OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Zdrav život porodice Lekić na obroncima Zlatibora (VIDEO)

Zlatibor pored naseljenog dela ima i svoje skrivene lepote, a to su nepregledna brda, livade, suvati i još mnogo toga. To su uglavnom opusteli predeli, ali se uvek može naći po neko domaćinstvo koje odoleva izazovima i teškoćama na koje se nailazi u takvim predelima.

Idući od Oka starim makadamom ka Semegnjevu, nakon dva kilometra stižemo u Lekića kolibe. Od koliba ostalo je samo ime, jer su one uglavnom napuštene. Jedino domaćinstvo u kome neko živi je domaćinstvo Rajka Lekića, koji tu živi sa suprugom Ankom. Bave se isključivo stočarstvom, a imaju i jedan vrt sa tri plastenika. Ne kupuju ništa od povrća, sve im je na dohvat ruke, a ima i za decu koja žive na Zlatiboru. Hrana je organskog porekla, ničim se ne prska, ni veštačko đubrivo se ne koristi. Čak ne koriste ni prašak za zlaticu, nego je pokupe sa krompira. Ne prskaju ni maline, ni aroniju, ni borovnice, a sve im uspeva. Imaju još kupine i jagode, pa čak i jedan mali vinograd, tek stigao na rod.

Do prošle godine Rajko je držao 17 krava i od njih je imao mleko i telad. Sva stoka je umatičena i redovno dobija subvencije od države. U međuvremenu stočni fond se smanjio tako da sada ima osam krava. Pored krupne stoke ima još 45 umatičenih ovaca, sjeničke rase. To je rasa koja dobro podnosi zlatiborsku klimu. Jagnje se dva puta godišnje, a često se ojagnji po dvoje pa čak i po trojnje jagnjadi. Ovce čuva Anka, a Rajko krave. Pored toga, samo za svoje potrebe imaju još i sedam svinja i kokoške koje šetaju, tj. nisu u kavezu i samim tim dobijaju se i organska jaja. Čak i koncetrat ne kupuju nego Rajko melje kukuruz, trikital, i ječam tako da zna šta daje stoci. Na farmi Lekića sve je organsko i ko ne veruje nek` dođe i nek` vidi, nema šta da se krije.

Međutim, tu postoje i određeni problemi, a to su vukovi, medvedi i psi lutalice. U aprilu mesecu, psi lutalice su mu zaklali jagnje, a u oktobru vukovi kravu. Ipored toga što ima pušku, ne sme da je koristi. I onda stoku mora da brani motkama. Inače, ovaj predeo je proglašen za parak prirode prve kategorije, što Rajku ne ide na ruku, jer mnogo toga bi uradio, a ne može. Struju nikada nisu uvodili, ali su stavili solarne panele, tako da sad koriste monofaznu struju. Rade mnogo, a desi se da nekad spavaju samo dva do tri sata dnevno, toliko posla ima. Kad se krava teli i ovca jagnji, celu noć mora da se dežura. Dešavalo se da su i noću kosili livadu pod farovima.

„Mi po ceo dan radimo, nemamo vremena ni kafu da popijemo. Dan nam „proleti“, ali mi u poslu uživamo i nije nam teško. Doktorima ne idemo, a ja čak nemam ni zdravstvenu knjižicu“, priča nam Rajko. Na zdravom vazduhu i zdravoj hrani, zdravo se živi i nikad se nebi menjali za grad.

U blizini Lekića koliba nalazi se Hajdučko vrelo, izvor čiste planinske vode. Nekada je ceo taj predeo bio pod šumom. A gde je šuma tu su i hajduci. Tu su se oni obično okupljali radi odmora i pili su tu vodu. Tako je i izvor dobio ime – Hajdučko vrelo. Ceo taj predeo je čist, od potoka pa do kamena, nema šta da ugrozi prirodu. Hajdučko vrelo je granica između Branežaca i Šljivovice.

Izvor:zlatiborpress.rs/Autor: Miroslav Vesović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Penali se zaračunavaju i kada se radi do 65. godine

Oglasna Tabla

Otvoren peti centar za prikupljanje kovid plazme u Užicu

Oglasna Tabla

Šta biva kad kod najbolje učiteljice upadnu deca sa “najjačom vezom”

Oglasna Tabla

„Nemojmo se zavaravati, doći će trenutak kada će se puniti bolnice“

Oglasna Tabla

Presudio apelacioni sud u Kragujevcu: Umesto 35 ubici Sava Grobara 30 godina robije

Oglasna Tabla

Obaveštenje Zavoda za javno zdravlje Užice oko sistematske deratizacije

Oglasna Tabla

Krompir kakav još niste probali: Ovi sastojci pretvoriće sirotinjski ručak u izvrstan specijalitet

Oglasna Tabla

Lovačka salata: Zimnica broj jedan, koju će svi obožavati!

Oglasna Tabla

Al Paćino: Prvo pravilo je da nikad ne odustaneš. Drugo pravilo je da se uvek sećaš prvog pravila!

Oglasna Tabla