućim trendom kretanja zadovoljstva. Nezadovoljniji su zaposleni u opštim bolnicama nego u domovima zdravlja. Na nivou okruga, na četiri zadovoljna radnika dolaze tri nezadovoljna.
U čitavom periodu praćenja zadovoljstva zaposlenih (2008-2017.), najveći pad zadovoljstva među domovima zdravlja se uočava u DZ Užice, gde se srednja ocena već tri godine zaredom nalazi u nezadovoljavajućem opsegu (<3.00). DZ Arilje u poslednjih pet godina je tri puta ocenjen nezadovoljavajućom ocenom. U OB Prijepolje srednja ocena takođe treću godinu za redom ne uspeva da dopre do donje granice zadovoljstva, dok je u OB Užice ocena dublje zagazila ispod te granice,
čineći da se i vrednost višegodišnjeg proseka sada nalazi u nezadovoljavajućem opsegu (<3.00).
Svaki treći zaposleni je nezadovoljniji nego pre pet godina, dok je svaki sedmi zadovoljniji. Ipak u šest ustanova je više onih koji su poslom zadovoljniji sada.
Svaki četvrti zaposleni planira napuštanje državnog sektora zdravstva u narednih pet godina.
Naposletku, zaposleni kao davaoci usluga su i dalje nezadovoljniji od svojih korisnika – primalaca tih usluga. Pored posla koji obavljaju u svojoj zdravstvenoj ustanovi svaki sedamdeseti ispitanik ima dodatni posao u nastavi, a svaki dvadeseti u privatnoj praksi. Jedanaest zaposlenih ima dodatni posao u drugom sektoru. Nešto veća zastupljenost radnika sa dodatnim poslom je zabeležena u opštim bolnicama, gde je svaki petnaesti zaposleni angažovan i u privatnoj praksi .

Izvor: zoomue.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nikola Đuričko: Nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, ali zna ko je Mimi Oro

Oglasna Tabla

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla