21.3 C
Uzice
август 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Zbog šume stradaju vodovod i putevi

Požega – Sa desne strane Zaseljske reke se prostire bukova šuma koja je nekada, kao takozvano zauzeće, pripadala meštanima, a od pre nekoliko decenija vlasnik je država, odnosno JP „Srbijašume“ koje kompleksom samo gazduje.

I, od Rankovog, Cvijovog i Malog potoka, preko Osoja, do mesta Duboko – na dužini od oko dva kilometra – tokom poslednjih nekoliko godina pomenuto javno preduzeće eksploatiše ogrevno drvo, a žitelji Zaselja tvrde da je posečeno više hiljada kubika. Pritom, za račun „Srbijašuma“ posao obavljaju privatni preduzimači i firme koje cepanice izvlače na tovarnim konjima ili čitava stabla vuku traktorskim čekrcima.

Ali, bivše vlasnike – koji iz svojih nekadašnjih poseda ne smeju ni granu da poseku, jer im sleduje prijava za šumsku krađu – posebno brine to što iza drvoseča ostaju odbačeni vrhovi drveća i granje, pa čak i oblice koje nisu za „kubikovanje“, pa kroz takvu pustoš ne mogu da prođu čak ni berači pečuraka.

„Još je gore to što teški kamioni, prilikom transporta ogromnog tereta, kidaju cevi privatnih vodovoda i razvaljuju šumske puteve. Najviše je stradao asfalt kroz selo, na trasi od dva i po kilometra, koji Opština uzalud „krpi“ svake godine“, kaže predsednik Odbora MZ u Zaselju Miroslav Dimitrijević.

Izvor:Novosti/T. Paunović/foto:T.Paunović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Licidersko srce na Zlatiboru u znaku prijateljstva i humanosti

Oglasna Tabla

Прослава поводом осам векова аутокефалности Српске православне цркве на Златибору (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Posni ručak, na vodi: Od čorbe do glavnog jela – 7 recepata za celu nedelju

Oglasna Tabla