19.3 C
Uzice
октобар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

ZDRAVA UŽIČKA VODA IZ PROPALE MREŽE

malina gif

Priča o užičkoj vodi možda je nekom i dojadila, ali pred odbornike gradske skupštine kao glavna tema predstojećeg zasedanja stiže informacija o vodosnabdevanju građana i privrede Užica. Po njoj, ukratko, voda koja se ovde pije sada je zdrava, zadovoljavajućeg kvaliteta, i to iz vodovodne mreže koja je u veoma lošem stanju.

Da je užička pijaća voda, s kojom se kuburilo poslednjih godina, sada pogodna za piće, svedoči izveštaj užičkog Zavoda za javno zdravlje pripremljen za tu skupštinsku sednicu. U njemu piše da je „zadovoljavajućeg kvaliteta sa bakteriološkog, fizičko-hemijskog i biološkog aspekta“, a predložene su i mere „u cilju poboljšanja kvaliteta“: poboljšati proces prerade vode i kvalitet distributivne mreže čije plansko ispiranje treba nastaviti, edukovati osoblje uključeno u ove procese, prepoznati i odrediti kritičke tačke sistema.

Kad je reč o stanju vodosistema i mreže, tu sliku nudi pomenuta detaljna informacija o vodosnabdevanju, već spremna za odbornike, koju je potpisao direktor JKP „Vodovod Užice“ Duško Ljujić. Uz podsećanja na nevolje grada s vodom zbog cijanobakterija u akumulaciji Vrutci s kraja 2013. godine, pomoć države da se brzo napravi cevovod za novo privremeno izvorište Sušičko vrelo i normalizuje vodosnabdevanje grada, formiranje stručnog tima (sa devet doktora nauka) za izradu projektnog zadatka sanacije Vrutaka, te početak rekonstrukcije i dogradnje gradskog postrojenja za preradu vode, Ljujić piše i ovo:

„Jedan od veoma značajnih problema sa kojima se JKP ’Vodovod’ suočava je veoma loše stanje vodovodne i kanalizacione mreže, kao i nedostatak potrebne dokumentacije i upotrebnih dozvola za ogroman broj objekata i mreže. Dugi niz godina se nije dovoljno ulagalo u rekonstrukciju i obnavljanje vodovodne i kanalizacione mreže, pa to sada predstavlja veliki problem. JKP ’Vodovod’ ima ogromne probleme i troškove na otklanjanju učestalih kvarova na mreži. U gradu imamo skoro 400 kilometara vodovodne mreže, gde je preko 50 kilometara azbestnog cevovoda koji je u lošem stanju, kao i dosta čeličnih cevovoda koji moraju da se rekonstruišu u najskorije vreme“, navodi direktor i dodaje da JKP „Vodovod“ iz svojih sredstava intenzivno radi na zameni dotrajalih vodovodnih cevi, te da je prethodne dve godine zamenjeno više od pet kilometara azbestnih cevi raznih prečnika i urađen projekat rekonstrukcije magistralnog čeličnog cevovoda u Sevojnu. Priprema se dokumentacija za rekonstrukciju cevovoda visoke zone koji je najugroženiji, a u ovoj godini i zamena više od tri kilometra azbestnih cevi. Plan je da se s tim nastavi „sve do dostizanja zadovoljavajućeg kvaliteta kompletnog cevovoda“.

A budući da je izvorište Sušičko vrelo na teritoriji opštine Čajetina, koja ga je pronašla i sada obavlja pripreme da ga koristi za vodosnabdevanje zlatiborskog kraja u nadi da će Užičani već jednom rešiti pitanje akumulacije Vrutci i svog gradskog postrojenja za preradu vode, odbornici treba da razmotre šta ako grad zbog toga izgubi taj privremeni užički vodozahvat.

Ljujić o tome u informaciji navodi da je „suočen sa problemom neizvesnosti vodosnabdevanja sa Sušičkog vrela po pitanju potrebnih količina vode, JKP ’Vodovod’ krenuo sa osposobljavanjem i vraćanjem u funkciju svih alternativnih izvorišta: osposobljeno je izvorište Turica gde je dobijeno skoro 100 litara u sekundi najkvalitetnije vode iz podzemnih izvorišta, uvedeno je u sistem vodosnabdevanja Ćebića vrelo, što zajedno sa Živkovića vrelom i Potočanjem obezbeđuje gotovo 50 odsto potrebnih količina vode, bez Sušičkog vrela i Vrutaka“.

Od posebne važnosti za grad, piše ovde, jesu započeti radovi na rekonstrukciji i dogradnji postrojenja za preradu vode, za čiju prvu fazu je Ministarstvo građevinarstva obezbedilo 360 miliona, a grad Užice 40 miliona dinara. Rok za završetak radova u prvoj fazi je oktobar ove godine. „Sigurni smo da će Užice realizacijom kompletnog projekta rešiti problem vodosnabdevanja za duži niz godina i da će moći bezbedno da se vrati na strateški opredeljen vodozahvat – akumulaciju Vrutci“, ističe direktor JKP „Vodovod“. 

Izvor:politika.rs/autor:Branko Pejović/foto:S. Jovičić

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kako da se hranite zdravo uprkos brzom tempu života?

Oglasna Tabla

LEKCIJA PONOSA I HRABROSTI SA KOSOVA: Andrija Simić iz Lapljeg Sela: Moja kuća nije na prodaju!

Oglasna Tabla

Literarni konkurs za osnovce i srednjoškolce sa teritorije Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Užičko izdavaštvo 30-ti put na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

Oglasna Tabla

Likovna izložba“Tri kraljice mira i sloge“ 28. oktobra u Užicu

Oglasna Tabla

Nastavak „miholjskog leta“: U utorak jutro sveže, tokom dana toplo, a evo kada nas očekuje preokret

Oglasna Tabla

Svaki drugi lek kupljen preko interneta je lažan

Oglasna Tabla

Guslarsko veče 27. oktobra u Užicu

Oglasna Tabla

Rok i bluz festival „In wires“

Oglasna Tabla