Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Здравствени радници Дечјег диспанзера Ужице: И деца су важна!

Огромне гужве испред три ковид амбуланте у Ужицу ових дана нису забележене од почетка епидемије па је данас вд директора Здравственог центра Ужице др Наташа Гаговић донела наредбу да се део простора Центра за мајку и дете, који користи Служба за здравствену заштицу деце и школске деце, стави на располагање и употребу ковид амбуланте.

Због погоршане епидемиолошке ситуације нове ковид амбуланте у Ужицу

Наредби, која на снагу ступа одмах, супроставили су се сви здравствени радници Дечјег диспанзера са тврдњом да је таква одлука сулуда и непромишљена те да никако не иде у прилог здравственој заштити деце. Сагласни су треба обезбедити услове за одрасле ковид пацијенте али и уверени да има другог начина за решење тог проблема

Нехумани услови у којима пацијенти, често са високом температуром, по неколико сати чекају напољу на температури која се спушта и до десет степени испод нуле, су евидентни. Гужве су веће него икада па је јуче забележен рекордан број прегледа-732.

„Највећи број прегледа почиње и завршава се код нас у примарној ковид амбуланти јер овај сој вируса даје лакшу клиничку слику, углавном горњих респираторних путева. Од укупног броја прегледа, само један одсто пацијената се упути у болницу. Велико је оптерећење, људи се после обављених лабораторијских анализа враћају код нас, услови су нехумани а ми највише 20-ак људи можемо да уведемо унутра“, каже координаторка Ковид амбуланте Ужице др БранкИца Савић.

То је био разлог да се обезбеди затворен простор па је одлука пала на Службу за здравствену зашти ту деце. Наредбу је донела вд директорка Завода за јавно здравље Наташа Гаговић. Директорка Дома здравља Ужице Данијела Маринковић, рекла је да је наредба стигла и да ће се у току дана организовати, како ће убидуће све функционисати.

Испред врата службе за здравствену заштититу деце затекли смо групу здравствених радника, који су се демонстративно окупили, негодујући на наредбу коју су добили, пре свега због лоше процене и занемаривања значаја здравствене заштите деце, која не може додатно пасти у секу короне. Сви су огорчени одлуком у којој не виде никакву логичност.

„Ми смо потпуно згранути одлуком да се дечје предшколско, које је ванредно и школско, претвори у ковид за одрасле, што је немогуће. Сви педијатри и сестре који су запослени овде су огорчени.

То није све, дошла је др Александра Андрић, епидемиолог Завода за јавно здравље Ужице да каже да то мора и изговорила реченицу која је неприхватљива: То није битно, сада је епидемијска ситуација, деца сада нису важна. То је недопустиво да каже било ко а не здравствени радник, епидемиолог, то је жалосно.

Одрасли ковид пацијенти ништа не добијају тиме а деца губе све.

Наша деца се тријажирају на улазу, изолована су, болесна иду у дечју ковид амбуланту на школском, а сва остала деца су оведе. Где ћемо ми сада, где ћемо са бебама, болесном децом, децом у колицима…Ја сам неколико пута већ звала и градоначелницу јер је та одлука неприхватљива, то је немогуће“, каже за Нова.рс начелница Службе за здравствену заштиту деце Новка Гарабиновић.

„Није коректно ни професионално да нама у току радног дана стигне наредба да морамо да се иселимо. Ми не можемо да се организујемо, родитељи чекају на преглед деце, нико није дошао да се консултује са нама. Речено нам је да се преселимо у простор где сада радимо превентиву школске деце, где имамо једну ординацију а нас по два-три лекара има у смени, шта ће да раде два лекара.

То је мала чекаоница, ту нема услова. Ремете родитеље, децу, нас, а и сада се доста чека. Ја се апсолутно слажем да ковид пацијенти не треба да чекају напољу али не да се ломи преко диспанзера. Ми имамо стари диспанзер који се издаје за коцкарницу, узима се новац а овде се коцкају са малом децом и не уважавају мишљење својих колега, дошли су овдеда кажу да деца нису важна…“, рекла нам је педијатар др Снежана Јањић.

„Деца су увек била у другом плану, како и сада. Толико се кунемо у децу а она су у целој овој гужви најмање битна. Део диспанзера где су се прегледала нековид деца, са другим болестима, хендикепирана деца која су у колицима, имали су простор у који могу да уђу, јер смо у приземљу, како ће сада на спрат? Одлуком из највишег нивоа, из Здравственог центра, долази одлука са којом се слажу и остали релевантни представници здравствених служби.

У том случају, ће само један мали простор-картотека, делити мале бебе које долазе у саветовалиште и на вакцинацију, од одраслих ковид пацијената. Већ компликована ситуација се додатно компликује, без реалне потребе. Да не говорим о томе да је епидемиолог данас изговорио да деца нису важна, такву небулозу “, рекао је за наш портал педијатар др Драган Павловић.

У диспанзеру, на Одељењу дечје превентиве, затекли смо и вд директора Здравственог центра Ужице, Наташу Гаговић, која је по заказаном термину довела своје дете на вакцинацију, што од сутра за другу децу неће бити могуће јер та служба, где се налази и логопед, дечји психолог, спортски лекар и офтамолог, привремено неће радити. Потврдила нам је да је она донела такву одлуку те да је сматра потпуно исправном.

Док су педијатри покушавали да јој објесне разлоге негодовања, она је одбијала срадњу, тврдећи да тренутна ситуација то налаже и да су приоритет људи који напољу чекају а да смањење капацитета дечје педијатрије није проблем.

Педијатри су изнели и чињенициу да дневно обаве око 150 прегледа деце и да то у новим предложеним условима неће бити могуће. Сматрају и да даље одлагање систематских прегледа и вакцинација, који се заказују 15 дана унапред, додатно ствара проблеме јер су већ евидентна кашњења.

Како смо сазнали од директорке Здравственог центра Ужице, тренутно је празна зграда Кожног одељења Опште болнице, па је њен предлог да се прегледи деце могу обављати и тамо али не и прегледи ковид пацијената.

Разговарали смо и са ковид пацијентима који у редовима чекају на минусу на улици. Рекли су нам да је превише хладно и да очекују да се обезбеди затворен простор али се нису сагласили да због тога треба иселити педијатрију, јер верују да у граду Ужицу постоји још место где би се могли обављати ковид прегледи.

Да ли постоји неки простор у граду, у коме би се могли обављати прегледи ковид пацијената, како се не би смрзавали наполу а да то није Служба за здравствену заштиту деце, питали смо и заменика начелника Градског штаба за ванредне ситуације Зорана Милитарова. Рекао нам је да не постоји јер су за то потребни посебни услови а да се простори као што је Градски културни центар, Хала спртова и слично, могу користити само за вакцинацију.

Вакцинација, као и преглед представљају пружење услуге здравствене заштите али нам Милитаров није објаснио разлику као ни то какве посебне здравствене услове пружају контејнери у којима се сада обављају прегледи.

Последња информација до које смо дошли, пре закључеја овог текста, јесте да ће се одрасли ковид пацијенти прегледати у досадашњој дечјој ковоид амбуланта а она ће бити пресељена на одељење дечје превентиве. Служба за здравствену заштиту деце, што званично није потврђено, ипак неће бити исељена.

Извор:https://nova.rs/С.П.

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Креманци поучени пророчанством Тарабића спавају мирно, Чачани страхују од нуклеарног удара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 81.годишњица од ослобођења Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

СЛАТКО ОД ДУЊА према традиционалним рецептима: Два начина припреме за уживање у јесењим данима (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Креће сезона ПРЕХЛАДА И ГРИПА: Ово су могући знакови да вашем телу недостаје ВИТАМИН Ц

ОГЛАСНА ТАБЛА

„ОВДЕ ВОДЕ ЛЕЧЕ, А ЉУДИ ВИДЕ ДАЉЕ“ Јелена чува успомену на видовите претке Тарабиће, а кућа Милоша и Митра постаће туристичка атракција

ОГЛАСНА ТАБЛА

Како да уштедите грејање и сачувате топлоту у дому? Јефтини трикови које ћете увек користити

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нема одлагања грејне сезоне, ни рестрикција

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 25. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

44. књижевнa манифестацијa „Одзиви Пауну“

ОГЛАСНА ТАБЛА