ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Због чега је важан ВИТАМИН Д? Ево како да знамо да ли нам је ПОТРЕБАН

Више него икада препознаје се значај витамина Д, а бројни научници и лекари тврде да може да буде један од начина да ојачамо имунитет.

Многи саветују чак и интезивнију употребу овог витамина у свакодневици, па се уместо препоручених 400 – 800 јединица на дан саветује и од 1000 до 2000 јединица.

Витамин Д најбрже добијамо директним излагањем сунчевој светлости, а има га и у одређеној храни као што су масна риба и неки млечни производи, али је веома тешко добити га у довољној количини само путем намирница.

Неке групе људи имају мање витамина Д него други, а то су пре свега старији људи, они са прекомерном тежином, они чија је исхрана сиромашна рибом и млечним производима, они који живе у подручјима са мало сунчаних дана, они који често бораве у затвореном и они који увек користе крему са заштитним фактором при изласку из куће.

Већина људи не зна да има дефицит витамина Д јер су симптоми углавном врло суптилни и не могу се лако препознати, чак и када битно утичу на квалитет живота. Но, ево 8 показатеља да вашем телу недостаје управо овај витамин.

1. Често се разбољевате

Једна од најважнијих улога витамина Д је одржавање имуног система јаким како бисте могао да се избори са вирусима и бактеријама. Ако се често разбољевате, односно „закачите“ грип или прехладу, један од узрока може бити и низак ниво витамина Д.

2. Уморни сте и исцрпљени

Осећај умора може бити присутан из бројних разлога, али је недостатак витамина Д свакако један од њих, а често се занемарује као потенцијални узрок. Ово је посебно чест случај код младих жена.

3. Болови у костима и леђима

Витамин Д помаже нам у одржавању здравља костију на више начина, а најпре побољшава апсорпцију калцијума у вашем телу. Низак ниво витамина Д може да проузрокује болове у костима и доњем делу леђа, пише „Хеалтхлине“.

4. Депресија

Лоше, депресивно расположење може да буде знак недостака витамина Д. У бројним студијама истраживачи су повезали недостатак овог витамина са депресијом, посебно код старијих људи и у хладнијим, тмурнијим месецима.

5. Споро зарастање рана

Ако након операције или неке повреде примећујете да вам ране споро зарастају и зацељује се, сасвим је могуће да имате низак ниво витамина Д. Одређене студије указују да овај витамин повећава производњу једињења која су пресудна за формирање нове коже у процесу зарастања рана.

6. Остеопороза

Витамин Д игра пресудну улогу у апсорпцији калцијума и у метаболизму костију. Много старијих људи којима је дијагностикована остеопороза добијају савет да узимају више калцијума, али можда им недостаје и витамин Д.

7. Опадање косе

Опадање косе се често приписује стресу, што свакако јесте чест узрок. Ипак када је то интезивније него обично, то може да буде и резултат неке болести или недостатка хранљивих материја. У неким студијама је закључено да је губитак косе код жена повезан са ниским нивоом витамина Д.

8. Болови у мишићима

Често је тешко прецизно одредити шта изазива болове у мишићима, али постоје докази да низак ниво витамина Д може да буде потенцијални узрок. У једној студији утврђено је да 71 одсто људи са хроничним болом има дефицит тог витамина, како пише „Хеалтхлине“.

Новости Магазин

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА