ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Због погоршане епидемиолошке ситуације нове ковид амбуланте у Ужицу (ВИДЕО)

Ужице – Наредбом директора Здравственог центра Ужице, део Службе за здравствену заштиту деце биће стављен у функцију ковид амбуланти. То по речима др Данијеле Маринковић директорке Дома здравља Ужице неће утицати на здравствену заштиту деце, јер ће дежурства педијатара бити организована у Школском диспанзеру.

 Како је обраћајући се медијима истакла директорка Дома здравља др Данијела Маринковић епидемиолошка ситуација мења се из дана у дан и у складу са тим се и реагује.

“Од 4. јануара повећао се драстично број прегледа у примарној здравственој заштити и он на дневном нивоу износи више од  700. Због отежаних временских услова, да нам људи не би чекали пуно напољу а у договору са генералним директором Здравственог центра Ужице и Сектором за вандредне ситуације направљен је план да се део Службе за здравствену заштиту деце и школске деце стави на располагање за ковид амбуланте. То никако не значи да ће овим потезом деца бити угрожена, јер ће њихови педијатри дежурати у Школском диспанзеру. О терминима и месту где ће се деца прегледати јавност ће бити благовремено обавештена”.

Др Бранкица Савић, координатор ковид амбуланте истиче да у овом таласу пандемије највећи број прегледа почиње и завршава се на примарном нивоу у ковид амбуланти.

“Овај нови сој даје лакше клиничке слике, углавном су захваћени горњи респираторни органи, тако да 99 одсто пацијената почне и заврши преглед код нас. Од укупног броја обављених прегледа само један посто се упути на болничко лечење. Људи након обављене дијагностике, ренгена и тестирања се врате код нас и зато је у овом таласу највеће оптерећење на нашој ковид амбуланти. Услови су нехумани јер у постојећу ковид амбуланту можемо највише 20-ак људи да уведемо унутра а сви остали морају да сачекају напољу. То је нарочито на тренутним минусима потпуно неприхватљиво”.

У ужичком Дому здавља тренутно су у функцији три ковид амбуланте. Централна је у АТД-у, мала изолација испод Дечијег диспанзера, док је трећа контејнер Сектора за вандредне ситуације. Додатни проблем је и све више заражених здравствених радника чиме је ограничен број извршилаца, али се кроз испомоћ из болнице и дупле смене лекара чини све да што више пацијената буде примљено и прегледано. О великом притиску сведочи и податак о 150 прегледа по једном лекару, а како истичу наредних дана сигурно биће их и више.

Здравствени радници који су у ковид систему свакодневно моле суграђане за стрпљење, јер како поручују и они су на измаку снага. Родитељима деце која се лече у Дечијем диспанзеру поручују да нема разлога за бригу, јер ће педијатри дежурати у потпуно изолованом простору.

uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ухапшен младић из Косјерића који је претукао девојку из Русије: „Молила сам га на три језика да ме не удара“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Од 14. септембра ове године, на СМА је тестирано више од 13.000 беба ВИДЕО

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обећана помоћ стигла на адресу шесточлане породице Бажалац (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

На аукцији продате осмогодишње државне обвезнице у износу од 23,24 милијарде динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Зашто је теби теже него твојој чукунбаби?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Зашто родитељи не знају шта значи кринџ, а деца не умеју да поставе софру

ОГЛАСНА ТАБЛА

Реконструкција водоводне мреже у Пожеги – замењено 20 километара азбестно-бетонских цеви

ОГЛАСНА ТАБЛА

Народна банка Србије задржала каматне стопе на истом нивоу

ОГЛАСНА ТАБЛА

“Туристички цвет” за 2023. додељена Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА